pieczarkami, to bardzo fajne danie obiadowe. Mimo, iż składa się z kilku etapów, jest bardzo proste do zrobienia. My byliśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego, choć pewnie następnym razem wino zamienię na wodę lub po prostu zwiększę ilość bulionu;) Klopsiki: 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cebule 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo(...)jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Smażymy do lekkiego zrumienienia, po czym dodajemy do mięsa i cebuli. Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Podajemy
Smaki Na Talerzuidealnie pasuję do karkówki. Wspomnę skromnie, biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni! Zróbcie spróbujcie i oceńcie czy warto...... Składniki: karkówka 600 g ser Morski Mońki 3 plastry wino czerwone wytrawne 1 szklanka sól i pieprz do smaku miód płynny 1 łyżka sos sojowy 2 łyżeczki ogórek małosolny 3 szt Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym.Doprawiamy solą i pieprzem.Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko.Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie.Podlewamy winem i wkładamy do pieca.Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.Mięsko nie ma być suche lecz soczyste.Po półgodzinie
Różowa kuchniadzisiejsza wersja taralli jest moj ą ulubion ą a przepis pochodzi od babci mojego męża, rodowitej Włoszki z Apulii. Smak taralli wzbogaci łam białym, wytrawnym winem, oliw ą extravergine d'oliva i niesamowicie aromatycznymi nasionami kopru włoskiego. Przyznaj ę , że przygotowanie taralli nie jest proste, ponieważ wymagają pracy i czasu, ale naprawdę(...)sztuk) 500 g m ą ki pszennej typu 650 (włoski odpowiednik m ą ki typu 0) 20 g suchych nasion kopru włoskiego 150 ml wina białego wytrawnego 120 ml oliwy extravergine d'oliva 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu **** INGREDIENTI (circa 90 pezzi) 500 g di farina tipo
La grande e la piccola cuocaryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto -4 łyżki startego parmezanu -2 łyżki miodu Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie(...)oliwek, dodajemy ryż i mieszamy dokładnie tak aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Następnie dodajemy białe wino i chochelkę bulionu. Od tej chwili potrzebna nam cierpliwość, gdy widzicie że ryż wysycha dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to aż ryż będzie al dente. Gdy jesteśmy pewni, że jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojoną w kosteczkę
Gawron w rosoleszklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 100ml wytrawnego białego wina 200g suchego ryżu 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana Padano, Regio Piatto, długodojrzewająca Gouda itp.) 3 łyżeczki masła sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Botwinkę umyj. Buraczki(...)oleju.. 4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj. 5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem. 6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami), do momentu, aż ryż zmięknie. 7. Dodaj do ugotowanego ryżu starty na drobnych oczkach ser i kawałki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSKŁADNIKI: około 700 g cebuli około 100 - 150 g białego wina półwytrawnego 2-3 ząbki czosnku 50 g masła z odrobiną oleju np. ryżowego (lub wyłącznie tłuszcz roślinny) 1 litr wywaru warzywnego (wcześniej przygotowany) jako dodatek: grzanki z ulubionego pieczywa Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy
wege i kropkaMiło jest spróbować." Francesco Petrarca ♥ SKŁADNIKI (2 porcje): 4 gniazdka makaronu tagliatelle 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola(...)czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą
wege i kropkaSKŁADNIKI (2-3 porcje): świeże podgrzybki (około 20 sztuk) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku około 20 g masła olej rzepakowy 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego 2/3 szklanki śmietany 30% (albo 18% z dodatkiem cukru pudru) sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy garść natki pietruszki i koperku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby dokładnie oczyszczamy i ewentualnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie(...)kapelusze i nóżki kroimy na plasterki. Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju rzepakowego. W pierwszej kolejności smażymy pokrojoną cebulkę oraz starty czosnek. Dodajemy wino i gotujemy do momentu aż większa część wyparuje. Można dodać jeszcze odrobinę masła, zamieszać i dorzucić pokrojone grzyby. Smażymy mieszając co chwilę do momentu aż grzyby odrobinę się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą
wege i kropkapieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie(...)zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy kapustę z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 minut. Przepis inspirowany kuchnią Kwestia Smaku
wege i kropkapracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco(...)wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej
PatchworkSkładniki: 25 dag ryżu arborio 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony(...)rondla, dodaję 2 łyżki masła i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje. Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu i gotuję aż niemal cały płyn zostanie wchłonięty, znowu wlewam porcję bulionu, dodaję ugotowany
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 400 g świeżych kurek; 500 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 2 średnie cebule; 250 ml półwytrawnego, białego wina; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka; Olej do smażenia; 1 czubata łyżka masła klarowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę(...)oleju dodać klarowane masło i rozgrzać. Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kurki i przez kilka minut razem podsmażać. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje. Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć
Gospodyni Miejskarozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje(...)powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Smacznego Artykuł Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujednie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy wszytko mieszając, aż każde ziarenko ryżu pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę(...)Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce). Smacznego Artykuł Risotto z zielonymi szparagami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeśredniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj(...)Wyjmij i wystudź. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw z kuchenki. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z jajkami, dopraw solą, dwoma rodzajami pieprzu, wymieszaj z posiekanym koperkiem i startym serem żółtym. Na ciasto wylej sos, ułóż szparagi
Qlinarnie i Qlinarnie