upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach. Składniki: 8-10 udek z kurczaka bez skórki 10 małych cebulek 4 ząbki czosnku 4 gałązki selera naciowego pół pokrojonej w plasterki cytryny 4 mandarynki szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina sól pieprz suszony estragon suszony tymianek suszona szałwia(...)wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny. Cebulki obieramy - możemy je piec w całości lub przekrojone na połówki. Selera kroimy w drobne kawałki. Mandarynki filetujemy. Wszystko wkładamy do brytfanki, zalewamy winem, chlustem oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i szałwią. Mieszamy razem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie nieco ładniej układamy kurczaka a cebulę zatapiamy pod winem, ponieważ może się przypiec. Pieczemy
Cytryna&Co.. Jak zwykle super szybkie danie. Prawie samo się zrobiło. Składniki: Kilogram z haczykiem lub spory kawałek rozbratla kilka cebulek szalotek 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szklanka wina szklanka bulionu sól, pieprz - po upieczeniu do smaku świeży tymianek świeży rozmaryn kilka łyżek oliwy z oliwek Mięso zawsze płuczę w zimnej wodzie i obmacuję - trochę to może dziwnie(...)brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła, zalewamy bulionem i winem i pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Albo na oko - jak ktoś woli. Sprawdzam od czasu do czasu, czy jest miękkie i czy się nie przypaliło, czy trzeba podlać. Mięso powinno
Cytryna&Co.przygotowania gulaszu. 15 dkg czarnej fasoli 25 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz(...)cebulę po czym podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojona w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy , ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestreshire . Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić całość, od czasu do czasu mieszając i podlewać
mecookstymianek świeży posiekany (1 łyżeczka) bazylia świeża posiekana (1 łyżka) cukier (1 łyżeczka) cynamon (1/2 łyżeczki) oregano (1 łyżka) gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) białe wino wytrawne (50 ml) pomidory krojone z puszki lub świeże (800 g) pieprz (1/4 łyżeczki) sól (1 łyżeczka) bazylia (4-5 listków) Sos beszamel: masło (100 g) mąka pszenna(...)czosnek drobno pokrojony, tymianek świeży posiekany, bazylię posiekaną, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minutki. - Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilkę smażymy i gasimy winem. - Gdy wino odparuje dodajemy pomidory krojone z puszki oraz oregano. Mieszamy, a gdy tylko sos zacznie się gotować dodajemy listki bazylii i sos pomidorowy jest gotowy. 2.) Mięso
RITA food channelmiało tego przekazu co powinno. Składniki opakowanie kiełbasek białych u mnie Henryk Kania małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub najlepiej szpinak świeży ok. 120 ml białego wytrawnego wina, u mnie portugalskie 100 g cebulek perłowych 1 cukinia baby 2 łyżki miodu garść siana 100 g masła dwie łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy sól(...)Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło. Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem. Danie proste ,ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicerkwi, hodowcy winorośli udają w towarzystwie wesołego grajka do winnicy, gdzie na jej środku lub w rogach odcinają jeden lub trzy pędy, a miejsca po odciętych pędach polewają winem, aby przypomnieć winorośli o jej głównej roli, czyli o wydaniu zdrowych, dorodnych plonów. Obecnie również święci się winnice wodą święconą, co ma na celu uchronienie przed złymi mocami i szkodnikami(...)przerzucają przez ramię i niosą do domu. Tam z kolei wianek spoczywa obok domowej ikony. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem specjalnie przygotowanymi posiłkami. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie
Kate's Kitchenromantyczna kolacje lub przystawkę do dania rybnego. Składniki: 1 kg małży (omułek) łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 4-5 szalotek 5 sporych ząbków czosnku 300ml białego, wytrawnego wina gałązka świeżego tymianku lub macierzanki sól, czarny pieprz pieprz czerwony ziarnisty Sposób przygotowania: Małże opłukać pod bieżącą wodą. W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki(...)czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą. Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki. Porada! Małże bardzo szybko tracą świeżość. Przy zakupie powinny pachnieć wodą morską
Pyry na GazFestiwal Wina odbywał się w Lublinie w dniach 30 lipca – 4 sierpnia. Zaplanowano(...)wiele atrakcji w kilku miejscach (niektóre również w Zamościu). Odbywały się warsztaty, wystawy, prezentacje czy właśnie kolacje degustacyjne. Na jedną z nich zaprosił Continue reading... Artykuł Festiwal Wina – kolacja degustacyjna w 2 PI ER pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakufetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy cebulę i czosnek(...)dusimy. Cebula i czosnek mają się dusić przez około 10 minut, potem dodajemy ocet i wino, mieszamy i nadal dusimy. Jeśli płyn nam za szybko odparowuje możemy dodać trochę wody ( tak maks 1/2 szklanki ). Po okołu 8-10 minutach, próbujemy czy cebula jest miękka i dodajemy cukier, mieszamy i próbujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe. A teraz tarta: Rozgrzewamy piekarnik
Kuchnia na wzgórzuKuchnia austriacka Składniki 60 dag dobrej wołowiny 2 cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu z czerwonego wina 50 ml koniaku czerwony pieprz 2 listki laurowe 3 goździki 2 marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki(...)dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem. Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski. Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat
R'n'G Kitchenstaropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije Wasze podniebienia! Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki(...)boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina pieprz do smaku Przepis na bigos . Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie bigosu na golonce: Krok 1. Golonkę umyć i oczyścić. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można
Moja Książka Kucharskadosłownie oznacza kość z dziurką. Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Szczególnym(...)cielęcej a' 350-400 g 2 marchewki 1 seler naciowy 1 por 2 ząbki czosnku 2 cebule 4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki 100 ml oliwy 125 ml białego wina 600 ml bulionu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny natka zielonej pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem marchew obrać, pokroić w grubą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu spaghetti 150-250 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka masła Garść tartego parmezanu Natka pietruszki ¼ szklanki białego wytrawnego wina Sól i pieprz do smaku Przepis na makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Krewetki rozmroź, oraz oczyść. Natnij grzbiet(...)dodaj krewetki i oprósz solą i pieprzem. Krewetki smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, papryczkę chili wraz z nasionami. Całość przełóż do makaronu , na patelni, z której korzystałaś wcześniej wlej wino, gotuj przez chwilę by alkohol wyparował i dodaj makaron wraz z krewetkami, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. Artykuł Makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!natką pietruszki. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g surowych krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku 100 g masła 200 ml białego wytrawnego wina 10 pomidorków koktajlowych skórka otarta z 1 cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw(...)wyspie Pag (link) , Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się „ škampina žaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza
kuron.com.plfetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy cebulę i czosnek(...)dusimy. Cebula i czosnek mają się dusić przez około 10 minut, potem dodajemy ocet i wino, mieszamy i nadal dusimy. Jeśli płyn nam za szybko odparowuje możemy dodać trochę wody ( tak maks 1/2 szklanki ). Po okołu 8-10 minutach, próbujemy czy cebula jest miękka i dodajemy cukier, mieszamy i próbujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe. A teraz tarta: Rozgrzewamy piekarnik
Kuchnia na wzgórzu