Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco

Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco

Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco

Cioppino to…rybna zupa, która powstała pod koniec wieku XIX. Gotowanie tego przysmaku zapoczątkowali włoscy rybacy, którzy przypływali z Genui i osiedlali się w San Francisco. Początkowo zupa gotowana była przez nich na łodziach, aby w przyszłości stać się najsłynniejszym daniem jakie proponowały mnożące się w San Francisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Ton Italia

Autor

BonTonItalia

Projekt Bon Ton Italia ma na celu promowanie włoskiej kultury i świadomego wyboru produktów, abyśmy sięgali tylko po to, co najlepsze.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, owoce morza, papryka, seler, krewetki, mielone, łosoś, zupa rybna, seler naciowy, ryby, ciabatta, ryba, smażony łosoś, pomidorowa ze świeżych pomidorów, ryby smażone, zupa z selera, zupa warzywna, zupa pomidorowa

Inne przepisy z Bon Ton Italia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.