puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 6 – 7 pręcików szafranu 3 szklanki bulionu cielęcego ( może być z kostki bulionowej ) 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 szklanka białego wina , słodkiego 1 cytryna natka pietruszki do dekoracji oliwa do smażenia sól , ostra papryka do smaku Na dużej patelni do paelli ( może być, też zwykła o nieco, wyższych brzegach ) rozgrzewamy oliwę(...)złoty kolor , posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , następnie ,dodajemy, pokrojoną w kostkę , paprykę , kurczaka i ryż , jeszcze przez minutę obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i wrzucamy pokrojone pomidory z puszki , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy
Ogrodnik w podróżykory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego wina 100 ml spirytusu 95 % 200 g płynnego miodu pszczelego Sposób wykonania : N asiona kardamonu, korę cynamonu i gałkę muszkatołową potłuc w moździerzu na małe kawałki. Do czystego dużego słoja(...)scukrzonego, wystarczy go tylko najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, aby go nie przegrzać powyżej 40 C. Warto też pamiętać, aby do produkcji tej nalewki użyć składników wysokiej jakości, wino też powinno być nie byle jakie tylko dobrej jakości. Nie oszczędzajmy na naszym zdrowiu
Przepisy i porady kulinarnePrzekonajcie się, że z prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 litr wywaru drobiowego(...)tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze, wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch minutach zalać winem, dusić do odparowania wina. Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę i umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się
Wanilia i Kardamonzielonej fasolki szparagowej 1 mała cebula czerwona 15 dkg sera feta 2 łyżeczki świeżo-krojonej kolendry 4 duże rzodkiewki 1 łyżeczka świeżo-krojonego oregano 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 10 sztuk pomidorków koktajlowych szczypta soli 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 4 połówki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy Jak przygotować sałatkę z fasolką(...)minut. Ugotowaną fasolkę wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, włożyć do małej miseczki i zalać octem z czerwonego wina. Odstawić na 10 minut. Wystudzoną fasolkę włożyć do miski, dodać pokrojone na pół bądź na ćwiartki pomidorki koktajowe, suszone pomidory pokrojone w paski, ser feta pokrojony w kostkę oraz rzodkiewki pokrojone
mecooksFestiwal - jedyny taki w naszym regionie festiwal wina 14 kwietnia 2019r. Międzynarodowe Centrum Kongresowe Katowice godz(...)Sławika i Antalla 1. 41 wystawców winiarskich, importerów, dystrybutorów, handlowców i producentów, w tym 18 z Polski. Czterech prelegentów z branży, wśród nich gość specjalny, autor “Kronik wina” i laureat literackiej nagrody NIKE Marek Bieńczyk, konkursy, nagrody, atrakcje i niespodzianki. To wszystko podczas VI NOE Festiwalu, który odbędzie się 14 kwietnia w godz. 11.00 do 19.00 w Międzynarodowym Centrum
Bernika - moj kulinarny pamietnikwody letniej w temperaturze ok 40 st C 1,5 łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese: 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę do mięsa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka(...)ogień i gotujemy aż będą miękkie. 3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wołowinę wraz z czosnkiem, który siekamy drobno. Gdy zmieni swój kolor dolewamy wino, przekładamy podgotowane warzywa wraz z płynem dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy
vaniliowoczekoladowaKlasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a później całe danie w zasadzie robi się samo. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami i ułożyć w żaroodpornej formie. Na koniec podlać winem i upiec w piekarniku, do miękkości ziemniaków i zrumienienia kiełbaski. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 600 g kiełbasy (białej parzonej lub zwykłej, niezbyt twardej, np wiejskiej) 1 duża cebula 1 czerwona papryka(...)grube plastry garść pomidorków koktajlowych PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej czerwonej papryki, szczypta chili w proszku lub płatkach, gałązka świeżego rozmarynu 1/3 szklanki białego wina, bulionu lub wody DO PODANIA: musztarda, ketchup, bazylia lub natka pietruszki. WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Przygotowujemy dużą formę do zapiekania. Kiełbasę kroimy
