żółtego i czerwonego chilli i kilka gałązek pietruszki do przybrania ( nie koniecznie ;)) 2 szklanki bulionu drobiowego ( rosołu lub z kostki bulionowej ) 1 szklanka, gęstego , soku pomidorowego 1 szklanka białego wina , półsłodkiego szczypta szafranu 1 płaska łyżeczka kurkumy 2 duże ząbki czosnku , wyciśnięte praską 1 płaska łyżka wędzonej , słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku oliwa z oliwek(...)złoty kolor , posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , następnie ,dodajemy, pokrojoną w kostkę , paprykę i ryż , jeszcze przez minutę obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i sokiem pomidorowym , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , wsypujemy kukurydzę, mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy około 12 minut bez mieszania
Ogrodnik w podróżymarchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła dodatkowo grzaneczki z chleba/bułki żółty tarty ser (oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza) Wykonanie Cebule (obie odmiany) obieramy(...)czasie dodajemy zeszkoloną cebulę. Chwię gotujemy całość. Zupę można zostawić z bulionową konsystencją lub połowę zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także plastry wędzonego bundza. Palce lizać! Artykuł Zupa cebulowa pochodzi
Raj dla Podniebieniakilkunastu do dwudziestu minut. Składniki na sos: trzy szalotki ząbek czosnku kawałek wędzonego boczku tymianek (najlepiej świeże gałązki dwie lub trzy) 350 ml bulionu z kurczaka 3/4 butelki czerwonego wina garść pieprzu ziarnistego 2 kostki gorzkiej czekolady (po starciu solidna łyżka stołowa) łyżka octu winnego Do mięsa: kawałek jelenia (udziec, albo jeszcze lepiej polędwica) sól pieprz solidna łyżka masła(...)oliwę, zrumienić boczek, dodać szalotki, zmiażdżony ręką ząbek czosnku, liście laurowe i tymianek oraz zgnieciony pieprz. Podsmażyć przez chwilę, aż szalotki zmiękną i lekko się zarumienią. Podlać 3/4 butelki wina, zredukować. Dolać bulion, zredukować. Przecedzić przez sito, dodać ocet i czekoladę, wymieszać, trzymać w cieple. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Mięso (wyjęte przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki
stajnia gołębie od kuchniłyżki masła klarowanego 1 cebula 1 por 3 małe ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego estragonu 2 szczypty suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina 150 g ryżu do risotto 3 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz 100 g utartego parmezanu Do przygotowania risotta potrzebujemy dobrej i głębokiej patelni. Moim zdaniem jest(...)ryż i smażymy go przez około 2 minuty. Następnie całość zalewamy białym winem, a także doprawiamy estragonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie całe wino, dolewamy po 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Następną porcję dodajemy dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Ostatnim etapem jest wsypanie do risotto parmezanu i gotowanie całości około 30 s. Ziemniaki muszą
MamaOskarkaosoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu(...)kaczce wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Poddusić. Dodać czosnek – całe ząbki zgnieść tylko nożem, żeby potem łatwiej było wyjąć z patelni. Podlać wszystko 3/4 butelki czerwonego wina. Zredukować, dodać soli do smaku. Czosnek wyjąć. Kaczkę, po maksimum 10 minutach wyjąć z piekarnika, położyć na desce, żeby odpoczęła, około 5 minut. Pokroić na grube plastry. Podawać
stajnia gołębie od kuchnismaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej(...)wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży koper- do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć, kolejno wlać wino i odparować smażąc około 1 minuty. Następnie wlać porcję- najlepiej chochelką- gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać pomidory oraz kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania
Kraina Miodem Płynącamarynowania) Ilość porcji: 8 – 10 kawałków Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 1 cebula sól, pieprz Marynata: 350 ml białego wina 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 goździki 3 łyżki miodu Skorupka migdałowa: 30 g masła 50 g migdałów 1 kromka tostowego chleba 1 łyżka miodu 1 żółtko sól, pieprz Przygotowanie(...)Schab umyć, przełożyć do worka foliowego, wlać wino. Dodać ziarenka pieprzu oraz goździki. Szczelnie zamknąć worek, włożyć do miski i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia marynatę winną przecedzić, wymieszać z miodem i dolać 150 ml wody. Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki, a cebulę w półksiężyce
KuchniaWeDwoje.pljęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan(...)brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać czerwone wino i poczekać, aż odparuje. 4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie
Fitsweet.mekolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika: 1 kg szynki z dzika 200 g suszonych śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka(...)uprażone na suchej patelni) Przygotowanie: Szynkę z dzika opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, miód i olej. Dokładnie natrzeć mięso. Polać winem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z marynaty, rozłożyć suszone śliwki, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Przełożyć do brytfanny, wlać marynatę, przykryć i wstawić
Oryginalny smakjęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan(...)brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać czerwone wino i poczekać, aż odparuje. 4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie
Fitsweet.mestanowić część jakiegoś smakowitego dania. Serdecznie polecam! Składniki (proporcja dla 4-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dwoje dzieci): 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 1 l lub półtora bulionu masło oraz kilka plastrów zmrożonego oliwa do smażenia sól starty ser parmezan lub grana padano Wykonanie: 1. Na oliwie ze sporą łyżką masła(...)pokrojoną drobno cebulę. 2. Dusimy cebulkę do miękkości. 3. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy ryż. Cały czas mieszamy. 4. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Cały czas mieszamy. 5. Gdy odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga
Kawa z mlekiemposiekane) 1 kawałeczek chilli (drobno posiekane) ok 2 cm imbiru (starty na tarce) 2 małe szalotki (drobno posiekane) 4 łyżki masła 2 łyżki oleju około 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natkę pietruszki do posypania grzanki z dobrej jakości pieczywa, do podania. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, dorzucamy szalotki, imbir i chilli. Jak szalotki się(...)zeszklą, to dokładamy główne bohaterki. Smażymy około 2-3 minut na mocnym ogniu, dolewamy wino i dorzucamy czosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty
ladykitchenkuchennym oknem. Niestety w tym miesiącu ze światłem jest loteria, ale zapewniam, że robiłam co mogłam. Na obiad była pyszna polędwica z dzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem(...)Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli 2 małe buraczki 3 plasterki cebuli 200 ml czerwonego wina 250 m soku z kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i marynujemy cała dobę w lodówce
Quinoa Raz!stole. Całość na duży plus. :) Składniki: gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś) 2 puszki pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe(...)wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj całość, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Piecz casserole przez około 20 minut. Wierzch powinien w tym czasie ładnie
Garniec Magaliepyszny obiad, jak i kolację na ciepło. Robi się je błyskawicznie i smakują fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Kaszotto z podgrzybkami The Green Woodpecker Trill – 1 op * białe wino – 100 ml * bulion warzywny – ok. 3 szkl * parmezan – ok. 100 g * dobrej jakości masło – 100 g * świeże podgrzybki – 5 szt * biała cebula(...)dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone, przekrojone na ćwiartki podgrzybki, przesmażamy. Wrzucamy zawartość torebki ( kaszotto z podgrzybkami ) oraz pokrojone suszone pomidory i przesmażamy ok. 2-3 minuty. Podlewamy białym winem, redukujemy ( czekamy aż wino odparuje ) i chochelka po chochelce podlewamy bulionem. Pod koniec dodajemy masło oraz tarty parmezan. Doprawiamy do smaku! Podajemy na gorąco posypane świeżymi ziołami. Smacznego! Produkt
Ostra na Słodko