wino - 10075 przepisów (strona:157/672)

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 154

kilka sztuk szparagów boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu ) sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku olej rzepakowy + 1 łyżka masła szklanka białego wytrawnego wina do podania : ryż szczypta szafranu   Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki. Kilka szparagów przecięłam na pół ( one przydadzą się za chwilę ). Potem w polędwiczkach za pomocą(...)uważając żeby szparagi nie wypadły ze środka. Na patelni rozgrzałam olej z masłem i na nim obsmażyłam polędwiczki z każdej strony ( ale robiłam to szybciutko ) i potem podlałam całość winem, szybko przykryłam pokrywką i zmniejszyłam gaz do minimum. W ten sposób polędwiczki dusiły się przez około 8 minut. Do patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam

Kuchnia na wzgórzu
Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami 125

masła Risotto : 1 szklanka ryżu arborio 1/2 młodej małej cukinii 1 cebula biała 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 szklanka białego wina półwytrawnego sól , pieprz do smaku bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l ) 1 łyżka oliwy z oliwek Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy(...)winem . Gotujemy na małym ogniu , często mieszając , jak ryż ,zacznie całkowicie wciągać winko ( pijaczyna ) , dolewamy bulion , małymi racjami , po około pół szklanki i czekamy aż ryż ,spije bulion ( spił wino , kaca ma trzeba ratować, ryż bulionem ) Tak postępujemy do momentu , aż ryż zrobi się miękki ale nie rozgotowany . Ostatnie dolanie musi być takie , żeby risotto nie było suche

Ogrodnik w podróży
torcik z białym winem 118

Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował.  *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z porem 220

marchewki i rzepy . składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 1 cebula 300 g pora, biała i jasnozielona część sól ziołowa tymianek pieprz 1/2 szklanki białego wytrawnego wina ok 200 g mozzarelli olej do smażenia masło do posmarowania naczynia Przygotować farsz z pora. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki lub pół plasterki. Na patelni(...)rozgrzać trochę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pora i chwilę wszystko razem smażyć. Następnie całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia. Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem

Monia miesza i gotuje
Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 90

łaty wołowej  1/3 szklanki zmielonych suszonych grzybów  łyżka marynowanego pieprzu  1/5 szklanki cukru  2 łyżki soli  2 łyżki papryki wędzonej  litr czerwonego wina wytrawnego  litr bulionu  ziele angielskie i liść laurowy jeden por  dwie marchewki  olej do smażenia  Łatę wołową marynuję w suszonych grzybach, cukrze, soli i papryce(...)laurowym oraz zielem angielskim. Zalewam bulionem i cierpliwie gotuję przez 3 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewam bulionu lub wody. Na koniec gotowania wyławiam mięso, które zalewam winem i połową bulionu z gotowania i duszę jeszcze dwie godziny na wolnym ogniu, natomiast warzywa gotuję w bulionie do zredukowania sosu. Gotowe mięso szarpię widelcami. Podaję w bułce z warzywami

Mango Papaja
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 221

pieczenia: 1 cebula czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 6-7 ząbków czosnku 1 marchewka 120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki 3-4 gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego do zagęszczenia sosu: łyżka masła 1 łyżka mąki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć(...)piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu LOW przez 10 - 12 godzin. Wyjmować bardzo ostrożnie - mięso się rozpada. Przed podaniem można sos przelać na patelnię i zagęścić dodając do niego łyżkę masła dokładnie

Stare Gary
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 122

płatki • 2 płaskie łyżeczki musztardy • 1 ząbek czosnku • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu • ok. 500 g ziemniaków • 1-2 łyżki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1/2 szkl białego wina półwytrawnego • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • papryka słodka Przygotowanie : Dorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony na boku ryby zrobić po trzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać(...)rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone na półmisek z łyżką kwaśnej śmietany oprószonej słodką mieloną

KUCHNIA POLSKA
Risotto z grzybami 127

będzie pusta :) Składniki potrzebne do przygotowania risotto z suszonymi grzybami (2 porcje): 200g ryżu arborio, pół garści suszonych grzybów, 0,5 litra bulionu, 1/3 szklanki wytrawnego białego wina, pół średniej wielkości cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pierz do smaku, łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania. Sposób przygotowania risotto(...)rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, dodaję grzyby i smażę przez około 4 minuty. Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami wywar z grzybów i bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się

Gotuj Się Kto Może
Pęczak ze skorzonerą 162

znalazłam tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania kaszotta ze skorzonerą: 500 g skorzonery, 250 g pęczaku, 1 niewielka cebula, sok z jednej małej cytryny, 2 łyżki oliwy, szklanka białego wytrawnego wina, litr bulionu, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania pęczaku ze skorzonerą: Skorzonerę obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 1 cm, wrzucam(...)zeszkli. Dodaję skorzonerę i smażę przez około 5 minut często mieszając. Dodaję pęczak, smażę około 2 minuty i całość zalewam białym winem. Gdy kasza wchłonie wino dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody

Gotuj Się Kto Może
ZUPA GRZYBOWA NA BIAŁYM WINIE 147

Bardzo lubimy z mężem jeść wszystko co grzybowe.  Ta zupa jest jedną z naszych ulubionych bo robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było  #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła(...)kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką

Kuchnia w oparach
PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 114

aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego wina oliwa lub olej i masło (pół na pół) 5 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej mielonej duża szczypta(...)wszystkich stron. Krok 3. Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi

Moja Książka Kucharska
Ragu z kaczki 174

koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu. Czas przygotowania: 15 minut + 2godziny gotowania Ilość porcji: 3 Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron(...)talerz. Na tą samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i obsmażamy, pod koniec dodając posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy cynamon z mąką i podsmażamy około minuty. Wkładamy ponownie kaczkę i dolewamy wino, bulion, pomidory z puszki, zioła, cukier i liść laurowy. Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin, mieszając co jakieś pół godziny. Po tym czasie

Kolizje Smaków
Wtorek: Pęczotto primavera 130

roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji(...)Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie

Niedzielny kucharz
Pęczotto primavera 107

roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji(...)Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła

Niedzielny kucharz
Czekoladowa babka na czerwonym winie 316

250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę,  2 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym(...)Stale miksując na niskich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba

Z miłości do słodkości