wino - 10075 przepisów (strona:167/672)

Karp po genewsku 93

karp o wadze 1,2 kg 4 łyżki masła 1 duża marchewka 1 cebula kawałek selera 1 mały por 6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych) 1 litr białego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku pół łyżeczki posiekanej trybuli pół łyżeczki posiekanego tymianku pół łyżeczki posiekanego estragonu 12 ziaren pieprzu sól 2 łyżki mąki(...)Przygotowanie Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła. Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką

R'n'G Kitchen
Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą 120

papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie

Gotowanie jest łatwe
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 197

Pyszny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki:  500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 200 g marchewki 50 g  korzenia pietruszki 3 łyżki oleju 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na zasmażkę: 40 g mąki pszennej 40 g masła Do podania

My Culinary Art
Ośmiornica duszona w pomidorach 179

porcje:    900 g oczyszczonej ośmiornicy    4 łyżki oleju rzepakowego    2 ząbki czosnku    1 duża cebula    1/2 szklanki wytrawnego białego wina    400 g pomidorów z puszki (bez skórki)    300 g  makaronu muszelki    2 ziarna ziela angielskiego    1 listek laurowy(...)drobno posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojoną ośmiornicę i podsmażamy ją z każdej strony aż zmieni kolor (ok 5 minut). Dodajemy przyprawy (pomijając sól) i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy wino i przez kilka minut dusimy na małym ogniu. Dorzucamy rozgniecione pomidory z puszki - doprowadzamy do wrzenia (delikatnie solimy do smaku). UWAGA - jeśli lubicie bardziej wodniste sosy dodajcie 1/2 szklanki wody

peggiwkuchni
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 152

wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli dodajemy paprykę w proszku to praktycznie od razu musimy ją zalać winem. Jeżeli dajemy paprykę w paście nie musimy się tak śpieszyć. Wówczas dodajemy wino po kilku minutach. Następnie dolewamy wodę. Mięso powinno być przykryte, a woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane

Marder&Marder Manufacture
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 144

Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas

Wrzosowa Polana
Kapadocja okiem fotografa 119

około 400 miast. Największe z nich – Derinkuyu – ma 8 poziomów i rozciąga się na 55 metrów w głąb. Znajdowały się w nim nie tylko mieszkania, ale również stajnie, wytwórnie wina, kuchnie i studnie. Dziś korytarze oświetlone są światłem elektrycznym, a na wąskich schodach mijają się kolejne wycieczki, ale świadomość znajdowania się wiele metrów pod ziemią ciągle robi wrażenie. Lekkim(...)sklepie z wyrobami skórzanymi zaproszono nas najpierw na pokaz mody, a w sklepikach turystycznych sprzedawcy prześcigają się w prezentowaniu swoich towarów, nawoływaniu do zakupów i częstowaniu herbatą i winem. W tych najpopularniejszych wśród turystów miejscach ceny zazwyczaj podawane są w euro (warto jednak pytać o cenę w tureckiej walucie – lirach, bowiem przelicznik z liry na euro jest iście złodziejski

Krzywa Prosta
Bolognese 133

szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób.  1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka wina 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram) ser żółty 2 łyżki oliwy Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Boczek pokroić w krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać(...)mocno rumiany. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisną przez praskę, dodać do zrumienionego boczku i zeszklić cebulę. Wtedy dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać wino, poczekać aż wyparuje około 1/3 objętości. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać warzywa, pomidory wraz z zalewą, wymieszać i dusić pod przykrywką 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając

Czerwony Gupik
Cukinie z serem 91

obiad będą cukinie gratin z książki “ Piknik w Prowansji ”. A ponieważ w Polsce żyje się jednak odrobinę ciężej, niż na południu Francji, to przepis autorki wzbogaciłam odrobiną białego wina i pieprzu(...)Składniki 1,5 kg młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki czerwona cebula pokrojona w piórka ćwierć szklanki oliwy szczypta cynamonu świeżo mielony pieprz drobno posiekany pęczek koperku szklanka białego wina szklanka startego żółtego sera (na koniec) Przygotowanie Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy do naczynia

Ugotowane pozamiatane
Pasta z zielonego groszku 124

pasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych(...)postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku umieszczamy groszek razem z winem, cukrem i szalotką. Gotujemy na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Całość miksujemy aby otrzymać konsystencje gęstej pasty

Szybko Tanio Smacznie
Moussaka 416

greckiego specjału. Polecam do wypróbowania! Składniki: 800 g bakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos:  1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki(...)zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru wody roztopić na patelni masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 176

czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól i pieprz do smaku 1 szklanka mrożonego groszku kolendra do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki(...)indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich  stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu

Stare Gary
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 187

kaszy owsianej pęczak 1 cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki(...)przesmażyć  chwilę , następnie dodać  pokrojone mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut,   po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować  pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać

Wanilia i Kardamon
Ketchup curry z winem 86

Był już śliwkowy , musztardowy i bardzo ostry . Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 75 dag białej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku Wykonanie: Pomidory(...)cebulę pokroić, przełożyć do garna, dodać cukier, ocet, wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia