wino - 10075 przepisów (strona:156/672)

Pęczak ze skorzonerą 170

znalazłam tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania kaszotta ze skorzonerą: 500 g skorzonery, 250 g pęczaku, 1 niewielka cebula, sok z jednej małej cytryny, 2 łyżki oliwy, szklanka białego wytrawnego wina, litr bulionu, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania pęczaku ze skorzonerą: Skorzonerę obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 1 cm, wrzucam(...)zeszkli. Dodaję skorzonerę i smażę przez około 5 minut często mieszając. Dodaję pęczak, smażę około 2 minuty i całość zalewam białym winem. Gdy kasza wchłonie wino dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody

Gotuj Się Kto Może
ZUPA GRZYBOWA NA BIAŁYM WINIE 156

Bardzo lubimy z mężem jeść wszystko co grzybowe.  Ta zupa jest jedną z naszych ulubionych bo robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było  #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła(...)kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką

Kuchnia w oparach
PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 123

aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego wina oliwa lub olej i masło (pół na pół) 5 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej mielonej duża szczypta(...)wszystkich stron. Krok 3. Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi

Moja Książka Kucharska
Ragu z kaczki 185

koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu. Czas przygotowania: 15 minut + 2godziny gotowania Ilość porcji: 3 Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron(...)talerz. Na tą samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i obsmażamy, pod koniec dodając posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy cynamon z mąką i podsmażamy około minuty. Wkładamy ponownie kaczkę i dolewamy wino, bulion, pomidory z puszki, zioła, cukier i liść laurowy. Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin, mieszając co jakieś pół godziny. Po tym czasie

Kolizje Smaków
Wtorek: Pęczotto primavera 137

roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji(...)Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie

Niedzielny kucharz
Pęczotto primavera 113

roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji(...)Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła

Niedzielny kucharz
Czekoladowa babka na czerwonym winie 328

250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę,  2 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym(...)Stale miksując na niskich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba

Z miłości do słodkości
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 217

porządne porcje 2 piersi kaczki ze skórą, u mnie po ok 250 gramów każda 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek sosu ostrygowego 3 łyżki wina ryżowego (jeśli nie macie to można ewentualnie pominąć) 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 1 mała/ średnia cebula, pokrojona(...)plasterki (u mnie lekko ostra) 2 łyżki zielonej części dymki, posiekane świeża kolendra, do dekoracji sól, pieprz R ozpocząć od przygotowania sosu. W miseczce wymieszać: sos sojowy i ostrygowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Dodać ok 4 łyżki wody, cukier, sok z cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę

olalacooking
Potrawka z indyka a la strogonow 213

ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego wina dwa średnie ogórki kiszone 40g koncentratu pomidorowego (czubata łyżka) łyżka ostrej musztardy po łyżce sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony(...)chwili dodać do niej pokrojone mięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor (białko się zetnie) i lekko się przyrumieni. Podlać białym winem, kiedy wino odparuje dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki i musztardę. Dokładnie wymieszać i dodać 350ml gorącego wywaru warzywno-drobiowego, gotować aż mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut

Dietolog
Nalewka waniliowa. 152

Składniki : 10 dkg lasek wanilii ( około 30 sztuk ) 20 dkg jasnego płynnego miodu 1 l białego wina 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :   L aski wanilii ponacinaj wzdłuż(...)pokrój na kawałki około 1 cm. Wrzuć do słoja, zalej 0,5 l winem, słój zamknij i odstaw na dobę. Następnie wlej spirytus, dobrze wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 120

mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki migdałów II. Farsz: 500 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 50 ml białego wina sól pieprz 2 chluśnięcia Tabasco 1 szklanka startego parmezanu Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem(...)większym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście szpinaku przekrawamy na mniejsze i umieszczamy w miseczce. Dodajemy starty parmezan oraz czosnek z oliwą i winem. Mieszamy. Z ciasta formujemy* pierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Przykrywamy lekką ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy

DominikaDolci
Risotto z krewetkami i cukinią 247

kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu garść parmezanu 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania Przepis 1 Cebulkę obieramy(...)kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia. 2 Następnie na patelnie dodajemy ryż i smażymy dosłownie 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje. Następnie na patelnie wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. 3 W międzyczasie czosnek

Kuchnia Bazylii
Tagliatelle z ragu bolońskim 133

zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem(...)kosteczkę, starty czosnek i marchewkę.  Do podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy

MamaOskarka
Spaghetti z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 193

mnie na nie straszna ochota. Nie było wyjścia! Trzeba było ulec pokusie. Zrobiłam szybki obiad, prosty w wykonaniu – spaghetti z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z winem. Koniecznie spróbujcie! Jak przygotować krewetki? Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij(...)łyżka oliwy z oliwek około 20 surowych krewetek 2 – 3 garście szpinaku 200 g śmietany kremówki 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina ser grana padano 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (u mnie wyszło 9 sztuk) sól, pieprz, suszony tymianek Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobna kostkę

Moja pasja smaku
Bitki wołowe w sosie własnym 180

śląskimi  i  czerwoną kapustą   to mój ulubiony zestaw obiadowy. Składniki: 700 g wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina  mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy delikatnie(...)przełożyć do garnka, a na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Cebulę, liść laurowy, ziele angielskie dodać do mięsa. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Całość zalać gorącym bulionem(wodą), wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wrazie potrzeby uzupełniamy bulionem/wodą. Na koniec gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania