żeby się zarumieniły. Po tym czasie wyjmijcie kurczaka do miski. Do garnka wrzućcie pieczarki, szalotki i marchewkę i smażcie przez 5 minut, żeby warzywa się lekko zarumieniły. Zalejcie je winem i bulionem, dodajcie tymianek, liść laurowy i przecier, wymieszajcie. Ponownie włóżcie boczek, kurczaka. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu(...)koniec gotowania wmieszajcie do szklanki z sosem mąkę, a następnie przelejcie miksturę do garnka z potrawą. Wymieszajcie i zagotujcie jeszcze 5 minut. Podawajcie potrawkę z pieczywem i winem lub ziemniakami
W kuchni wieczorempowinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się(...)skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła 1 suszony liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do podania bagietka wiejska starty żółty ser gruyere
W kuchni wieczoremSkładniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w proszku pieprz cytrynowy makaron tagliatelle chilli Oryginalna wersja tego dania : "Doradca Smaku" odc. 8: Tagliatelle(...)domowe z wędzonym łososiem i żubrówką Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka cebulę. Smażymy, aż cebula nam się zeszkli. Wtedy dodajemy 40 ml białego wina. Gdy wino nam się zredukuje dodajemy śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy
ClauditteMissCookingcebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić(...)wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem na gładko. Na pozostałym maśle w osobnym garnku, podsmażyć posiekaną ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu
Gaździnka warzySkładniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino(...)dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i...... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła 2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować na grillu. Marchewkę dodać do mięsa, wszystko w razie potrzeby przyprawić. Wmieszać posiekaną natkę. Posypać szczypiorkiem. Nalać
Gaździnka warzywprawić w szampański nastrój. Do perfekcji opanował sztukę sprawiania przyjemności. Został ochrzczony nazwiskiem malarza - Giovanni'ego Bellini. Bellini składa się z soku z białych brzoskwiń i białego, wytrawnego wina Prosecco. (...) Zgodnie z tradycją pije się go w klasycznym kieliszku do martini. " * W tym opisie jest właściwie wszystko co chcę Wam dziś powiedzieć. Atmosfera sprzyjała dzisiaj świętowaniu. Od rana(...)dwóch w jedno to kolejna rzecz stworzona by sprawiać przyjemność.** SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu z brzoskwiń 180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy
KUCHARNIAnajpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe! Lubię tapas . Za prostotę. Za pomysł(...)Cebule nadziałam czosnkiem i rozmarynem. Są mięciutkie i delikatne. Wyjmowane ze środka płatki kładłam na świeżej bagietce, którą wcześniej zanurzałam w sosie, w którym cebule zostały upieczone. Popijane dobrym winem są wyśmienitą przekąską. Znajdźcie czas na cebulki. Znajdźcie czas na tapas. PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/ 4 czerwone cebule 4 gałązki rozmarynu 3-4 ząbki czosnku
KUCHARNIAnastroju ani razu nie spoglądając na zegarek. CASSEROLE CUKINIOWO-FASOLOWE /składniki na 4 porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól(...)średnim ogniu przez ok. 10 minut, do momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut
KUCHARNIATelefon. Okulary słoneczne. Portfel. Korek z wina. Patyczki po lodach. I tyle. Tyle wystarczy. Tyle mieści się w maleńkiej szafirowej torebeczce. Tyle zabieram ze sobą, wiedząc, że ten zestaw zapewni nam więcej szczęścia niż mogłabym upchać w największej torbie i kieszeniach ukochanych jeansów. Dokąd się wybieram? Dlaczego nie spakuję aparatu fotograficznego, książki i kanapek? Czy wino(...)spokojnym, oddalonym od centrum niewielkim skrawkiem świata pełnego staroci, antykwariatów, pięknych kamienic i galerii. I jest tam fontanna, niezwykła, inna, z małymi wodospadami, które co sobotę pokonują korki z wina (najczęściej czerwonego) i patyczki po lodach. To zestaw z górnej półki. Nic nie gwarantuje lepszej zabawy odkąd mój Syn odkrył ich magiczną moc do niekończącej się zabawy i przyciągania
KUCHARNIAtrwać w nieskończoność. Podobnie jak nasza uczta. Rwane łapczywie, jeszcze ciepłe, chrupiące fougasse i chevre w popiele kupiony przed kwadransem od uroczej Charlotte w lokalnej fromagerie . I czerwone wino, popijane wprost z butelki. W takich chwilach kieliszki i sztućce to zbytek, nadmiar, który odebrałby naszej uczcie prawdziwe piękno. Z lawendowego pola do zameczku Aurelii i Eryka prowadzi(...)Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule . I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza się wolno, dostojnie i gra bezbłędnie. Wzbudza szacunek
KUCHARNIASkładniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę(...)przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewoprzygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc(...)dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy
Wspólne smakiDziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż
Kulinarne przygody Gatitykremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina. Makaron z grzybami, winem i mascarpone Składniki 400g makaronu barwionego sepią 6 pieczarek 250g mascarpone 100ml wytrawnego czerwonego wina Ząbek czosnku(...)Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie
Pyry na Gaz