porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250-300 gram dyni, obranej 1/2 bulwy kopru włoskiego 1/2 cebuli ząbek czosnku 150 ml białego, wytrawnego wina 350 ml bulionu 80 gram ryżu Arborio sól pieprz łyżka oliwy z oliwek garść migdałów 1/5 pęczka kopru 35 gram parmezanu kilka listków rukoli garść tartego parmezanu Risotto z dynią(...)posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej
Mango Papajacytryny 4 żółtka 125 g cukru 2 laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki 4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn(...)cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić. Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę. Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h. Przed
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód. 8 łyżeczek kawy mokka 2 kieliszki grappy lub wódki 1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro [TUTAJ] skórka z cytryny ,cukier We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać(...)zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek. P.s. Po wypiciu lampki francuskiego wina Celebro do kawy, nawet motyl rozwija skrzydła. Polecam to doskonałe wino www.facebook.com/KlubCelebro . Ja pomijam cukier ,bo sam jestem chodzącą słodyczą
Kulinarny karnet Christopheratyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru, no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni(...)podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele
Kulinarny karnet Christopheramuszą być pyszne. Dzisiaj opowiem Wam o małych smażonych rybkach i papryczkach, które przygotowuje się bardzo szybko a na takie spotkanie będą idealne. Z dodatkiem zimnego piwa albo dobrego wina będą wszystkim smakowały. Oba produkty są często przygotowywane i podawane w Hiszpanii jako tapas. Talerz przekąsek, coś do picia i dobre towarzystwo to gwarancja fajnego wieczoru. Na przekąskę(...)piwa czy wina świetne są też Ciasteczka z parmezanem - próbowaliście już ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki. Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym. Sos pieprzowy: trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie śmietana 36% 150 mililitrów wina białego - sól i pieprz do smaku(...)oliwa - 2 łyżki pół cebuli Wykonanie: Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz i chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić. Gdy wino odparuje wlać śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku
W kuchennym oknie Ewyjesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę Lizbony "Parque das Nacoes(...)piwa pszenicznego. 1. Stacja Oriente 2. Pingwin w Oceanarium. 3. Widok na nabrzeże 4. Kolejka linowa (Teleférico) 5. Most Vasco Da Gama 6. Sangria na białym piwiePomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie
Chilli Czosnek i Oliwaprzypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek(...)duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru
Tajskie smakigotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy(...)Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów. Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając
Kulinarne przygody GatitySkładniki 4 -6 porcji: 1 kg żeberek, sól morska do smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego(...)pieczenia, podlej żeberka winem. Przygotowanie sosu: Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min. często mieszając. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość zmiksuj blenderem. Do sosu barbecue dodaj 100 ml wina, żurawinę
Moniki Smakołykiewentualnie szczypta soli, sok z cytryny około 2-3 łyżek - według uznania 2-3 goździki 100 ml wina czerwonego wytrawnego (niekoniecznie ),ale w wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można
Proste Potrawystartego imbiru 5 ząbków czosnku 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę
Proste Potrawykotlety z szynki w sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami... Składniki: 5 dużych pomidorów 6 kotletów z szynki pół główki czosnku liść laurowy oliwki czarne 1/2 szklanki czerwonego wina ja użyłam pół wytrawne mała garść rodzynek Mięso rozbijamy bardzo cienko, nacieramy przyprawami i polewamy olejem...zostawiamy na noc albo minimum na 3 godziny w lodówce...Na patelnie wrzucamy(...)było do połowy zanurzone w wodzie ...następnie wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1-2 godz. Dodajemy rodzynki i oliwki dolewamy wino, liść laurowy i dusimy nadal przez około 45 minut...do momentu odparowania wina na bardzo małym ogniu
NaKońcuJęzykaopakowania ryżu 7 dużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli(...)patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę mieszamy go z sosem, dodajemy wszystkie
NaKońcuJęzykaMożna nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu(...)lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około
NaKońcuJęzyka