SKŁADNIKI (4 porcje) Risotto 320 g ry ż u 200 g groszku 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 50 g startego parmezanu 40 g masła 1 cebula s ó l, pieprz oliwa z oliwek Pesto z rukoli 100 g rukoli 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Dodajemy groszek. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu
La grande e la piccola cuocaktóre dają dużo radości z jedzenia jest łosoś z patelni, smażony z warzywami : z marchewką, czerwoną, zieloną i żółtą papryką, fasolką szparagową, czosnkiem i imbirem. Łosoś doprawiony sosem sojowym, winem ryżowym z dużą ilością posiekanej kolendry. Przepis na łososia z warzywami nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy :) Łosoś smażony z warzywami - najczęściej podawany z ryżem(...)składniki : ok. 300g filetu z łososia 2-3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 marchewka garść fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki wina ryżowego albo wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka jasnego sosu sojowego dużo posiekanej kolendry Łosoś smażony z warzywami - przepis, który warto zapamiętać: Krok 1. Łososia opłukać, osuszyć
Moja Książka Kucharskaponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam(...)Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto. Podlałam winem. Posoliłam do smaku. Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam z ognia. Oprószyłam pieprzem. Odczekałam kilka minut zanim wyłożyłam na talerze. Notatki: * można użyć dymki zamiast szczypiorku
Pieprzyć z Fantazjąugotowanej ciecierzycy 100 g szpinaku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 60 g startego parmezanu 40 g masła 1 cebula s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di riso 150 g di ceci lessati 100 g di spinaci(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Dodajemy paprykę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu
La grande e la piccola cuocapuszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 6 – 7 pręcików szafranu 3 szklanki bulionu cielęcego ( może być z kostki bulionowej ) 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 szklanka białego wina , słodkiego 1 cytryna natka pietruszki do dekoracji oliwa do smażenia sól , ostra papryka do smaku Na dużej patelni do paelli ( może być, też zwykła o nieco, wyższych brzegach ) rozgrzewamy oliwę(...)złoty kolor , posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , następnie ,dodajemy, pokrojoną w kostkę , paprykę , kurczaka i ryż , jeszcze przez minutę obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i wrzucamy pokrojone pomidory z puszki , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy
Ogrodnik w podróżykory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego wina 100 ml spirytusu 95 % 200 g płynnego miodu pszczelego Sposób wykonania : N asiona kardamonu, korę cynamonu i gałkę muszkatołową potłuc w moździerzu na małe kawałki. Do czystego dużego słoja(...)scukrzonego, wystarczy go tylko najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, aby go nie przegrzać powyżej 40 C. Warto też pamiętać, aby do produkcji tej nalewki użyć składników wysokiej jakości, wino też powinno być nie byle jakie tylko dobrej jakości. Nie oszczędzajmy na naszym zdrowiu
Przepisy i porady kulinarnePrzekonajcie się, że z prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 litr wywaru drobiowego(...)tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze, wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch minutach zalać winem, dusić do odparowania wina. Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę i umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się
Wanilia i Kardamonzielonej fasolki szparagowej 1 mała cebula czerwona 15 dkg sera feta 2 łyżeczki świeżo-krojonej kolendry 4 duże rzodkiewki 1 łyżeczka świeżo-krojonego oregano 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 10 sztuk pomidorków koktajlowych szczypta soli 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 4 połówki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy Jak przygotować sałatkę z fasolką(...)minut. Ugotowaną fasolkę wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, włożyć do małej miseczki i zalać octem z czerwonego wina. Odstawić na 10 minut. Wystudzoną fasolkę włożyć do miski, dodać pokrojone na pół bądź na ćwiartki pomidorki koktajowe, suszone pomidory pokrojone w paski, ser feta pokrojony w kostkę oraz rzodkiewki pokrojone
