Szynka z dzika (około 700 g), sól, 50 g słoniny solonej do szpikowania, 2-3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, otrzewna lub słonina, marynata: 500 ml czerwonego wytrawnego wina(...)gałązki rozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce. Wino zagotować z rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Odstawić do ostudzenia. Zimnym winem zalać mięso. Odstawić na 2-3 dni, w chłodne miejsce. Słoninę lekko zmrozić, pokroić w plasterki grubości około 2 mm, a następnie w paski szerokości około 5 mm. Szynkę dzika
królestwo garówtakże jako dodatek do sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie ciemniejsze), u mnie 2 szklanki - sól i świeżo mielony pieprz - główka czosnku - czosnek mielony Nogi gęsie myję, osuszam papierowym ręcznikiem(...)innych okazjach, np. jako dodatek do gotowanej kapusty (pycha) lub używam do smażenia innych mięs. Podsmażone mięso (lekko przyrumienione z obydwu stron) solę, delikatnie posypuję świeżo mielonym pieprzem, podlewam winem (ja daję po szklance na garnek) i duszę na małym palniku, co jakiś czas kontrolując ilość płynów. Gdy ich ubywa uzupełniam płyny gorącą wodą. Mięso doprawiam solą z dwóch stron
Smaczne Zdrowemarchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej 3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie: uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny(...)nagrzanego do 160`C. W trakcie duszenia dodać imbir, skórkę z cytryny, goździki i gałke muszkatałową. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!osób 2 dynie piżmowe ½ szklanki kaszy pęczak 400 g pieczarek brunatnych 1 biała cebula 1 granat 1 natka pietruszki garść orzechów laskowych garść żółtych pomidorów koktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską(...)Smaż, aż cebula się zeszkli. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze cząstki. Smaż, aż się zarumienią, a woda odparuje. Wrzuć kaszę pęczak i lekko ją przyrumień. Zalej winem. Gdy wino odparuje, zacznij wlewać stopniowo bulion. Pęczotto gotuj analogicznie do włoskiego risotto — dolewaj powoli bulion, mieszaj i czekaj, aż płyn odparuje. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy laskowe. Upieczone dynie
Food Squaredodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki. Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki(...)Paellę podaje się bardzo często w całej postaci na patelni, którą wykładamy na stole na desce. Paella prezentuje się pięknie i okazale. Danie smakuje wybornie z lampką białego wytrawnego wina. Jest to wyśmienite rozwiązanie na obiad dla całej rodziny, czy też spotkanie z bliskimi, przyjaciółmi. Myślę, żę też świetnie sprawdzi się, wtedy kiedy chcemy kogoś zaskoczyć jakimś przepysznym smakiem
SMYKWKUCHNIzimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały(...)żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki agaru Wędzony majonez Agar wymieszaj z winem, wodą i sokiem z limonki, zagotuj, wylej do kwadratowej formy, odstaw
SzczyptaSmaQsztuki + 1 cała sztuka Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser korycińskim – 100g Oliwa do smażenia Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli(...)podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar i sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając w trakcie. Pęczak przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym
Kuchnia Bon Appetitlitra mocnej kawy 1/4 litra czerwonego wina ( u mnie" bycza krew " jest mocne , wytrawne wino) 3-4 kieliszki wódki cukier ***************************** Kawę schłodzić , a następnie razem z winem i wódką zagotować.Podawać od razu na gorąco
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiudało mi się usiąść w przytulnej włoskiej knajpce, żeby zjeść pyszną pastę, ale równie pyszną przygotowałam w swojej kuchni. Dziś zapraszam Was na Spaghetti Bolognese – klasyczne, na czerwonym winie, z dobrym mięsem, pomidorami pelatii i aromatycznymi przyprawami – takie jak robię od lat, sprawdzone i niesamowicie pyszne. Idealne na obiad albo np. romantyczną kolację we dwoje(...)oregano , bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy. Wrzucamy zmielone mięso , smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, zalewamy czerwonym winem i redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory pelati wraz z zalewą, Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, cukrem i posiekana bazylią. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z ugotowanym
Ostra na Słodkospróbować. W zamrażalce zostały resztki moich zapasów krewetek, które postanowiłam wykorzystać wraz z makaronem. Dodatkowo całość podlałam białym wytrawnym dzięki czemu krewetki stały się trochę charakterne. Muszę przyznać, że wino świetnie podkreśla ich smak. I tym oto sposobem powstało ekskluzywne danie, które znakomicie się nada na kolację we dwoje i nie pochłonie nam za dużo czasu w przygotowaniu. Składniki(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać, pora pokroić w paski, a papryczkę w małe paseczki. Posolić i popieprzyć. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy się zredukuje dodać krewetki. Smażyć je ok. 2 minut. Na koniec dodać śmietanę. Dusić ok 1 minut. Dodać posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Całość wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówteż nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości(...)pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez
Kuchnia w czekoladzieczegoś nowego. Mimo, że karta jest mała każdy w niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną(...)kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić ponownie. Taka rada, do tego miejsca najlepiej wybrać się komunikacją
Niezły MłynekŁosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego makaronu Listki świeżej bazylii cytrynowej Łososia dzielimy na cztery porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia, gałązki(...)Łososia pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C na środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję na grill. Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz
Gotowanie i blogowanierazem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka olej sól, pieprz ser żółty(...)przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy
Szefowa kuchnikrzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest w przepisie) 2-3 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 150 g boczku surowego wędzonego(...)Dodać cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień na średni i podsmażać mieszając co jakiś czas przez ok. 5 min. Całość oprószyć mąką, wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie składniki. Dodać wino, liść laurowy, tymianek, doprawić solą, pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (mięso musi być miękkie). W międzyczasie porządnie umyć pieczarki, osuszyć
Pociąg Do Kuchni