wino - 10075 przepisów (strona:146/672)

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2180

podzielonych na połówki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 cienkie plasterki imbiru 1 czerwona papryczka chili, posiekana 350 ml coca coli 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki białego wina uprażony na suchej patelni sezam 1 dymka lub szczypiorek, posiekany Przygotowanie: Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej(...)wyjmij je z patelni. Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia. Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi skrzydełka, przez około 15-20 minut. Mieszaj skrzydełka

karmelowy
Wytrawny makaron z polędwiczkami 177

Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy  w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka(...)papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata

Moniki Smakołyki
Małże w pomidorach z natką pietruszki 142

mrożone, ostatnio udało mi się kupić mrożone mule po bardzo okazyjnej cenie i postanowiłam je przygotować  w najprostszy, można powiedzieć, że klasyczny sposób. Przygotowałam Małże duszone w pomidorach, białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i natki pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga.Małże w pomidorach z natką pietruszki:1 kg świeżych małży/omu(...)solą z czosnkiemu z ziołami i podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy na dużym ogniu przez ok 2-3 minuty. Dodajemy mule, podlewamy białym winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut (potrząsając garnkiem) aż muszle się otworzą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drinki owocowo - alkoholowe 140

drink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.1  drink2 drink3 drink

Bon Appetit Małgorzaty
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 155

proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych(...)czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia

Bon Appetit Małgorzaty
Pate z wątróbki z dzika 140

trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina. Pate z wątróbki z dzikaCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 8 osóbSkładniki:600 g wątróbki z dzika2 szalotki100 g masła + 2 łyżki2 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2(...)drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy na nim wątróbkę, a następnie szalotki. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 191

resztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje(...)Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie  garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce do momentu aż cały

Stare Gary
Rostbef długo pieczony 183

składnikiładny kawałek rostbefu ok 1 kg  - mój był z kością i ważył ok 1,5 kgsól ,pieprz, słodka paprykagałązka rozmarynuoliwa lub olej do obsmażenia mięsasos:kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery1/2 szklanki bulionułyżka masłałyżeczka mąkiprzygotowanierostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron(...)parę minut w folię aluminiową i - niech się  soki rozejdą  wewnątrz mięsa.sos: Naczynie które stało pod rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 172

patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 132

mięsa. Piekłam w temperaturze 160 st C z termoobiegiem, ok 1,5 h, aż pieczeń osiągnęła temperaturę 80 st C. Po przetarciu sosu dolałam do niego jeszcze 1/4 szklanki wina, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę masła wymieszaną z mąką i odparowałam na patelni. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, i w tak przygotowanym sosie podgrzewałam pieczeń pokrojoną w plastry. Było

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 134

mięsa, polecam.składniki1,3 do 1,6 kg rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu)oliwa z oliwek8 ząbków czosnkuSól i pieprzPrzydatny jest termometr mięsaNa sos:Czerwone wino,  bulion wołowiny1/2  - 1 łyżka mąki kukurydzianejprzygotowanieMięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)aluminiową i odstawić na ok 15 minut.sos:soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować, wyskrobać dokładnie wszystko co przywarło do dna naczynia.Teraz możemy zostawić sos w naczyniu lub przelać na patelnię. Ja wolę przelać

Stare Gary
Gulasz z baraniny 191

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g  sera feta2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazyliiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.Mięso umyć, osuszyć

Stare Gary
Cielęcina w sosie sardelowym 236

otoczyć  w mące. Nadmiar mąki strzepać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć sznycle na złoto z obu stron. Wlać białe wino, dusić bez przykrycia do czasu aż wino odparuje, a mięso będzie miękkie. Dodać fileciki anchois, rozprowadzić je drewnianą łyżką równomiernie w sosie, wlać  śmietankę , gotować aż sos zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę

Stare Gary
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 140

Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :)I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę!Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji(...)pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum 30 min.Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plastry polędwiczki i smażyć przez 3-4 min. z każdej strony.Sos czekoladowy:Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę.Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji płynu o połowę

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 166

potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem(...)następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut od zagotowania).Smacznego! :)* źródło: wikipedia

Kraina Miodem Płynąca