wino - 10075 przepisów (strona:188/672)

Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym 161

ekstraktu waniliowego  niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek  Składniki na sos:  250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu  Wykonanie:  1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Laskę(...)olejem lub roztopionym masłem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny. 5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.  5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie

vaniliowoczekoladowa
Pieczeń wołowa starym sposobem. Aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach [PRZEPIS] 153

starszych książkach kucharskich z kuchnią polską i europejską można znaleźć przepis na tradycyjną pieczeń wołową długo duszoną w aromatycznym sosie z winem i warzywami. Mało co może się z nią równać. W ten sposób wołowinę przyrządzano już przed wiekami. Kluczowy jest odpowiedni dobór mięsa. Ostatnio udało nam się kupić goleń wołową wraz z kością. Można trafić na nią w niektórych(...)sposobem Składniki: kilogram goleni wołowej z kością lub mięsa z innej części, o których mowa powyżej, 2 marchewki, pół korzenia selera, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej. Zrób tak: warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy na głębokiej patelni z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy, na tej samej patelni rumienimy

Kulinarna Polska
Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem podana z puree z groszkiem i mlekiem kokosowym oraz sos śmietanowy z groszkiem 101

lubczyk lub suszony, szczypta olej rzepakowy do smażenia  Sos śmietanowy z groszkiem: 1 szalotka  1 szklanka śmietany 30% 2/3 szklanki groszku mrożonego Hortex 1 lampka białego wytrawnego wina szczypta lubczyku  szczypta soli i pieprzu  masło do smażenia  natka pietruszki Puree z groszkiem: 2 ziemniaki  1/3 szklanki groszku mrożonego Hortex  1/3 szklanki mleka(...)marynuj w oliwie, soku z cytryny i soli przez 10 minut, na koniec odcedź z płynu i dodaj szczypiorek.  Na maśle podsmaż szalotkę. Dodaj lubczyk i wlej wino oraz śmietanę. Gotuj sos 3-4 minuty. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze minutę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.  Porcję puree podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka

Mango Papaja
Krewetki z chili i czosnkiem 148

Składniki (na 1 porcję) - mała papryczka chili (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - ok. 150 g krewetek, - kieliszek białego wina (ok. 20 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Usuwamy nasiona z papryczki chili. 2. Drobno pokrojony ząbek czosnku(...)pokrojoną w plasterki papryczki chili podsmażamy na maśle ok. 30 sekund. 3. Do czosnku i chili dodajemy oczyszczone krewetki, i smażymy ok. 1 min. 4. Do krewetek dodajemy wino i je odparowujemy. 5. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. 6. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 7. Krewetki doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 121

boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek(...)marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Składniki należy przemieszać. Gotujemy całość

Słodkie okruszki
Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad 122

Przekładamy do brytfanki lub do garnka rzymskiego . Cebulę kroimy w dowolny sposób i także obsmażamy na patelni aż ładnie się przyrumieni . Dodajemy do mięsa . Patelnie najlepiej ” umyć ” winem i dodać to do gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jest to profesjonalnie mówiąc , deglasowanie – zbieranie smaku z patelni , wspaniała sztuczka , która nadaje niepowtarzalności daniu . Doprawiamy harissą , wyciśniętym praską czosnkiem , cukrem(...)sosem worcester , solą do smaku . Całość zalewamy winem , przykrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 C , przez około trzy godziny . Od czasu do czasu kontrolując i delikatnie mieszając . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale według nas , najlepiej smakuje z ryżem.. :;) Smacznego! Artykuł Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Trattoria Boccone 118

trzeba liczyć się z tym, że nie napijecie się „stołowego” włoskiego wina :( Podsumowanie Trzeba przyznać, że niedzielny obiad był bardzo udany mimo, braku możliwości skosztowania włoskiego wina. Obsługa bardzo sprawnie radziła sobie na sali. W tym miejscu warto wspomnieć, że znajdziecie każdego dnia tygodnia inną promocję i na przykład warto wybrać się tam w poniedziałki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe 122

kulka mozzarelli 1 mała papryka spiczasta 1 mała cebula 1/2 małej cukinii 1 małe żółte chilli ( można pominąć ) 2 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe cielęce 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Warzywa siekamy drobniutko , naprawdę jak tylko się(...)Podsmażamy na oleju lub oliwie z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i solą do smaku . Jak już się zrumienią i zmiękną dodajemy ryż , wlewamy 2 szklanki wody , 1/2 szklanki wina , cukier , dokładamy kostki rosołowe cielęce . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki i kleisty , a woda całkowicie się wchłonie . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny ryż z warzywami

