połączeniu z drewnem i elementami włoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy , który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. D obrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet(...)oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy
Projekty ze smakiemdodaj tylko tą dolną cześć szparaga jakieś 3/4 długości, same czubeczki odłóż na talerzyk z boku, są one najdelikatniejszą częścią i wymagają krótkiej i delikatnej obróbki. Podlej całość winem i dodaj przyprawy. Jeśli nigdy nie obierałaś szparagów to pamiętaj odciąć końce- tzw. zdrewniałe końcówki, około 3-4 cm od dołu. Obierz obieraczką skórkę do około połowy szparaga. Teraz szparagi(...)dodaniu szparagów do kaszy ciągle mieszamy, dodajemy wodę i czekamy aż kasza wchłonie. Całą potrawę przygotowujemy bez pokrywki, chcemy aby szparagi zachowały swój piękny kolor! Ponadto alkohol z wina musi odparować. Po 10 minutach dodaj górne części szparagów i serek o smaku czosnkowym, całośc gotuj około 3-5 minut. Pamiętaj aby szparagi zachowały swoją delikatną chrupkość, nie rozgotuj
SMYKWKUCHNIrozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta.... Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion warzywny lub drobiowy maggi Przygotowanie: mięso kroimy na plastry, solimy(...)podsmażone mięso odkładamy na bok, a na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebule pokrojone w piórka na koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek,i smażymy jeszcze chwilę,dodajemy mięso,podlewamy winem,i szklanką bulionu ,kilka minut odparowujemy bez przykrycia,potem dodajemy jeszcze ok szkl bulionu ,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 40 min,zdejmujemy
Swojskie jedzonkokurczaka 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej kolendry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki wina białego sól masło klarowane lub olej kokosowy Fileta pokroić w dużą kostkę, posypać solą i garam masala, odstawić na 1 godz. Roztopić tłuszcz(...)wrzucić pokrojoną cebulkę, przesmażyć dodać marchewkę a po chwili rozgnieciony czosnek, poddusić.Odstawić. W osobnym rondlu przesmażyć kurczaka, zalać winem, dodać przesmażoną cebulkę i posypać kurkumą, kolendrą dusić na małym ogniu, w razie potrzeby dolać wody lub wina. Przyprawić w razie potrzeby masalą i solą. Gdy kurczak jest miękki dodać przecier pomidorowy i chwilę trzymać na ogniu, wsypać pokrojoną
harrisatło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów) pęczek świeżego estragonu lub łyżka suszonego sól i pieprz Wykonanie: Przyprawić(...)patelni i przełożyć do brytfanki skórką do góry. Na patelnię wlać wino i zagotować. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut
zadanie-gotowaniekupiłem przed laty w domu towarowym Prior w Popradzie. Wiem - trochę to dziwne;) Składniki: 2 duże pory 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz bułka tarta oliwa natka pietruszki Wykonanie: Białe części pora pokroić na 4 - 6 cm kawałki. Obgotować delikatnie przez 5 minut (mają zmięknąć(...)bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem. Można jeść na zimno
zadanie-gotowaniepiję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym(...)barwach, rum (też kolorowy), likiery wszelkiej maści, a nawet jedna czy dwie butelki z czystą wódką, której nie pija u nas nikt. Skąd i dlaczego ...? Otóż C. zafascynowany jest winem i z każdej podróży przywozi kilka butelek. Popyt nie jest jednak aż tak duży, więc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję(...)silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw
SzczyptaSmaQkarkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu(...)smaku decyduje również różnorodność gatunków dodawanych mięs. W tym przypadku – im więcej tym lepiej, i smak bogatszy. Do bigosu staropolskiego nie dodajemy koncentratu pomidorowego, wystarczą powidła, śliwki i czerwone wino. Po moim bigosie nie zostału już śladu (no, nie do końca, bo są zdjęcia) i mogę zapewnić, że pierwszego dnia był pyszny, ale ostatniego – wyśmienity. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkobulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki alkoholu o smaku anyżu (lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu ) 1/2 szklanki czerwonego wina 200 g pomidorów z puszki sól i pieprz 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki posiekany koperek z kopru włoskiego opcjonalnie ok 300 g muszli do podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary(...)pokrojone pomidory z puszki. Dołożyć oczyszczone kalmary, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przykryte co najmniej 1 godzinę. Co jakiś czas mieszać, w razie potrzeby podlać bulionem lub winem. Po godzinie, sprawdzić czy kalmary są miękkie, jeżeli nie dusić jeszcze parę minut. Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem
Stare Garyczemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym(...)rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy
Kraina Miodem PłynącaPyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso(...)wyciągnąć, ostudzić, posypać bułką tartą i obrumienić na maśle. Powidło rozprowadzić rosołem z mięsa, przyprawić do smaku, dodać goździki i zaciągnąć mąką, wlać wino, zagotować i polać mięso
Tradycyjna KuchniaPuszka sardynek bez skóry i ości*, 60 g kaparów, 100 ml wina, 1 pełna łyżka majonezu, 3-4 filety z cząstek cytryny**, 4 duże kapary, 1- 2 pomidorki koktajlowe, natka pietruszki lub kolendry, opiekane płatki jaglane Bagietkę pokroić w plasterki Wyjąć sardynki z puszki, rozdzielić na połówki. Kapary zalać winem, gotować aż płyn odparuje. Kapary wyłożyć na sitko(...)muszą być „rozerwane granatem” czy rozgotowane papki. A Janusz Stanisław Andrasz z Luzomanii przygotował kilka propozycji z użyciem zawartości konserw :) A do „rybek” z puszki idealne jest białe wino Quinta da Romaneira Branco. A tu taka miła niespodzianka u Pani Ambasador. Akurat miałam urodziny zastawa z **cząstki cytryny obrane ze skórki
królestwo garówPorcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy delikatnie szklimy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym
W kuchni Katiedesery, które z pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie(...)colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym Brownie z czerwonym winem Pavlova z bitą śmietaną i owocami Lody z solonym kajmakiem Sorbet z wina Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść