wino - 10075 przepisów (strona:141/672)

Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 147

formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem(...)dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej z łyżką masła i wrzucić ryż, aby się

Gosia gotuje
Turbokisiel 134

Składniki: -tanie wino -kisiel o podobnym smaku do wina Przygotowanie: Robimy wszystko według przepisu na torebce kiślu z tym że zamiast wody używamy winiacza. Przy gotowaniu radzę jednak przykryć wino żeby ograniczyć ucieczkę procentów. Koniecznie trzeba też otworzyć okno bo pryta przy gotowaniu wydziela niezbyt przyjemny zapach. Spożywamy na zimno. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Mule w sosie pomidorowym 210

przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych(...)obyło się bez nich :) A oto efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi

Pasja Smaku
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 336

bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką z kurczaka(...)marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu drobiowego 400 g tagliatelle lub pappardelle mały kawałek masła masła świeżo starty parmezan Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw

karmelowy
Krem cebulowo-czosnkowy 118

pietruszki. Składniki (na średni garnek): ok. 600 g cebuli cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko(...)przykryciem - do uzyskania bogatego wywaru. Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wina wyparuje. Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze

W SMAK
Potrawka z kurczaka z dynią i pieczarkami 197

chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 szklanki(...)pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry szczypta chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.  Piersi kurczaka umyć, oczyścić

W SMAK
Mule z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym 132

limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych muli 2 dymki ze szczypiorem 1 pęd świeżej trawy cytrynowej 6 liści limonki (kaffiru) pół szklanki białego wytrwanego wina 2 łyżeczki żółtej pasty curry pół szklanki mleka kokosowego Sposób(...)przygotowania: Do garnka wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać rozgnieciony pęd trawy cytrynowej, liście limonki i posiekaną dymkę. Gotować bez przykrycia do czasu, aż wino prawie wyparuje. Gdy to się stanie, wrzucamy oczyszczone szczoteczką pod bieżącą wodą omułki i przykrywamy. Gotujemy 6 minut, a po tym czasie omułki wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową

W SMAK
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 158

ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody(...)drobno cebulę. Smażę 2-3 minuty, do momentu zeszklenia.  Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę

W kuchni Karmel-itki
Grzane wino 113

czerwone (półsłodkie) 500ml (jeśli dla kogoś jest za mało słodkie można dosłodzić miodem) 1 duża pomarańcza 3 laski cynamonu garść rodzynek garść migdałów kawałeczek imbiru 5-6 goździków Wino wlewamy do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy połowę pomarańczy pokrojonej w ćwiartki i podgrzewamy na małym ogniu. Nie gotujemy. Następnie przekładamy rodzynki, migdały, pomarańcze, laski cynamonu do wysokich szklanek(...)specjalnych glinianych kubeczków. Wlewamy wino i dekorujemy plastrami pomarańczy

noteskulinarnyfiga
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 109

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Na samym początku książki można przeczytać więcej na ten temat. Następnie Marcel Zołotenki wprowadza nas w świat win południowoafrykańskich. Dowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style

noteskulinarnyfiga
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 148

Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI(...)filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Białe wino usprawnia nasze płuca ! 121

Białe wino usprawnia nasze płuca ! Lampka białego wina wypita raz na tydzień usprawnia nasze(...)płuca. Takie działanie mają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają pojemność oddechową naszych płuc, zmniejszając ryzyko niedrożności dróg oddechowych. Warto więc raz na tydzień wypić lampkę białego wina np. po obiedzie

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 151

wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone. Udziec jagnięcy z granatem Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny. Składniki: 1 szklanka soku z granatów ½ szklanki słodkiego czerwonego wina 1 duża cebula, pocięta na duże kawałki(...)świeżej mięty ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka świeżego ¼ łyżeczki suszonego tymianku lub ½ łyżeczki świeżego 1 łyżka koszernej soli 1 udziec jagnięcy bez kości Przygotowanie: Umieścić sok z granatów, wino, cytrynę, cebulę, czosnek, pieprz, mięte, tymianek, rozmaryn i sól w blenderze. Całość dokładnie wymieszać. W jagnięcinę dokładnie wetrzeć przygotowaną marynatę. Umieścić ją w worku do przechowywania żywności, zalać pozostałą

naRuszcie
Mule po marynarsku 162

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić(...)głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania