wino - 10075 przepisów (strona:146/672)

Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 160

proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych(...)czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia

Bon Appetit Małgorzaty
Pate z wątróbki z dzika 144

trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina. Pate z wątróbki z dzikaCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 8 osóbSkładniki:600 g wątróbki z dzika2 szalotki100 g masła + 2 łyżki2 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2(...)drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy na nim wątróbkę, a następnie szalotki. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 197

resztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje(...)Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie  garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce do momentu aż cały

Stare Gary
Rostbef długo pieczony 187

składnikiładny kawałek rostbefu ok 1 kg  - mój był z kością i ważył ok 1,5 kgsól ,pieprz, słodka paprykagałązka rozmarynuoliwa lub olej do obsmażenia mięsasos:kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery1/2 szklanki bulionułyżka masłałyżeczka mąkiprzygotowanierostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron(...)parę minut w folię aluminiową i - niech się  soki rozejdą  wewnątrz mięsa.sos: Naczynie które stało pod rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 175

patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 138

mięsa. Piekłam w temperaturze 160 st C z termoobiegiem, ok 1,5 h, aż pieczeń osiągnęła temperaturę 80 st C. Po przetarciu sosu dolałam do niego jeszcze 1/4 szklanki wina, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę masła wymieszaną z mąką i odparowałam na patelni. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, i w tak przygotowanym sosie podgrzewałam pieczeń pokrojoną w plastry. Było

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 139

mięsa, polecam.składniki1,3 do 1,6 kg rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu)oliwa z oliwek8 ząbków czosnkuSól i pieprzPrzydatny jest termometr mięsaNa sos:Czerwone wino,  bulion wołowiny1/2  - 1 łyżka mąki kukurydzianejprzygotowanieMięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)aluminiową i odstawić na ok 15 minut.sos:soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować, wyskrobać dokładnie wszystko co przywarło do dna naczynia.Teraz możemy zostawić sos w naczyniu lub przelać na patelnię. Ja wolę przelać

Stare Gary
Gulasz z baraniny 198

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g  sera feta2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazyliiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.Mięso umyć, osuszyć

Stare Gary
Cielęcina w sosie sardelowym 243

otoczyć  w mące. Nadmiar mąki strzepać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć sznycle na złoto z obu stron. Wlać białe wino, dusić bez przykrycia do czasu aż wino odparuje, a mięso będzie miękkie. Dodać fileciki anchois, rozprowadzić je drewnianą łyżką równomiernie w sosie, wlać  śmietankę , gotować aż sos zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę

Stare Gary
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 146

Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :)I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę!Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji(...)pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum 30 min.Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plastry polędwiczki i smażyć przez 3-4 min. z każdej strony.Sos czekoladowy:Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę.Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji płynu o połowę

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 173

potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem(...)następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut od zagotowania).Smacznego! :)* źródło: wikipedia

Kraina Miodem Płynąca
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 183

sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.  Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.  SKŁADNIKI :( przepis autorski) wywar 1 cebule 1 ząbek czosnku1 marchewpół selera w korzeniu1 korzeń pietruszkitymianek(...)kostkę- przygotowany sos beszamelowy podgrzewamy i dodajemy do tego ser pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu- do tego dodajemy wywar warzywny oraz białe wino ciągle mieszamy dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty

Basia w kuchni
Śledź w marynacie 197

święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.Na 1.5 kilograma ryby przygotuj:--- sól- mąkę- olej do smażeniaNa marynatę:- 0,5 litra wody- 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz- szklanka octu 6 %- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera- 2 większe cebule- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru - czubate- szczypta suszonego lubczyku, bazylii,pietruszki, rozmarynu- łyżeczka(...)łyżeczki czubate koncentratu pomidorowegoWarzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w cienkie piórka. Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystkie przyprawy, zagotuj. Po chwili dodaj ocet oraz wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła. Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski

Pasje Jolki
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 237

odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie.Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina, 100 ml cydru, 3 łyżki miodu, zalać bulionem i ugotować do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane bataty przełożyć łyżką cedzakową do malaksera. Usunąć gałązki macierzanki, zmiksować na gładko

SzczyptaSmaQ
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 156

przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed infecjami i przeziebieniem(...)degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego stylu zycia dozywaja poznej starosci w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu.Wlasnie w wypijanym przez nich w sporej ilosci wina znajduje sie resveratrol.Obniza on poziom cholosterolu,zapobiega zakrzepom i hamuje rozrost komorek nowotworowych. flawon nalezy do nielicznych substancji,ktore wiaza toksyczne pierwiastki,takie jak miedz i olow,a potem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!