SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować(...)grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około 3 łyżki oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około
smacznieinatematSKŁADNIKI: 0,5 kg wątróbek drobiowych 2 cebule garść migdał (w płatkach lub słupkach) 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka sól, pieprz KROK 1: wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, usunąć "błonki" zalać mlekiem i odstawić na około 0,5 h Cebulę oczyścić i pokroić(...)piórka Na suchej rozgrzanej patelni podprażyć płatki migdał (dzięki takiemu "zabiegowi" staną się chrupkie i bardziej aromatyczne :)) KROK 2: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka Podlać "chlustem wina", dzięki czemu cebula troszkę zmięknie i nabierze winnego smaku Wątróbkę odsączyć z mleka, dodać do podsmażonej cebulki Smażyć około 20 minut na średnim ogniu, podlewając delikatnie winem Na końcu
smacznieinatematSKŁADNIKI: 1 opakowanie krewetek koktajlowych 2-3 cebule 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał
smacznieinatematmożna zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka curry Madras w proszku 40 g mąki(...)bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu umieść mule wraz z winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie małże się otworzą. Jeżeli jakieś się nie otworzyły, wyrzuć je. Odcedź małże
karmelowyjajko 1 żółtko 2 szkl mąki tortowej 1 łyżka wina musującego lub rumu skórka z limonki 1 łyżeczka cynamonu masa krówkowa: 500 ml mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką(...)godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach
Luźna Kuchniapropozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych 4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)posypania Makaron gotujemy. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3 min. na dużym ogniu...Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym
NaKońcuJęzykaForma na 12 muffinek Muffinki z dodatkiem wina. Składniki : Do dekoracji : 14 dkg mąki(...)waflowe rurki 3 jajka 75 ml zimnego grzańca ( wina ) 140 g roztopionego masła forma do muffinek na 12 sztuk Sposób wykonania : Wysmarować foremę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać
Przepisy i porady kulinarneudka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano i tymianek; świeże -4 pieczarki duże -100 ml wina półwytrawnego białego -topinambur pokrojony na kształt frytek Rukolę z ząbkami czosnku, masłem i solą miksujemy w blenderze. Udka umyte i osuszone skalpujemy tak, by skóra z jednej strony została połączona(...)piekarnika podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy główki czosnku, pieczarki i cebulę, przekładamy ostrożnie udka i podsmażamy kilka minut, aż od spodu mięso zbrązowieje. Podlewamy winem dodajemy tymianku i oregano. Gdy wino odparuje wkładamy wszystko do piekarnika pod przykryciem na 30 minut. Po pół godzinie, topinambur posolony, skropiony cytryną i olejem wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie
BaRepaszupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;) Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku(...)nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku
Krakowskie smaki AniGALARETKA Z PIECZONEGO CZOSNKU /przepis z książki Ball Complete Book of Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej(...)minut - niech płyn sam powoli przecieka, będzie dzięki temu bardziej klarowny. Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli jest go mniej, uzupełnić go dolewając wytrawne wino lub wodę. Przelać do rondla, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wstawić na duży ogień i trzymać tak do momentu aż porządnie się zagotuje. Dodać pektynę, zamieszać i trzymać
KUCHARNIAszałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe paski i dorzucamy je do grzybów. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki
BaRepaskamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki. Napar – Infusum Alkekengi : 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić(...)razy dziennie po 100 ml. Nalewkę – Tinctura Alkekengi sporządzać na alkoholach niskoprocentowych. 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie). Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu polecam
w mojej kuchniPierś na rauszu-- wg Gordona Ramsaya Składniki 2 piersi z kurczaka ze skórą oliwa z oliwek sól morska 1 łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą(...)przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić
w mojej kuchniprzygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy(...)pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego
Kolizje Smaków