ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej(...)minuty, aż zrobią się błyszczące i troszkę się skurczą. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć jeszcze przez minutkę wszystko mieszając. Posolić, dodać rozmaryn i szczyptę pieprzu. Wlać na patelnię wino, wymieszać wszystko i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Do miseczki wlać śmietankę, dodać do niej łyżkę kurek z płynem z patelni
Kulinarne InspiracjeFASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry(...)mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy
Życie zamknięte w smakuZadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy, solimy oraz doprawiamy pieprzem. Następnie(...)łyżką oleju. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Tak przygotowane marynujemy przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu podsmażamy na głębokiej patelni z obu stron i podlewamy winem. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuczęściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka wraz z cebulą, czosnkiem oraz winem. Gotujemy całość 3-4 minut. Wyrzucamy te muszle, które się nie otworzyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwłaśnie wznosimy pierwszy toast za następne setki tysięcy odwiedzin, do których zapraszamy wszystkich naszych obecnych i przyszłych przyjaciół. Na zdrowie! Składniki: wódka 50 ml sok ananasowy 100 ml. Czerwone wino musujące do smaku(...)Plasterki ananasa do dekoracji Lód - jak zwykle sporo. Wykonanie: Drinka wykonujemy w wysokiej szklance do long drinków. Wkładamy plasterki ananasa i lód. Wlewamy sok ananasowy, wódkę i na końcu wino musujące. Delikatnie mieszamy łyżeczką - i gotowe. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyrozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczki wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
W kuchni KatieSmak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne! 500 g filetu z piersi kurczaka Ostra przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta) 2 łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych(...)wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo
VioletoweKucharzenienajbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej polędwiczkę
Moja pasja smakuświeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć(...)łyżek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i chili. Czosnek dorzucić chwilę później, żeby nie zdążył zbrązowieć. Gdy cebula będzie szklista wmieszać mąkę, podgrzewać 2 minuty. Mieszając wlać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać z dna patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze
Pełny talerzPieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. opakowanie pieczarek pół szklanki wina białego ząbek czosnku kilka gałązek rozmaryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta skórka z cytryny Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn, czosnek z łyżką oliwy z oliwek(...)Rozgrzej nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza. Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą
AZgotuj!ryżu arborio - 3 pałeczki selera naciowego - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 l wywaru warzywnego - łyżka masła - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 1 szklanka białego, wytrawnego wina - 2 garści parmezanu - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, 2 szczypty kurkumy Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony drobno czosnek, dodać pokrojoną drobno cebulę i seler naciowy w cienkich plasterkach(...)cebula się zeszkli dodać ryż, kurkumę, dokładnie wymieszać i zalać winem. Gdy wino odparuje dodawać małymi porcjami wywar warzywny, tak długo, aż ryż będzie miękki. Dodać parmezan, masło, dokładnie wymieszać i przyprawić. Przepis brał udział w akcji Kuchnia Bardzo Włoska
Corner With RecipesSkładniki: 3 sznycle wieprzowe 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki pieprzu sól 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 szklanki białego wina olej Cukier, chili, pieprz i tymianek wymieszać w miseczce. Sznycle posolić a następnie oprószyć mieszanka przypraw i cukru. Usmażyć kotleciki na rumiano. Zdjąć z patelni, a na patelnie wlać ocet balsamiczny(...)wino, pogotować chwilkę, aż zgęstnieje, dodać z powrotem mięso i dusić około 5 minut. Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria SmakuSkładniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą(...)przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym z pieczenia kurczaka sosem. Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki
Moja Galeria Smakuporcje: 150 g ryżu Arborio 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę przez około(...)minuty. Wlać wino, poczekać aż odparuje (około 3 min). Dodać ryż. Teraz co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Mi cały proces zajął 20 minut (zależy od ryżu jaki użyliście). W połowie czasu przygotowywania risotto (u mnie po 10 minutach) dodać groszek i szpinak. Pod koniec dodać starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Moja Galeria Smaku