cool and mintymięso jaśniejsze niż u piżmówki ) 10 małych, twardych , pieczarek 1 cebula , średniej wielkości 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 szklanka białego słodkiego wina 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lepszy niż świeży bo mniej intensywny , czyli nachalny ) 150 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki sól , pieprz(...)przyprawy , musztardę , solimy do smaku . Podlewamy winem , bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 2 ,5 – 3 godzin . Tak kaczka szybka nie jest , ale wdzięczna Najlepiej nakłuć widelcem , jeśli mięso łatwo oddziela się od kości to jest gotowa W razie potrzeby , gdyby płyny za mocno odparowały, można dolać więcej bulionu lub wina , wedle upodobań Na koniec dolewamy
Ogrodnik w podróżydanie, mam nadzieje, że Wam się spodoba. Składniki: cukinia mutant (lub normalne 3-4 cukinie) 2 dymki 2 ząbki czosnku kurki - dowolna ilość filiżanka kaszy jaglanej szklanka białego półwytrawnego wina masło klarowane (lub oliwa z oliwek) sól pieprz opcjonalnie: kilka listków szałwii parmezan lub grana padano do posypania lub inny ser, który lubicie ja dodałam jeszcze kawałki piersi(...)kurczaka, które mi zostały z zeszłego obiadu, ale do jest dowolna opcja Na maśle dusimy cebulkę, czosnek, dodajemy kurki, chwilę dusimy, wsypujemy kaszę i zalewamy białym winem. Przykrywamy i popijając resztę schłodzonego wina, wydrążamy przekrojoną na pół cukinię. Solimy ją i przez chwilę odpoczywamy. Odlewamy sok z cukinii i faszerujemy ją ugotowaną kaszą z kurkami. Posypujemy parmezanem i zapiekamy
Cytryna&Co.skaczące do ust kotleciki cielęce. Proste do zrobienia i przepyszne. Składniki: 8 sznycelków cielęcych (np. udziec) 8 plastrów szynki parmeńskiej 8 listków szałwii 50 g masła 200 ml białego wina sól, pieprz Kotleciki przykrywamy folia lub pergaminem i lekko tłuczemy. Układamy na każdym z nich plaster szynki parmeńskiej, lekko go przyciskając, żeby dobrze przyległ. Na środku przypinamy wykałaczką listek(...)szynki, na dosyć dużym ogniu, aż obydwie strony się zarumienią. Następnie odwracamy (strona z listkiem na górze) i zalewamy białym winem. Zmniejszamy ogień i smażymy około 20 minut aż wino się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem
Cytryna&Co.upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach. Składniki: 8-10 udek z kurczaka bez skórki 10 małych cebulek 4 ząbki czosnku 4 gałązki selera naciowego pół pokrojonej w plasterki cytryny 4 mandarynki szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina sól pieprz suszony estragon suszony tymianek suszona szałwia(...)wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny. Cebulki obieramy - możemy je piec w całości lub przekrojone na połówki. Selera kroimy w drobne kawałki. Mandarynki filetujemy. Wszystko wkładamy do brytfanki, zalewamy winem, chlustem oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i szałwią. Mieszamy razem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie nieco ładniej układamy kurczaka a cebulę zatapiamy pod winem, ponieważ może się przypiec. Pieczemy
Cytryna&Co.. Jak zwykle super szybkie danie. Prawie samo się zrobiło. Składniki: Kilogram z haczykiem lub spory kawałek rozbratla kilka cebulek szalotek 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szklanka wina szklanka bulionu sól, pieprz - po upieczeniu do smaku świeży tymianek świeży rozmaryn kilka łyżek oliwy z oliwek Mięso zawsze płuczę w zimnej wodzie i obmacuję - trochę to może dziwnie(...)brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła, zalewamy bulionem i winem i pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Albo na oko - jak ktoś woli. Sprawdzam od czasu do czasu, czy jest miękkie i czy się nie przypaliło, czy trzeba podlać. Mięso powinno
Cytryna&Co.przygotowania gulaszu. 15 dkg czarnej fasoli 25 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz(...)cebulę po czym podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojona w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy , ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestreshire . Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić całość, od czasu do czasu mieszając i podlewać
mecookstymianek świeży posiekany (1 łyżeczka) bazylia świeża posiekana (1 łyżka) cukier (1 łyżeczka) cynamon (1/2 łyżeczki) oregano (1 łyżka) gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) białe wino wytrawne (50 ml) pomidory krojone z puszki lub świeże (800 g) pieprz (1/4 łyżeczki) sól (1 łyżeczka) bazylia (4-5 listków) Sos beszamel: masło (100 g) mąka pszenna(...)czosnek drobno pokrojony, tymianek świeży posiekany, bazylię posiekaną, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minutki. - Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilkę smażymy i gasimy winem. - Gdy wino odparuje dodajemy pomidory krojone z puszki oraz oregano. Mieszamy, a gdy tylko sos zacznie się gotować dodajemy listki bazylii i sos pomidorowy jest gotowy. 2.) Mięso
RITA food channel