wino - 10075 przepisów (strona:161/672)

pory na maśle 227

jednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w solnej Składniki: młode pory masło białe wino sól pieprz oliwa tymianek orzechy laskowe natka pietruszki kilka ząbków czosnku Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni(...)rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory na brązowo z każdej strony. Dodać łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wlać białe wino, dodać jeszcze ze dwie łyżki masła. Pory polewać powstałym sosem, patelnię przykryć, ale niezbyt szczelnie, dusić około 10 – 15 minut. Kiedy pory będą gotowe, przełożyć na półmisek, posypać

stajnia gołębie od kuchni
Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem 104

okiem na kurki w słomianym koszyczku zaowocowały natychmiastowym pomysłem na szybki, smaczny obiad. I jest, proszę! Składniki: 400g makaronu 200g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 1 żółtko 1 łyżka śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni zeszklić na maśle cebulę(...)ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek 98

krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7. Tort Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć(...)krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino) 155

risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła  500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro 500 ml di brodo vegetale(...)oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojon ą  cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone

La grande e la piccola cuoca
Małże po marynarsku w białym winie (Cozze alla marinara) 115

come antipasto, da accompagnare con fette di pane, o come primo piatto, da servire con gli spaghetti.  Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 kg małży 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku natka pietruszki 6 łyżek oliwy extravergine **** INGREDIENTI 2 kg di cozze 3 spicchi d'aglio 100 ml di vino bianco prezzemolo 6 cucchiai(...)łyżek oliwy, szklimy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Na patelnię wrzucamy małże. Gdy małże zaczną się otwierać, zalewamy je białym winem, posypujemy 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Patelnie przykrywamy i na dużym ogniu gotujemy małże ok. 5 minut, co jakiś czas je mieszając. Tak przygotowane małże, zestawiamy

La grande e la piccola cuoca
scaloppine di vitello al limone (eskalopki cielęce w sosie cytrynowym) 228

Przygotowanie całego dania zajmuje 10 minut. Składniki: kotlety cielęce, rozbite tak cienko, jak to możliwe mąka sok z 1 dużej cytryny dwa kieliszki białego wina sól pieprz oliwa z oliwek masło Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i rozpuścić solidny kawałek masła. Rozbite kotlety cienko oprószyć mąką, włożyć na patelnię i rumienić po dwie, trzy minuty z każdej strony, raz tylko(...)obracając. Po odwróceniu, przechylić patelnię i z wierzchu polewać kotlety zbieranym z niej gorącym masłem Lekko posolić i popieprzyć. Kiedy będą zarumienione z obydwu stron, wlać na patelnię wino, chwilę odparować. Dolać sok z cytryny, lekko zredukować. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 145

Pyszne, zapraszam po przepis.    Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób )  6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki białego wina wytrawnego  1 łyżka miodu rzepakowego  1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia  kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków  gałązki rozmarynu ( nie koniecznie )  Patyczki(...)wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania.  Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi

Kuchnia na wzgórzu
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 127

Europy. Witają nas taszkowe azulejos (charakterystyczne ceramiczne kafle malowane na niebiesko), korkowe hokery, drewniane stoły, piękne krzesła, czy jaskółki na ścianach. Dodatkowo trudno nie zauważyć ściany pełnej specjalnie wyselekcjonowanych win z najlepszych portugalskich winnic z regionów Douro, Bairrada i Dão wraz z moim ukochanym Alvarinho na czele. Amor da primeira vista!  Jednakże Taszce nie tylko wnętrze jest(...)Ameryki Łacińskiej. To sprawia, że kuchnia w Taszce jest jedyna w swoim rodzaju. Otwierając taszkowe menu, znajdziemy w nim przede wszystkim selekcję wspaniałych pesticos — przekąsek, które towarzyszą rozkoszowaniu się winem w gronie przyjaciół. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują tradycyjne krokiety z bacalhau (dorsza), w których pod chrupiącą skórką skrywa się kremowe wnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado

Food Square
Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa 119

wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki. Cebulę posiekać na piórka, wrzucić na patelnię, na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażyć. Następnie dodać wątróbkę(...)jabłka mają mało soku. Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka powinny się rozpaść, tworząc z cebulką i winem fajny sosik. Bardzo ważne! Nigdy nie należy wątróbki solić przed jej usmażeniem - bo otrzymamy twardą zelówkę. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 261

robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down(...)plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku, posiekane 120 ml białego wina listki z 3 – 4 gałązek tymianku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy Dijon szklanka śmietanki 36% 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania 200 g makaronu typu

karmelowy
Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem 309

Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 50 minut Składniki 2 szt polędwiczka wieprzowa 200 ml bulion warzywny lub drobiowy 200 ml białe wino 200 ml śmietana 30% 3 szt szalotka 2 szt ząbek czosnku 3 łyżki pieprz zielony marynowany 1 łyżka musztarda dijon 1 łyżeczka tymianek suszony może być rozmarn 2 łyżki(...)patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy polędwiczki 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy patelni) wrzucamy pokrojone szalotki, gdy się zeszklą podlewamy winem. Kiedy wino się zredukuje, a alkohol odparuje, podlewamy bulionem i śmietanką, dodajemy musztardę, przesiekany częściowo zielony pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku W momencie kiedy wszystkie składniki sosu się

lysygotuje.pl
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 211

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Bardzo szybkie, smaczne, efektowne i efektywne danie na romantyczny wieczór . A i jeszcze koniecznie butelka białego wina. Dania Danie główne , Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 35 minut Składniki 20 szt krewetka 2 szt szalotki(...)szalotka się zeszkli dodajemy krewetki, pokrojone pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 2-3 min. Podlewamy winem, zwiększamy palnik i smażymy następne 2-3 min. aż wino zredukuje swoją objętość. Na koniec dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Do powstałego sosu przekładamy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Po wyłożeniu na talerz całość posypujemy świeżo startym

lysygotuje.pl
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 129

steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem(...)układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego. Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów. Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście). Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kurczak cacciatore 127

Kurczak cacciatore to inaczej kurczak po myśliwsku. Włoskie danie, którego podstawą są mięso, cebula, czosnek, zioła i pomidory. Danie bywa również wzbogacane grzybami, oliwkami i winem. U mnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku,  który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie danie podane z kaszą jaglaną, pysznie(...)porcje:   4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano   Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.  Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Boczek kroimy

Smak mojej kuchni
Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino) 155

SKŁADNIKI 500 g pulpy pomidorowej 200 ml czerwonego wina 6 pa ł ek kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 goździków  1 liść laurowy 3 gałązki świeżego rozmaryn s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di polpa di pomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo(...)scalogni 2 spicchi d'aglio 5 chiodi di garofano 1 foglia di alloro 3 rametti di rosmarino fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kurczaka marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem 1 li ś cia  laurowego, 5 goździków  ok. 1-2 godziny. **** PREPARAZIONE Marinate i fusi di pollo con il vino rosso, 1 foglia di alloro

La grande e la piccola cuoca