wino - 10075 przepisów (strona:178/672)

ROZGRZEWAJĄCY DESER 110

mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka pomarańczowa 1 kieliszek słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ 2-3 łyżki wody mleczna czekolada pokruszona(...)strumyczkiem z łyżki na papier, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Do każdego z pucharków ułożyć kolejno warstwę bitej śmietany, owoców namoczonych w winie, pokruszyć odrobinę karmelu, znów bita śmietana, owoce a na wierzch pokruszona czekolada. Dzieło wieńczy truskawka i karmelowe patyczki. Smacznego

Kuchnia w opałach
Grzane wino z kawałkami jabłek i pomarańczy 170

jest wręcz terapeutyczna ;) Przygotowaliśmy wiele wspaniałych potraw z wołowiny (o czym w następnym poście :)), słodko-słono-pikantny deser z  karmelizowanymi brzoskwiniami i pyszne, rozgrzewające i aromatyczne grzane wino - przepis na nie znajdziecie na dole. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 700 ml czerwonego wina wytrawnego 1 pomarańcza 1 jabłko 4 goździki  szczypta imbiru 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej

My Culinary Art
Risotto z dynią z mnóstwem przypraw 140

inna ilość. SKŁADNIKI 300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni  1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu  czosnek  imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu(...)grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy.  W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż spęcznieje. SUGESTIA Jeśli w trakcie

Zofiana
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 178

inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka) tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać od razu do rolad lub podkręcić go tak, jak ja - rozcieńczyć czerwonym, wytrawnym winem (ok. 100 ml), odparować i dopiero wtedy przelać do rolad Sos cebulowy Składniki 1 i 1/2 cebuli, obierz i pokrój w plasterki 1 i 1/2 łyżki bułki tartej zimna(...)kotlety serwuj polane sosem, z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, purée i sałatkami lub warzywami Kotlety po obsmażeniu, oblane sosem z patelni z dodatkiem czerwonego wina Kotlety obsypane cebulą i bułką tartą. Kotlety po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Pizza na winie 114

jeździła po górskich uliczkach. Mam nadzieję, że do poniedziałku się to wszystko uspokoi. Heh, macie plany na dzisiejszy obiad/kolację? Ostatnio spróbowaliśmy z eM nową pizzę, pizzę na białym winie! Była świetna. Coraz bliżej ideału. Zapraszam!"Ciasto na pizzę:1/2  kg mąki20 g świeżych drożdżypłaska łyżka solipłaska łyżka cukru260 ml ciepłej wody40 ml białego wina(...)bazyliasól, pieprzzioła prowansalskie musztarda (sarepska)Sposób przygotowania:Drożdże rozrabiamy z cukrem, odstawiamy aż się w nim rozpuszczą.Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy ciepłą wodą i białym winem, dodajemy oliwę i sól. Roztarte drożdże przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1,5 h).Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże

Słodkie Przyjemności
Risotto grzybowe z szafranem i grillowanym czerniakiem. 159

właśnie te dwa smaki czynią eksplozję w ustach,działamy!Co nam jest potrzebne:-filet z czerniaka-oliwa-masło-suszone borowiki-szafran-pieprz, sól, tymianek, oregano, mięta cytrynowa-ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut.Wrzucamy na patelnię ryż(...)wywar z grzybów i czynność powtarzamy do czasu, aż ryż będzie na ząb. Możemy wspomóc się bulionem-ja zawsze mam zamrożony, wcześniej przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie.Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy.Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy

BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 188

piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni(...)Odstawiamy do innego naczynia.Na tłuszczu z kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy posiekany, zgnieciony w garści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy

BaRepas
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 188

przepisem był schab długodojrzewający.Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkamiOstatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:)Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynekZnakomity pomysł na zimowy okres, kiedy nie mamy produktów do robienia owocowych win. Dzięki dodaniu kompozycji ziół udało się uzyskać całkiem przyjemny wermut.Miejsce 5: Galaretki

Jakugotujesz.pl
Najpopularniejsze przepisy października [TOP5] 179

miłe. Co prawda w październiku nie mieliśmy za bardzo czasu na dodawanie kolejnych przepisów, ale jak widać chętnie zaglądaliście do tych, które są u nas od dawna.Miejsce 1: Wino z jasnych winogronZdecydowanie najpopularniejszy przepis na naszym(...)blogu. Świadczy to tylko o jednym – że Polacy uwielbiają robić swoje własne trunki i cenią je bardziej, niż te sklepowe. W tym roku również nastawiliśmy kolejny balon z winem z jasnych winogron. Tym razem większy, 15 litrowy. Mamy nadzieję, że wyjdzie równie pyszne, jak to, które opisujemy.Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym

Jakugotujesz.pl
Sylwestrowa galaretka 211

piękne i jedyne w roku chwile chcę złożyć najlepsze życzeniapogodnych, zdrowych i radosnych dnioraz szczęśliwego Nowego Roku.  Galaretka szampańskaSkładniki (2 porcje):225 ml szampana lub półsłodkiego wina(...)musującego2 łyżeczki żelatyny100 ml wrzątku200 ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudruŻelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia i przestygnięcia. Żelatynę dodajemy do szampana lub wina musującego, dokładnie mieszamy i przelewamy do kieliszków lub foremek. Odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją mikserem. Pod koniec

Miksturownik
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 186

bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l) - ugotowana marchew z bulionu (3) - ok. 350g jarmużu - 2 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - 400ml mleka kokosowego (puszka) - ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól morska - pieprz czarny - pęczek świeżego koperku Dodatkowo: - ugotowany ryż - ugotowane jajka na twardo Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi(...)które będzie mu odpowiadało. Jak na razie i chipsy, i surówka, i aktualna zupa, moim zdaniem smakują wybornie. Smacznego. Ps. Nie wyrzucajcie tych twardych łodyg, po zmiksowaniu z czosnkiem, winem Mirin i olejem arachidowym idealnie nadają się do zupy… i nie tylko. Wydrukuj przepis The post Zupa z jarmużu à la szczawiowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 515

Chicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść(...)pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 171

cebula – 2 szt* olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek(...)minut.Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.Tak

Ostra na Słodko
Zupa winna 216

ładniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami.  Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać

Stare Gary
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 372

zrumieni - około 4 minut.Połączyć  cebulę, czosnek i tymianek w naczyniu wolnowaru,   doprawić solą i pieprzem. ułożyć warstwę kurczaka, skórą do góry. W małej misce wymieszać dokładnie wino i mąkę, tak aby nie było grudek, dodać do naczynia z kurczakiem. Przykryć i gotować ustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania