wino - 10075 przepisów (strona:164/672)

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 166

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości(...)dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku i po chwili zdjmujemy z ognia, odstawiamy na bok.  Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy

Kolizje Smaków
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 153

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły  500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła  s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale(...)minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti z dynią i krewetkami 81

Spaghetti Zucca e gamberetti.  Składniki 350 g spaghetti 300 g dyni 200 g krewetek pół cebuli mielone chili do smaku posiekana natka pietruszki pół filiżanki białego wina oliwa z oliwek sól pieprz starty parmezan     Przygotowanie   Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę. Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach(...)oliwy z oliwek. Dodałem dynię, smażyłem 5 minut. Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 258

Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść orzechów włoskich 5 szt suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni(...)drobną kostkę. 5. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażamy orzechy i morele. Gdy się lekko zarumienią dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu

W kuchni Katie
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej. 271

stole kilka dni temu. Tylko widziałem, bo na tym etapie przyjęcia kiedy je dostrzegłem, nie byłem już w stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły(...)opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum 1 godzinę. Żurawinę zalać gorącą wodą i również odstawić do nasiąknięcia. Szczypiorek sparzyć wrzątkiem. Każdy plasterek szynki posmarować cienko

zadanie-gotowanie
Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 223

pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami. Składniki: 1 kurczak ok1,5 - 2 kg 3/4 szkl bulionu drobiowego 3 łyżki czerwonego wina 1/2 szklanki kuskusu 1/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki rodzynek 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 jajko sól słodka papryka Kurczaka wytrybować z kości nie rozcinając(...)zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę. Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem.  Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.  Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia

W kuchennej krainie
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 94

upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki wina czerwonego(...)wytrawnego • 2 łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 384

może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • natka pietruszki Wykonanie: • Masło i oliwę rozgrzać, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, krótko podsmażyć. • Wrzucić(...)umyte pieczarki, podlać winem i dusić 10 minut. • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, pogotować jeszcze 2 minuty. • Jeśli jest zbyt dużo płynu, wyjąć pieczarki i odparować część, po czym dodać pieczarki, przemieszać. Wtedy uzyskają złoty kolor. • Gotowe posypać natką pietruszki

To co kocham
Krewetki w winie, czosnku i zielonej pietruszce 121

lepiej dla nas, bo nie musimy się z nikim dzielić. Moje krewetki pachną czosnkiem, pietruszką i winem, i są bardzo chrupiące. Składniki: • 500 g małych krewetek gotowanych, mrożonych • pęczek zielonej pietruszki • 1 szklanka wina białego wytrawnego • 3 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • masło klarowane do smażenia Wykonanie: • Krewetki rozmrozić, posypać solą(...)pieprzem. • Dodać wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. • Odstawić zamarynowane krewetki na kilka godzin do lodówki. • Następnie odcedzić krewetki, osuszyć w ręczniku papierowym. • Smażyć krewetki na sklarowanym maśle i od razu podawać

To co kocham
Caponata z owocami morza 270

naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina 1 łyżka soku z cytryny sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas(...)przekładamy do innego naczynia, zmniejszamy nieco ogień i rozgrzewamy jeszcze kilka dodatkowych łyżek oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez 3-4 minuty do zeszklenia, po czym dolewamy wino i sok z cytryny. Podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, aby płyn w większości odparował. Dodajemy pomidory i oliwki oraz wkładamy z powrotem bakłażana. Przyprawiamy: oregano, rozmarynem, pieprzem i kolendrą

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka w białym winie z karmelizowanymi jabłkami 169

Filet z kurczaka krótko obsmażony, następnie podlany białym winem (lub cydrem) i śmietanką, podany z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem żurawiny nie tylko świetnie się prezentuje, ale smakuje doskonale. Bardzo prosty do przygotowania, a jednak niebanalny. Cała tajemnica smaku tego prostego dania to świetna przyprawa z przepisu tutaj.  Jabłka najlepiej skaremalizować na odzielnej patelni, by pozostały jędrne i dodać(...)Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 2 łyżki złocistej przyprawy (z przepisu tutaj ) 2 jabłka 1-2 łyżeczki cukru 2 garstki suszonej żurawiny 150-200 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej/ masło ghee/olej kokosowy Wykonanie: filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURCZAK ŚRÓDZIEMNOMORSKI 99

się tak jakbym nadal przebywała we Włoszech.Zapraszam. 2 kg.udźców z kurczaka 3 Ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego ( nie koperku :))... 200 ml.białego wytrawnego wina starta skórka z cytryny i z niej sok 2 łyżki posiekanych świeżych ziół lub suszonych( jak majeranek , tymianek,szałwia,rozmaryn) 5 dag.czarnych oliwek sól i pieprz *******************************************  Cebulę siekamy(...)małym ogniu ok.5 minut.Dodajemy zioła , SKÓRKĘ i sok z cytryny , pokrojone na pół oliwki,sól i pieprz.Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok.40 minut uzupełniając sos ,jeśli potrzeba winem lub bulionem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka schabowa z pieczarkami 162

zapiekany w serze żółtym i winie, w towarzystwie pieczarek... Pycha! Składniki: 1 kg schabu 25 dag wędzonki 30 dag pieczarek 30 dag sera żółtego 11/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozbić tłuczkiem i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoto. Posypać(...)solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć wędzonką, posypać drobno posiekanymi pieczarkami. Ser zetrzeć i podgrzać z winem na wolnym ogniu do rozpuszczenia (lecz nie zagotować). Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20-25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 132

gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu. Gęsia pierś confit Składniki: 1,4 kg piersi z gęsi 200 ml dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli(...)łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Zanurz w marynacie. Marynuj mięso przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z marynaty. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Wylej marynatę do żaroodpornego naczynia i ponownie zanurz

codojedzenia