mecooksFestiwal - jedyny taki w naszym regionie festiwal wina 14 kwietnia 2019r. Międzynarodowe Centrum Kongresowe Katowice godz(...)Sławika i Antalla 1. 41 wystawców winiarskich, importerów, dystrybutorów, handlowców i producentów, w tym 18 z Polski. Czterech prelegentów z branży, wśród nich gość specjalny, autor “Kronik wina” i laureat literackiej nagrody NIKE Marek Bieńczyk, konkursy, nagrody, atrakcje i niespodzianki. To wszystko podczas VI NOE Festiwalu, który odbędzie się 14 kwietnia w godz. 11.00 do 19.00 w Międzynarodowym Centrum
Bernika - moj kulinarny pamietnikwody letniej w temperaturze ok 40 st C 1,5 łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese: 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę do mięsa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka(...)ogień i gotujemy aż będą miękkie. 3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wołowinę wraz z czosnkiem, który siekamy drobno. Gdy zmieni swój kolor dolewamy wino, przekładamy podgotowane warzywa wraz z płynem dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy
vaniliowoczekoladowaKlasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a później całe danie w zasadzie robi się samo. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami i ułożyć w żaroodpornej formie. Na koniec podlać winem i upiec w piekarniku, do miękkości ziemniaków i zrumienienia kiełbaski. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 600 g kiełbasy (białej parzonej lub zwykłej, niezbyt twardej, np wiejskiej) 1 duża cebula 1 czerwona papryka(...)grube plastry garść pomidorków koktajlowych PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej czerwonej papryki, szczypta chili w proszku lub płatkach, gałązka świeżego rozmarynu 1/3 szklanki białego wina, bulionu lub wody DO PODANIA: musztarda, ketchup, bazylia lub natka pietruszki. WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Przygotowujemy dużą formę do zapiekania. Kiełbasę kroimy
cool and mintymięso jaśniejsze niż u piżmówki ) 10 małych, twardych , pieczarek 1 cebula , średniej wielkości 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 szklanka białego słodkiego wina 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lepszy niż świeży bo mniej intensywny , czyli nachalny ) 150 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki sól , pieprz(...)przyprawy , musztardę , solimy do smaku . Podlewamy winem , bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 2 ,5 – 3 godzin . Tak kaczka szybka nie jest , ale wdzięczna Najlepiej nakłuć widelcem , jeśli mięso łatwo oddziela się od kości to jest gotowa W razie potrzeby , gdyby płyny za mocno odparowały, można dolać więcej bulionu lub wina , wedle upodobań Na koniec dolewamy
Ogrodnik w podróżydanie, mam nadzieje, że Wam się spodoba. Składniki: cukinia mutant (lub normalne 3-4 cukinie) 2 dymki 2 ząbki czosnku kurki - dowolna ilość filiżanka kaszy jaglanej szklanka białego półwytrawnego wina masło klarowane (lub oliwa z oliwek) sól pieprz opcjonalnie: kilka listków szałwii parmezan lub grana padano do posypania lub inny ser, który lubicie ja dodałam jeszcze kawałki piersi(...)kurczaka, które mi zostały z zeszłego obiadu, ale do jest dowolna opcja Na maśle dusimy cebulkę, czosnek, dodajemy kurki, chwilę dusimy, wsypujemy kaszę i zalewamy białym winem. Przykrywamy i popijając resztę schłodzonego wina, wydrążamy przekrojoną na pół cukinię. Solimy ją i przez chwilę odpoczywamy. Odlewamy sok z cukinii i faszerujemy ją ugotowaną kaszą z kurkami. Posypujemy parmezanem i zapiekamy
Cytryna&Co.skaczące do ust kotleciki cielęce. Proste do zrobienia i przepyszne. Składniki: 8 sznycelków cielęcych (np. udziec) 8 plastrów szynki parmeńskiej 8 listków szałwii 50 g masła 200 ml białego wina sól, pieprz Kotleciki przykrywamy folia lub pergaminem i lekko tłuczemy. Układamy na każdym z nich plaster szynki parmeńskiej, lekko go przyciskając, żeby dobrze przyległ. Na środku przypinamy wykałaczką listek(...)szynki, na dosyć dużym ogniu, aż obydwie strony się zarumienią. Następnie odwracamy (strona z listkiem na górze) i zalewamy białym winem. Zmniejszamy ogień i smażymy około 20 minut aż wino się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem
Cytryna&Co.