wino - 10075 przepisów (strona:180/672)

7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 248

spore, dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos:  ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego Na wierzch(...)krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki  (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę  tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu.  Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy

Symfonia Smaków
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 190

włoskiej to lasagne. Dzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :)Zaczynamy:)  Składniki:55 gr masła80 gr wędzonej szynki lub boczku1 cebula1-2 marchewki500 gr mielonego wolowego5 łyżek wina czerwonego2 łyżki koncentratu pomidorowego1 jajko100 gr startego parmezanu100 gr startego miękiego(...)szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone.Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min.Do miski ścieramy parmesan na grubych oczkach. Do drugiej miski ścieramy ser żółty I dodajemy mozzarella. mieszamy.Do miski dajemy ser ricotta, 4 łyżki

Smaki Edyty
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 207

zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej(...)wtedy nie dodaję tłuszczu)  wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 176

mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki(...)pomidorów wraz z posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Ugotowane ośmiorniczki wrzucamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Chwilę podsmażamymy, następnie dodajemy salsę z pomidorów. Mieszamy,  po jakiejś chwili dodajemy wino i trzymamy na gazie do redukcji.  Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odrobiną tabasco (opcjonalnie, dla wielbicieli mocnych wrażeń). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO!   Przepis podaję

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 203

Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny, które skrywają w sobie tę mroczną tajemnicę. Spotkały się, zupełnie jak na sabacie czarownice przed kilkoma wiekami. Warzą w garach, śmieją się do rozpuku, zapijają winem. Nie, nie, spokojnie. To tylko blogerki kulinarne na warsztatach. Paella marinara - właśnie to danie przygotowywałam na warsztatach w ROTONDO , prowadzonych przez jedną z nas, Kasię Szatkowską z bloga "W Krainie(...)łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam

W kuchni Karmel-itki
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2530

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio  - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr) Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć(...)nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dolać bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest dodawanie bulionu stopniowo, mieszając ryż praktycznie cały czas. Czekamy, aż ryż wchłonie cały bulion i dolewamy kolejną porcję. Czynność

Zgrabne Gotowanie
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 241

porcje) - pęczek białych szparagów- 350 gram piersi z kurczaka- 1 marchew- 1 cukinia- 1 cebula- pół puszki kukurydzy- 250 gram ryżu arborio (szklanka)- pół litra bulionu- kieliszek białego wina- łyżeczka masła- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego- sól, pieprz- papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir- oliwa z oliwek do smażenia- szczypta cukruSzparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie(...)Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki. Gdy ryż bedzie gotowy połączyć go z kurczakiem i warzywami (dodać też ugotowane i pokrojone

Zgrabne Gotowanie
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 145

gram małży mrożonych (no chyba, że uda Wam się znaleźć świeże) - 200 gram pomidorków koktajlowych - około pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców(...)małże.  Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar, który otrzymaliśmy po gotowaniu owoców morza. Wlewamy go stopniowo, ja do tego używam chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję wywaru, dolewamy następną. Czynność powtarzać

Zgrabne Gotowanie
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 237

żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś(...)każdej strony, wyjąć. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek,  poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
trufle czekoladowe z nutką wina 194

składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy

Domowy Smak Jedzenia
Włochy: Panna cotta 158

gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie rozciąć laseczkę wanilii wzdłuż i końcem noża wyskrobać(...)ziarenka. Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i wanilią wrzucić do rondelka i zagotować wciąż mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Pod koniec dodać amaretto i wino, doprowadzić do wrzenia i szybko zestawić z ognia. Przelać przez sitko, żeby odcedzić laseczki wanilii i część ziarenek, po czym dodać żelatynę i delikatnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Tak przygotowaną mieszankę wlać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ceviche z dorsza 153

Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu

KUCHNIA POLSKA
Sos bolognese 174

cebule 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych 300 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml mleka lub śmietany 30% 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cynamonu pieprz i sól do smaku (u mnie soli było 2,5 łyżeczki(...)dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut.  Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni. Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut. Dodać passatę i mleko, dusić wszystko pod przykryciem około 60 - 80 minut. Następnie dodać koncentrat i sól

Gotuj w domu
Sos bolognese z cukinią 127

PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 3 cebule 2 łodygi selera naciowego kieliszek (150-200ml) białego wina puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 1 marchewka 2 cukinie 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy sól morska chili oregano Jak zrobić sos bolognese z cukinią: Cebulę i selera(...)drobnych oczkach, dodajemy do cebuli. Dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i 2,5 szkl wody, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wino i gotujemy ok. 45-60 minut aż sos lekko zredukuje się i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i chili. Artykuł Sos bolognese z cukinią pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Łosoś w panierce ziołowej, sos kaparowy, pure z ziemniaków i salsa z kalarepki i cukinii 131

łyżki bułki tartej, posiekany drobno koperek, sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia  Sos kaparowy:  1 szalotka  1 suszony pomidor  łyżka kaparów  1 lampka wina  1/2 szklanki śmietany 30% 1 gałązka rozmarynu  sól i pieprz  masło do smażenia  Salsa z kalarepki i cukinii: 1/2 kalarepy  1/2 cukinii  łyżka(...)pietruszki siekam dość drobno, następnie mieszam z miodem, musztardą, oliwą i przyprawami. Odstawiam. Na patelni duszę posiekaną szalotkę z bardzo drobno pokrojonym suszonym pomidorem oraz kaparami. Dodaję rozmaryn, wlewam wino i redukuję sos. Dodaję śmietanę i gotuję sos do zgęstnienia. Na koniec doprawiam solą i pieprzem wg potrzeb. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W misce przygotowuję

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania