wino - 10075 przepisów (strona:153/672)

RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 215

smak.  Od Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła  Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło(...)wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok.Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,  lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut,  aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).  Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję.Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodaję ser,  kilka łyżek masła i szpinak

W kuchni Karmel-itki
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 165

KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 250 gram krewetek - pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól(...)wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti alla bolognese 184

mogłabym się chyba obejść bez jedzenia mięsa. To danie jest jednak wyjątkowe i nawet ja osoba, która nie przepada za mięsem, zajadałam się ze smakiem. Może to przez dodatek wina czerwonego..... Hmmm :) W każdym razie polecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS  /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti(...)wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić w 0,5 szkl. wody) oliwa z oliwek przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia, oregano

coolinarnastrefa.blogspot.com
Penne z tuńczykiem i pomidorami 100

Makaron , pomidorki, tuńczyk i ......lampka wina - tylko tyle mi potrzeba , aby poczuc się jak w niebie :) Takie pyszne a przygotowanie trwa dokładnie chwilkę :) Polecam te szybkie i pyszne danie. Szczególnie polecam miłośnikom makaronu i tuńczyka ;)Składniki dla 4 osób                1 puszka tuńczyka(...)oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże 2 żąbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanycj listków bazylii 100 ml białego wina pieprz sól 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania  Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut

Słodkości i nie tylko
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 298

smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne) ·                   1/3 szklanki białego wina ·                   170 g ryżu arbrio (jak do risotto)   Przygotować bulion i zagotować razem(...)dodać szczyptę soli  i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Winny kurczak i uduszone warzywa 167

gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku  oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką(...)dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 148

oliwkami    Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 140

smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek 300 g przecieru pomidorowego typu passata 200 ml białego wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano) sól do smaku łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 40 g zielonych oliwek bez pestek Z mięsa(...)kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy , będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
KARDYNAŁ NA SZYBKO 174

Składniki: 60 dkg pomarańcz 375 ml czerwonego wytrawnego wina 75 ml białego wytrawnego wina 75 ml rumu 3 łyżeczki czubate cukru  Sposób wykonania: Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, wymieszać z rumem, pozostawić na 1,5 godziny. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Pozostałe pomarańcze obrać, usunąć białe włókna(...)pokrajać w plasterki. Plasterki połączyć z przecedzonym sokiem, rumem, winem dosypując cukier. Zamieszać i zaraz podawać w wysokich szklaneczkach

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 144

mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki(...)dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej

naRuszcie
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 145

mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki(...)dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej

naRuszcie
Risotto z groszkiem i pesto z rukoli (Risotto con piselli e pesto di rucola) 151

SKŁADNIKI  (4 porcje) Risotto 320 g ry ż u    200 g groszku 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 50 g startego parmezanu 40 g masła  1 cebula s ó l, pieprz   oliwa z oliwek Pesto z rukoli 100 g rukoli 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy groszek. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu

La grande e la piccola cuoca
ŁOSOŚ SMAŻONY W WOKU Z WARZYWAMI: pyszny przepis 115

które dają dużo radości z jedzenia jest łosoś z patelni, smażony z warzywami : z marchewką, czerwoną, zieloną i żółtą papryką, fasolką szparagową, czosnkiem i imbirem. Łosoś doprawiony sosem sojowym, winem ryżowym z dużą ilością posiekanej kolendry. Przepis na łososia z warzywami nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy :) Łosoś smażony z warzywami - najczęściej podawany z ryżem(...)składniki : ok. 300g filetu z łososia 2-3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 marchewka garść fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki wina ryżowego albo wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka jasnego sosu sojowego dużo posiekanej kolendry Łosoś smażony z warzywami - przepis, który warto zapamiętać: Krok 1. Łososia opłukać, osuszyć

Moja Książka Kucharska
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 139

ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg *  100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam(...)Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.  Podlałam winem. Posoliłam do smaku.  Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam z ognia. Oprószyłam pieprzem.  Odczekałam kilka minut zanim wyłożyłam na talerze.  Notatki: * można użyć dymki zamiast szczypiorku

Pieprzyć z Fantazją
Risotto ze szpinakiem, papryką i ciecierzycą (Risotto con spinaci, peperoni e ceci) 121

ugotowanej ciecierzycy 100 g szpinaku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 60 g startego parmezanu 40 g masła  1 cebula s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 320 g di riso 150 g di ceci lessati 100 g di spinaci(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy paprykę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu

La grande e la piccola cuoca