Ogrodnik w podróży
WEGETARIAŃSKI GULASZ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 141

pierś kurczaka. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g dyni 2 łyżki zielonej soczewicy 5 suszonych pomidorków 5 pomidorków cherry 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 50 ml białego wina 150 ml bulionu lub wody 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, dynię obieramy, usuwamy gniazda(...)małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy pokrojoną dynię i soczewicę. Smażymy 2 minuty. Zwiększamy płomień do średniego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut, aż dynia i soczewica bedą

cool and minty
Risotto jagodowe / Blueberry risotto 168

Scroll down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) 1 szkl. ryżu arborio 1 szkl. mrożonych jagód leśnych Hortex 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/2 szkl. śmietanki 30 % 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szkl. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła 2 łyżki startego parmezanu + do posypania 3 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz(...)okresie wczesnowiosennym. Na dużą  rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę i dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, smaż przez minutę. Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj na jego odparowanie. Dolej 1 szklankę gorącego wywaru i czekaj, aż ryż go wchłonie. Następnie dodaj kolejną szklankę bulionu a za chwilę mrożone jagody. Wymieszaj zawartość patelni

Delicious Place
Szpinakowe Risotto 104

risotto Arborio około 100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku Hortex 1 mała pierś z kurczaka około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli 3 ząbki czosnku około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki domowego warzywka oliwa do smażenia (może być smakowa(...)przesmażamy na nim cebulkę wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także drobniutko posiekany czosnek. 2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje szpinak i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę. Od tej pory co jakiś czas mieszam

Gotowanie...to proste !
Ryba z sosem kawowym 112

wypróbować. Smak i zapach jest jak najbardziej kawowy i mimo moich obaw, z rybą komponuje się fantastycznie. Składniki z przepisu nieznacznie zmieniłem i z braku, pominąłem białe wytrawne wino. Rybę polaną sosem kawowym zjedliśmy z ryżem i sałatą. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków. Może nie wygląda, ale smakuje :) Sos kawowy : - 1 średnia cebula, - 2 łyżeczki mielonej kawy(...)śmietanki, - 2 - 3 łyżki soku z cytryny  ( do smaku ), - sól, pieprz cytrynowy, - łyżeczka masła, - 100 ml wytrawnego białego wina ( pominąłem ) Wykonanie : Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle i zalać śmietanką. Dodać zaparzoną w 100 ml wrzątku kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać sól i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ryba : Składniki

Przepisy Mikołaja
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ 107

godzinę.   Składniki na puree z gruszki: 3 gruszki 250 ml białego wina  100 ml wody 1 łyżka cukru Obrane i oczyszczone z nasion gruszki gotujemy w winie z wodą i cukrem,zalewając je tak aby były przykryte płynem.Miękkie gruszki odcedzamy i miksujemy na puree. Klopsiki ugotować w bulionie,pilnując żeby się nie rozpadły( nie doprowadzamy

Cytryna&Co.
MULE W BIAŁYM WINIE 164

pewno będę je robić częściej. Składniki: 1 kg muli 2 cebule 6 ząbków czosnku pęczek natki z pietruszki 50 ml oliwy z oliwek 100 g masła szklanka wina sól do smaku(...)oliwie z masłem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę a następnie czosnek. Smażymy przez chwilę. Mule płuczemy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy, zamknięte wrzucamy na patelnię. Jak się pootwierają, podlewamy winem. Gotujemy około 10 minut. Podajemy z makaronem lub bagietką lub jemy same popijając białym winem

Cytryna&Co.
RISOTTO A LA BOEUF STROGANOFF 178

oliwy z oliwek) 2 łyżki passaty pomodorowej lub przecieru 200 ml migdałowej śmietanki (lub jeśli jecie mleko krowie - zwykłej) 4 garści ryżu do risotto (Arborio) chlust białego wytrawnego wina liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu(...)garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż i smietankę. Chlustnęłam wina. Gdy ryż był al dente dodałam passatę i natkę z pietruszki. Pogotowałam minutę i voila

Cytryna&Co.