wino - 10075 przepisów (strona:164/672)

Pasztet z dziczyzny 152

kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu. proszę, poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego(...)jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele algielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowania zaczynamy dzień przed aktualnym pieczeniem pasztetu. Mięso zalewamy czerownym winem (tak aby przykryło) i moczymy przez całą noc w lodówce (dodajemy jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie). Zmacerowane mięso opłukujemy i osuszamy z nadmiaru wody. W sporym garnku (albo dwóch) umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 249

pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej(...)konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli

karmelowy
Buraki po burgundzku 254

się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę(...)pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy

MarcinChef
KARP ZAPIEKANY W POMARAŃCZACH 173

soku owocu pomarańczy.Tak zrobionego karpia polecam do wypróbowania w Waszych kuchniach.Zapraszam. 1.5 kg.karpia 30 dag.pieczarek 3 pomarańcze 3 łyżki masła 2 szkl.białego wytrawnego wina- uzyjcie dobrego wina jakosciowo bułka tarta pieprz i sól ***************************"********** Pieczarki kroimy w drobną plasterki.Pomarancze wyszorować,opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki.Sprawioną rybę natrzeć solą i pieprzem,ułożyć(...)żaroodpornym naczyniu wysmarowanej oliwą , obłożyć dookoła pomarańczami , posypać bułką tartą , przykryć pieczarkami , podlać winem , na wierzch ułożyć wiórki masła( nie ! margaryny ).Piec w 160 stopniach ok.40 minut.Możemy rybę udekorować miętą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 162

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości(...)dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku i po chwili zdjmujemy z ognia, odstawiamy na bok.  Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy

Kolizje Smaków
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 144

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły  500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła  s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale(...)minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti z dynią i krewetkami 76

Spaghetti Zucca e gamberetti.  Składniki 350 g spaghetti 300 g dyni 200 g krewetek pół cebuli mielone chili do smaku posiekana natka pietruszki pół filiżanki białego wina oliwa z oliwek sól pieprz starty parmezan     Przygotowanie   Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę. Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach(...)oliwy z oliwek. Dodałem dynię, smażyłem 5 minut. Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 251

Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść orzechów włoskich 5 szt suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni(...)drobną kostkę. 5. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażamy orzechy i morele. Gdy się lekko zarumienią dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu

W kuchni Katie
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej. 259

stole kilka dni temu. Tylko widziałem, bo na tym etapie przyjęcia kiedy je dostrzegłem, nie byłem już w stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły(...)opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum 1 godzinę. Żurawinę zalać gorącą wodą i również odstawić do nasiąknięcia. Szczypiorek sparzyć wrzątkiem. Każdy plasterek szynki posmarować cienko

zadanie-gotowanie
Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 220

pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami. Składniki: 1 kurczak ok1,5 - 2 kg 3/4 szkl bulionu drobiowego 3 łyżki czerwonego wina 1/2 szklanki kuskusu 1/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki rodzynek 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 jajko sól słodka papryka Kurczaka wytrybować z kości nie rozcinając(...)zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę. Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem.  Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.  Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia

W kuchennej krainie
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 87

upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki wina czerwonego(...)wytrawnego • 2 łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 374

może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • natka pietruszki Wykonanie: • Masło i oliwę rozgrzać, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, krótko podsmażyć. • Wrzucić(...)umyte pieczarki, podlać winem i dusić 10 minut. • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, pogotować jeszcze 2 minuty. • Jeśli jest zbyt dużo płynu, wyjąć pieczarki i odparować część, po czym dodać pieczarki, przemieszać. Wtedy uzyskają złoty kolor. • Gotowe posypać natką pietruszki

To co kocham
Krewetki w winie, czosnku i zielonej pietruszce 113

lepiej dla nas, bo nie musimy się z nikim dzielić. Moje krewetki pachną czosnkiem, pietruszką i winem, i są bardzo chrupiące. Składniki: • 500 g małych krewetek gotowanych, mrożonych • pęczek zielonej pietruszki • 1 szklanka wina białego wytrawnego • 3 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • masło klarowane do smażenia Wykonanie: • Krewetki rozmrozić, posypać solą(...)pieprzem. • Dodać wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. • Odstawić zamarynowane krewetki na kilka godzin do lodówki. • Następnie odcedzić krewetki, osuszyć w ręczniku papierowym. • Smażyć krewetki na sklarowanym maśle i od razu podawać

To co kocham
Caponata z owocami morza 262

naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina 1 łyżka soku z cytryny sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas(...)przekładamy do innego naczynia, zmniejszamy nieco ogień i rozgrzewamy jeszcze kilka dodatkowych łyżek oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez 3-4 minuty do zeszklenia, po czym dolewamy wino i sok z cytryny. Podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, aby płyn w większości odparował. Dodajemy pomidory i oliwki oraz wkładamy z powrotem bakłażana. Przyprawiamy: oregano, rozmarynem, pieprzem i kolendrą

Kulinarna Pokusa