razem dusimy na średnim ogniu. Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy. Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty. Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy. I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu(...)podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy przecier, dokładnie mieszamy, i pozostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowała. Smacznego
Moje pyszne gotowaniegranatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne(...)selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie
Food Squareprzysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto(...)arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw
Smakowity Blog Kulinarnypierścionków 400g mrożonych krążków kalmarów 2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chilli, bez pestek pokrojona w kostkę 125ml białego wytrawnego wina 60ml wody po ugotowanym makaronie 1 łyżka masła posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)chilli. Po chwili dodajemy rozmrożone krążki kalmarów i smażymy, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy do chwili, aż kalmary będą miękkie, a wino prawie w całości odparuje. Do kubka odlewamy trochę wody z garnka z makaronem i wlewamy około 60 ml tej wody na patelnię z kalmarami. Dodajemy też masło. Potrawa będzie
Smakowity Blog Kulinarnyrosnący w moim ogrodzie. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany jasna część pora, drobno pokrojona 1 łyżka świeżego estragonu 80ml białego wina wytrawnego 1/2 łyżeczki soli 60ml śmietany 18% biały pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy(...)Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający
Smakowity Blog Kulinarnyczęści każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty(...)drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana padano, odrobiną czarnego pieprzu i kieliszkiem białego wina. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnykilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorski łosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 ml białe wino ok 5 łyżek makaron cytrynowy 200 g( jak go zrobić klik) świeży tymianek 3 gałazki rozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku) świeżo zmielony pieprz(...)opakowaniu.) - rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku - na rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!) - smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję - podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron
Basia w kuchnilitra bulionu (użyłam grzybowego ) 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku natka(...)dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić - dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty - na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy - teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż będzie miękki - po dodaniu
Basia w kuchniłyżki oliwysól, pieprzCebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.Gdy cebula zmięknie wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć.Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować. Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się zredukuje.Powtarzać dodawanie bulionu, aż ryż
wyzwania kuchenneczęsto mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności
Monia miesza i gotujebagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj
karmelowyprzystawka na letnim przyjęciu. Składniki: 1 l wody 1 kg truskawek kaszubskich laska cynamonu laska wanilii gałązka mięty świeżej 1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina) cukier do smaku Wykonanie: Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe
Z Majeczką w kuchnidelikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż steżeje. Sos malinowy:Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu).Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk
Oryginalny smakMule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni(...)MuleSKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła- 1 gałązką świeżego tymianku - pęczek natki pietruszki - 2 kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez
Zainspiruj się kuchniązwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła parmezanu to byłoby jeszcze lepsze. SKŁADNIKI(...)dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez
Złote przepisy