wino - 10075 przepisów (strona:148/672)

Kurczak w estragonie 236

rosnący w moim ogrodzie. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany jasna część pora, drobno pokrojona 1 łyżka świeżego estragonu 80ml białego wina wytrawnego 1/2 łyżeczki soli 60ml śmietany 18% biały pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy(...)Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 108

części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty(...)drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana padano, odrobiną czarnego pieprzu i kieliszkiem białego wina. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron cytrynowy z łososiem oraz nutą tymianku 154

kilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na  2 osoby przepis autorski łosoś wędzony w plastrach 100 g  oliwa ok 4 łyżki  śmietana 30% 50 ml białe wino ok 5 łyżek  makaron cytrynowy 200 g( jak go zrobić klik) świeży tymianek 3 gałazki rozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku) świeżo zmielony pieprz(...)opakowaniu.) - rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku - na rozgrzaną  oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok  minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!) - smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję - podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron

Basia w kuchni
Risotto z grzybami leśnymi 167

litra bulionu (użyłam grzybowego ) 2 łyżki masła  4 łyżki oliwy  1 ząbek czosnku 1 mała cebula  ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina  ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  natka(...)dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić - dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty - na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy - teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż będzie miękki - po dodaniu

Basia w kuchni
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 319

łyżki oliwysól, pieprzCebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.Gdy cebula zmięknie wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć.Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować. Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się zredukuje.Powtarzać dodawanie bulionu, aż ryż

wyzwania kuchenne
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 310

często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności

Monia miesza i gotuje
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 199

bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj

karmelowy
ZUPA TRUSKAWKOWA 164

przystawka na letnim przyjęciu. Składniki: 1 l wody 1 kg truskawek kaszubskich laska cynamonu laska wanilii gałązka mięty świeżej 1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina) cukier do smaku Wykonanie: Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe

Z Majeczką w kuchni
Panna cotta z sosem malinowym 178

delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż steżeje. Sos malinowy:Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu).Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk

Oryginalny smak
Mule 231

Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni(...)MuleSKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła- 1 gałązką świeżego tymianku - pęczek natki pietruszki - 2 kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z cukinią 247

zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła parmezanu to byłoby jeszcze lepsze. SKŁADNIKI(...)dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez

Złote przepisy
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 247

policzki wołowe geralnie są mało osiągalne w zakupie. Mozna je nabyć jedynie u dobrego rzeźnika.A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki:2 kg policzków wołowychcebula100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)ziele angielskieliść laurowybulion wołowyolejsól, pieprzsproszkowany czosnektymianekpół szklanki czerwonego winaWykonanie:Policzki(...)zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem

Walijskie Pichcenie
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 183

niezależność. Dodatkowo w pierwszym tygodniu mieliśmy do dyspozycji taras, a w drugim duży balkon. Oto widok z naszego balkonu. Bardzo lubiliśmy jadać tu posiłki, a także spędzać wieczory przy winie i grappie. Nasze apartamenty znajdowały się w starych domach toskańskich zbudowanych z kamienia, odrestaurowanych z zachowaniem oryginalnego charakteru (czasem budynki dla gości tworzone są w starych budynkach gospodarskich). Charakterystyczne(...)było to funkcjonujące gospodarstwo rolne z własnymi uprawami, zwierzętami i produktami spożywczymi, a nie tylko noclegownia. I tak Agroturismo Cantagallo to winnica (12 własnych rodzajów win), z gajem oliwnym, restauracją oraz sklepem z lokalnymi produktami. Restauracja okazała się bardzo smaczna, jednak dość droga i stołowaliśmy się tam tylko raz. Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 207

minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję(...)sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję

Mechanik w kuchni
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 176

użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku   6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła(...)kawałkach   No więc zaczynamy.  Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje. Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn

Malinowe Pocałunki