wino - 10075 przepisów (strona:156/672)

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i warzywami 147

ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk  młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej Wykonanie(...)grubych oczkach, a por pokroić w piórka. 4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej

Szalona Kuchnia Eweliny
Świderki z krewetkami i fetą 131

odrobinę, ponieważ delikatna pikanteria fantastycznie podbija smak potrawy. Jest to idealne danie do świętowania Światowego Dnia Makaronu. Sprawdźcie sami! 2 porcje: * krewetki - 300 g * makaron Lubella Świderki - 250 g * wino białe, półsłodkie - 150 ml * masło klarowane - 100 g * czosnek - 2 ząbki * cebula dymka - 1 szt. * mini papryczka chili - 1 szt. * sól, pieprz - do doprawienia * feta(...)natka pietruszki - do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić dymkę. Dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlać wino i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch pokruszyć fetę oraz posypać posiekaną natką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy

Kraina Miodem Płynąca
Polskie mody 111

Świat wina jest tak rozległy i zróżnicowany, że nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na często zadawane mi pytanie: „jakie jest Twoje ulubione wino?” Zazwyczaj zaczynam wówczas opowiadać o ogromie

Na moim stole
gulasz wieprzowy na sposób andaluzyjski 271

Składniki: łopatka wieprzowa 3 spore cebule główka czosnku tymianek oregano oliwa z oliwek czerwone wino (1/2 butelki) sól pieprz Na rozgrzanej oliwie mięso obsmażyć na rumiano, dodając trochę soli. Wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki(...)wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać na przykład z ziemniakami smażonymi z czosnkiem

stajnia gołębie od kuchni
Medaliony z polędwicy zawijane w boczku 143

zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina Składniki - serowy sos : 100 gr serka topionego śmietankowego (bez dodatków) 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 150 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki  łyżka posiekanej natki pietruszki sól(...)łyżki masła klarowanego świeży rozmaryn pieprz // wykałaczki Przygotowanie - karmelizowana cebula : Cebule kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy w jednym momencie miód, ocet balsamiczny oraz wino i gotujemy. Co chwilę mieszając redukujemy prawie do zera cebula otrzyma świetny smak i wyjątkowy kolor. Przygotowanie - serowy sos: Do ciepłego bulionu dolewamy śmietanę i zagotowujemy.  Dodajemy oba sery

Mechanik w kuchni
Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 173

sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż Składniki: 5 sznycli z piersi indyka 2 małe łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki białego wytrawnego wina około 1/2 szklanki bulionu 2 – 3 łyżki(...)zeszklić. Dodać drobniutko pokrojony seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Mule z winem i tymiankiem 122

kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki(...)trakcie gotowania należy potrząsnąć garnkiem około 3 – 4 razy. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Muszle wyłóż do miseczek wraz z powstałym sosem. Smacznego! Artykuł Mule z winem i tymiankiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Pieczarkowe risotto 96

uchodzi i pasuje .Polecam , warto Składniki : 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebulka 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki, białego wina półwytrawnego 2 łyżki parmezanu lub pecorino 1 łyżeczka miodu szczypiorek do dekoracji sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)około 2 minut . Po tym czasie, podlewamy winem i dusimy na małym ogniu , ciągle mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy do momentu , aż ryż będzie miękki , ale nie rozgotowany , gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać trochę , swojemu wyczuciu , bo nie da się

Ogrodnik w podróży
Kurczak w czekoladzie i chili 142

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro(...)gałązek świeżego tymianku (u mnie pół na pół zwykły i cytrynowy) Udka i podudzia dokładnie umyj i osusz. Włóż do miski i zalej winem. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami. Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą

Delicious Place
Burgery z czerwonej fasoli 163

słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach(...)minut. Rozgrzewamy druga patelnię wraz z olejem. Tniemy cebulę w piórka i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy cukier, miód,   tymianek i smażymy kilka chwil. Następnie dolewamy wina i redukujemy, aż powstanie aromatyczny sos. Bułki przekrajamy na pół i lekko podsmażamy aby były chrupie. Nakładamy kotlety, dodatki oraz konfiturę z cebuli. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 237

spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepsza jest po 24 godzinach. Odwijamy kanapkę z folii i kroimy na 4 równe porcje. Podajemy z zimnym wytrawnym cydrem albo dobrze schłodzonym białym winem. Pssst! Jeśli robicie pan bagnat z czerstwego chleba , warto dołożyć do środka kilka plastrów dojrzałego pomidora! SKŁADNIKI 2 duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka francuska na zakwasie (moja(...)oliwy   SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku (ten użyty wcześniej do smarowania pieczywa) sól pieprz szczypta cukru

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym 142

mnie łopatka ) 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 500 ml sosu pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wytrawnego wina sól, pieprz + szczypta cukru do smaku kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach tarki 1 łyżka oleju rzepakowego   Na początek przygotujmy fasolkę szparagową, obetnijmy jej końce. Ja swoją ugotowałam(...)olej i na nim przesmażamy cebulę i czosnek. Gdy już zacznie ładnie pachnieć dodajemy mięso i przesmażamy całość, po chwili dodajemy sos pomidorowy i połowę bazylii i oregano oraz wino i całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Sos gotowy

Kuchnia na wzgórzu
Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 175

Julia nie potrafi się otrząsnąć po tragicznej śmierci swojej córki Caitlin. Całe dnie spędza w łóżku i zalewa się łzami. Jej najstarsza córka, Haley, która spowodowała wypadek, obarcza się winą za śmierć siostry i po swojemu "radzi" sobie z poczuciem winy - alkohol, papierosy, narkotyki, leki na receptę, a do tego przefarbowane na czarno włosy, ostry makijaż, czarne paznokcie, czarne stroje(...)się w szemranym towarzystwie. Dopiero wtedy, gdy Julia odkrywa kolejny problem z Haley, staje na wysokości zadania i budzi się ze swojego marazmu, bo nareszcie zauważa, z jakim poczuciem winy i w jakim dole psychicznym żyje jej najstarsza córka. Podejmuje decyzję, że zabierze Haley z Las Vegas i udadzą się samochodem do przyjaciółki mieszkającej w okolicach Portland w stanie Maine

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak zagrodowy na luzie 160

łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek, sól, pieprz, ½ szklanki białego wina, wykałaczki, bawełniany sznurek. Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się, aby nie przeciąć skóry. Płaszcz z kurczaka uzupełniamy ścinkami mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie(...)piekarnika. Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem.  Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem. Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego

Leśny Zakątek
Linguini z bobem i krewetkami 162

masłem na zimną patelnie i jest stopniowo podgrzewana. Później zostaje podlana delikatnie winem. Wierzcie, że warto spróbować tej metody. Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Washington Post” . Składniki: 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti 30 g krewetek surowych 0,5 kg bobu 4 łyżki masła 1/2 szklanki białego wina Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)Krok 3 Włóż 2 łyżki masła i krewetki do rondla, powoli podgrzewaj. Kiedy masło zacznie się roztapiać zamieszaj całość, a następnie wyciśnij do rondla sok z połowy cytryny, wlej wino, posól i popierz do smaku. Gdy rondel się mocno podgrzeje, krewetki zrobią się różowe i zwinął się w krążki, zdejmij je łyżką cedzakową i przełóż do innego naczynia. Krok

Niedzielny kucharz