wyndzōnki [13] (jak sie weźniecie tako, co to już je pokrōno we pudełku, to bajecie mieć mani [14] roboty) 200 ml śmiytōnki [15] 1 cebula keliszek biołego wina trocha masła klarowanego kapka [16] oliwy trocha natki pietruszki pieprz (soli nirozki wcale wiyncyj niy trza, [17] bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) Wejście [19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka(...)klarowanego, wciepcie [25] tam ta wyndzōnka i trocha jōm podpiyczcie. Potyn dejcie tam pokrōno [26] cebula, kapnijcie do smaku trocha oliwy i leko [27] zeszklijcie ta cebula. Tera wlyjcie wino, niech sie ze 2 razy bluknie [28] i dejcie tam śmiytōnka. Mogecie dać ździebko [29] pieprzu abo i soli (nojprzōd sie sprōbujcie, czy niy baje [30] za słone). Wciepcie
Chop w kuchnidobre. Co potrza? 16 5-6 kōnskōw 17 miysa wołowego na rolady 1 granat gołrść 18 łorzechōw włoskich 15-20 dkg wyndzōnki 19 5 łyżeczek mostrichu 20 keliszek czerwōnego wina 150 ml śmiytōnki 21 2-3 łeżki 22 masła klarowanego trocha 23 wody sōl, pieprz kapka 24 maggi- nasze Ō łmy 25 do zōłzy 26 zawsze go trocha kapły(...)nojlepi na patelni, bo Wōm sie niy bańdzie te miyso prziklejało do dna, a potyn mogecie sie je przełożyć do jaki brytfanki. Jak już sie podpiekōm, to wlyjcie tam wino i trocha wody i niech sie to tera pomału warzi 46 – jak mołcie czas, to moge to tak sie pykać 47 ze 2 godziny. Jak już miyso
Chop w kuchniDzisiaj przedstawiamy Wam propozycję na rewelacyjny obiad. Kto spróbuje? A więc... Do dzieła! Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej, 300 g pieczarek, 1 cebula 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 30%, 200 g marchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa(...)Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni robimy sos. Smażymy pokrojoną cebulę w kostkę, pieczarki. Pieczarki muszą być rumiane, wtedy dopiero możemy wlać wino. Zalewamy winem białym. Redukujemy. Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn świeży pokrojony drobno. Redukujemy aż powstanie sos - 4/5 minut. Glazurowane
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoOczywiście z ilością nie należy przesadzać ; ) Składniki: wino cukier (opcjonalnie) cukier wanilinowy lub laska wanilii cynamon kardamon goździki rodzynki owoce - mandarynki, pomarańcze, jabłka (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Wino (najlepiej własnej produkcji) wlewamy do garnuszka 2. Dodajemy nasze składniki 3. Mieszamy 4. Podgrzewamy (Nie doprowadzamy do zagotowania! ) 5. Nalewamy do szklaneczek, kubków 6. Pijemy
Kulinarnie z Polką na Kresachciasta, zrob trochę więcej sosu. Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych 100 g maki 2 l wywaru drobiowego 200 m białego wina wytrawnego 4 goździki 8 ząbków czosnku 5 liści laurowych 100 g smalcu gęsiego 1 łyżka cukru natka pietruszki sól/pieprz Przygotowanie: Animelę(...)Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodaje animelę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Pałac
SzczyptaSmaQwyszedł przepyszny i delikatny. Brasato Składniki: - 1,5 kg mięsa wołowego - 2 szt marchewki - 1 szt pietruszki - 1 cebula - 1 szt pora - 0,5 selera naciowego - 0,5 butelki wina czerwonego - sos pieczeniowy - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z włókien, solimy i pieprzymy . Obsmażamy z każdej strony(...)wyjmujemy. Warzywa kroimy w słupki i smażymy na tej samej patelni, z której wyjęliśmy mięso. Dodajemy z powrotem wyjęte mięso i podlewamy winem. Odparowujemy wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy do miękkości około 3 godzin na małym ogniu razem z sosem pieczeniowym. Gdy mięso wystygnie wkładamy na noc do lodówki. Rano
Kulinarne życiecytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej(...)Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę i plasterki cytryny. Oprószyć solą. Podsmażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie i zacznie brązowieć. Wlać wino, dodać oliwki i pozostały tymianek. Chwilę poddusić pod przykryciem. Przygotować rybę. Filety rybne opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Króciutko obsmażyć
Pełny talerzkażdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki pszennej/skrobi kukurydzianej Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry(...)kotlety). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do garnka i zalać winem. Garnek dopełnić bulionem - tak, aby wszystko było pokryte płynem. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem - do miękkości. (U mnie trwało to około 45 minut
Di gotujesiekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1/2 szklanki czerwonego wina łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów 2 garści oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych(...)rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało bo chciałam żeby mięso nabrało jego smaku). Doprawiamy curry i chilli. Podsmażamy wszystko i na koniec zostawiamy jeszcze mięso pod przykryciem na najmniejszym ogniu żeby stało się bardziej
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki (4 porcje): 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szklanki cukru, sok z 1/2 cytryny, 4 gruszki, 4 łyżki lodów waniliowych, 1/2 gorzkiej czekolady, Przygotowanie: W rondelku zagotować wino z cukrem, gotować przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny i gruszki uprzednio obrane i podzielone na połówki, z usuniętymi gniazdami. Całość gotować jeszcze przez 10 minut
rozgotowanadodanie naturalnego barwnika z kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy - natka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ(...)chwilę smażymy, dodajemy szalotki i płatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie, które działa
mojewypiekiinietylkomajeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie mięsa umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem, część natrzeć(...)się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka dni. Bigos z biegiem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie z kuchni włoskiej. Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym(...)winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił
R'n'G KitchenSkładniki (dla 2-3 osób) 5 pałek z kurczaka ok 500 g 3 podudzia z kurczaka ok 500 g olej z suszonych pomidorów 1-1,5 szklanki białego wina 1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Kurczaka smażę(...)palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem
Piekielna Kuchnia Patiplastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki(...)solą, pieprzem i łyżką mąki, mieszamy i wsadzamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyciągamy naczynie i dodajemy wino wymieszane z bulionem (szklankę bulionu zostawiamy). Dodajemy koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina
ladykitchen