oraz tego, co akurat było w lodówce. Składniki: kotlety schabowe – przynajmniej po jednym na dorosłą osobę 3 spore cebule kilka (naście) pieczarek słodka, wędzona papryka suszona bazylia białe wino oliwa z oliwek masło sól Mięso stłuc, posolić, posypać bazylią, obficie papryką. Wetrzeć wszystkie przyprawy. Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić(...)niej mięso z każdej strony, odłozyć. Na tę samą patelnię wrzucić cebule i pieczarki, lekko osolić i podsmażyć, dodając trochę masła. Włożyć obsmażone mięso, podlać wszystko 1/2 butelki wina, przykryć, zredukować. Gotowe
stajnia gołębie od kuchniwieprzowa z cebulką z dodatkiem musztardy i białego wina. Po prostu idealne połączenie smaków. SKŁADNIKI: 1,5kg polędwicy wieprzowej 180g musztardy (pół francuskiej - pół stołowej) 200ml białego wina 5 cebul oliwa majeranek pieprz sól WYKONANIE: 1. Polędwice smarujemy z każdej strony obficie musztardą, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. 2. Umieszczamy ją w pojemniku żaroodpornym, delikatnie podlewamy białym(...)winem, przykrywamy, umieszczamy w lodówce na około 30 minut aby mięso przeszło aromatem. 3. Cebulę siekamy na piórka, po czym rumienimy ją na oliwie. 4. Polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy ją aż się zrumieni, z obydwóch stron. 5. Ponownie przekładamy do marynaty, przykrywamy podsmażoną cebulką. Pieczemy w temp 190* aż do uzyskania oczekiwanej miękkości. Na zdjęciu prezentuję wam cudne
Dziś Ja gotujes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 cebule -1 duża marchewka -1 duży korzeń pietruszki -2 ząbki czosnku -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -1 łyżeczka suszonego rozmarynu -50 ml oleju Ponieważ(...)marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku, przyprawy, olej i zalewamy wszystko winem. Marynata powinna przykrywać mięso, dlatego jeżeli tak nie jest, dolewamy więcej wina. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty. Osuszmy na ręczniku papierowym. Na patelni mocno rozgrzewamy
Kulinarne przemyslenianajczęściej Składniki 2 porcje : 1 opakowanie mrożonych owoców morza ( 350 g ) 1 puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 małe , świeże chilli 2 łyżki białego półsłodkiego wina oliwa z oliwek kilka czarnych oliwek i listków pietruszki do dekoracji 1/2 opakowania makaronu spaghetti sól do smaku Owoce morza rozmrażamy na sitku . Jak się rozmrożą , płukamy zimną wodą(...)najpewniej ugotować według przepisu na opakowaniu . Na patelni rozgrzewamy oliwę , podsmażamy na niej cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Jak już zmiękną , ale jeszcze nie zaczną się rumienić dodajemy wino i pomidory . Mieszamy chwilę smażąc . Tak po około 6 minutach wrzucamy świeże posiekane chilli i rozmrożone wcześniej owoce morza . Doprawiamy solą i mieszając , smażymy przez około 5 minut . Makaron wykładamy
Ogrodnik w podróżyziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej Wykonanie(...)grubych oczkach, a por pokroić w piórka. 4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej
Szalona Kuchnia Ewelinyodrobinę, ponieważ delikatna pikanteria fantastycznie podbija smak potrawy. Jest to idealne danie do świętowania Światowego Dnia Makaronu. Sprawdźcie sami! 2 porcje: * krewetki - 300 g * makaron Lubella Świderki - 250 g * wino białe, półsłodkie - 150 ml * masło klarowane - 100 g * czosnek - 2 ząbki * cebula dymka - 1 szt. * mini papryczka chili - 1 szt. * sól, pieprz - do doprawienia * feta(...)natka pietruszki - do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić dymkę. Dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlać wino i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch pokruszyć fetę oraz posypać posiekaną natką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy
Kraina Miodem PłynącaŚwiat wina jest tak rozległy i zróżnicowany, że nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na często zadawane mi pytanie: „jakie jest Twoje ulubione wino?” Zazwyczaj zaczynam wówczas opowiadać o ogromie
Na moim stoleSkładniki: łopatka wieprzowa 3 spore cebule główka czosnku tymianek oregano oliwa z oliwek czerwone wino (1/2 butelki) sól pieprz Na rozgrzanej oliwie mięso obsmażyć na rumiano, dodając trochę soli. Wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki(...)wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać na przykład z ziemniakami smażonymi z czosnkiem
stajnia gołębie od kuchnizawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina Składniki - serowy sos : 100 gr serka topionego śmietankowego (bez dodatków) 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 150 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki łyżka posiekanej natki pietruszki sól(...)łyżki masła klarowanego świeży rozmaryn pieprz // wykałaczki Przygotowanie - karmelizowana cebula : Cebule kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy w jednym momencie miód, ocet balsamiczny oraz wino i gotujemy. Co chwilę mieszając redukujemy prawie do zera cebula otrzyma świetny smak i wyjątkowy kolor. Przygotowanie - serowy sos: Do ciepłego bulionu dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy oba sery
Mechanik w kuchnisosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż Składniki: 5 sznycli z piersi indyka 2 małe łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki białego wytrawnego wina około 1/2 szklanki bulionu 2 – 3 łyżki(...)zeszklić. Dodać drobniutko pokrojony seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może
Oryginalny smakkupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki(...)trakcie gotowania należy potrząsnąć garnkiem około 3 – 4 razy. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Muszle wyłóż do miseczek wraz z powstałym sosem. Smacznego! Artykuł Mule z winem i tymiankiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuuchodzi i pasuje .Polecam , warto Składniki : 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebulka 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki, białego wina półwytrawnego 2 łyżki parmezanu lub pecorino 1 łyżeczka miodu szczypiorek do dekoracji sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)około 2 minut . Po tym czasie, podlewamy winem i dusimy na małym ogniu , ciągle mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy do momentu , aż ryż będzie miękki , ale nie rozgotowany , gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać trochę , swojemu wyczuciu , bo nie da się
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro(...)gałązek świeżego tymianku (u mnie pół na pół zwykły i cytrynowy) Udka i podudzia dokładnie umyj i osusz. Włóż do miski i zalej winem. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami. Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą
Delicious Placesłonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach(...)minut. Rozgrzewamy druga patelnię wraz z olejem. Tniemy cebulę w piórka i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy cukier, miód, tymianek i smażymy kilka chwil. Następnie dolewamy wina i redukujemy, aż powstanie aromatyczny sos. Bułki przekrajamy na pół i lekko podsmażamy aby były chrupie. Nakładamy kotlety, dodatki oraz konfiturę z cebuli. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówspożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepsza jest po 24 godzinach. Odwijamy kanapkę z folii i kroimy na 4 równe porcje. Podajemy z zimnym wytrawnym cydrem albo dobrze schłodzonym białym winem. Pssst! Jeśli robicie pan bagnat z czerstwego chleba , warto dołożyć do środka kilka plastrów dojrzałego pomidora! SKŁADNIKI 2 duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka francuska na zakwasie (moja(...)oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku (ten użyty wcześniej do smarowania pieczywa) sól pieprz szczypta cukru
Karo in the Kitchen