wino - 10075 przepisów (strona:163/672)

Ośmiornica z makaronem 122

Ośmiornica duszona w winie i pomidorach 1 ośmiornica 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl wina białego 1 liść laurowy 3 - 4 pomidory lub pomidory krojone z puszki 3-4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 500 gr makaronu Ośmiornice myjemy oczyszczamy, wycinamy oczy i otwór gębowy, parzymy ośmiornicę we wrzątku, wkładając i wyjmując kilka razy(...)straszenie. Pozostawiamy na sitku do osączenia. Cebule kroimy w drobna kostkę wrzucamy do większego garnka i podsmażamy chwile następnie dodajemy ośmiornicę i podsmażamy dalej około 3- 4 minuty. Gasimy winem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy. Dodajemy 3 szkl wody. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż ośmiornica będzie miękka

Gotowanie jest łatwe
Korzenna kaczka z modrą kapustą 199

brązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól (ok. 2 łyżeczki) cukier (ok. 2 łyżeczki) 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu(...)moździerzu. Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę i smażymy przez 6-8 minut, dość często mieszając (nie zarumieniamy!). Dolewamy ocet i wino, gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy przyprawy – goździki i kminek – oraz jabłko i dokładnie wszystko mieszamy. Przestawiamy na mały ogień i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości kapusty (ok. 60 minut

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z krewetkami w winie 156

krewetkami z lekkim sosie z białego wina i śmietanki.  Już marzę o wakacjach... Składniki (na 2 porcje): 400g krewetek (dużych, całych) 2 ząbki czosnku 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę(...)papierowym ręczniku. Na patelni rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć

Obiad gotowy
Mini pizza w 4 smakach 169

łyżeczka ziół (np.oregano, zioła prowansalskie) (do wersji podstawowej: margherita) ½ świeżej papryczki chilli lub ½ łyżeczki papryki ostrej(chilli) w proszku (do wersji ostrej: peperoni) 1 łyżka wina wytrawnego (do wersji ostrej: peperoni) Dodatkowo: 370 g sera żółtego I. Peperoni 70 g kiełbasy 70 g papryki ½ cebuli II. Hawajska: 60 g szynki 2 plastry ananasa 2 łyżki(...)podzielić na 3 części i do każdej części dodać odpowiednie składniki. Jedną część wymieszać z miodem, drugą z ziołami, a do ostatniej części wleć wino, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chilli i dusić przez 5 minut. Farsz serowy (do wersji wegetariańskiej): Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony

KuchniaWeDwoje.pl
Włoskie cantuccini 175

najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku

Garniec Magalie
Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami 233

łyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy w rondelku, odstawiamy. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący(...)mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki

Be Fit Be Strong
Ossobuco z dynią i kurkami 162

giczy cielęcej 4 łodygi selera naciowego 3 marchewki ok 80 g dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela(...)kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości 3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i roztarty czosnek, następnie przekładamy do mięsa 4. Mięso podlewamy winem, na dużym ogniu czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy bulionu, wrzucamy liście laurowe i pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez ok 1,5 - 2 godzin

Słodki Kompromis
Stek z masłem ziołowym 143

znajdziecie prosty i niezwykle efektowny przepis na stek z masłem ziołowym. Stek z masłem ziołowym – składniki 2 steki olej do smażenia 100 ml bulionu 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz masło ziołowe -> przepis TUTAJ Stek z masłem ziołowym – przepis Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie przyprawiamy solą i z jednej(...)pieprz spali się w tłuszczu). W zależności od stopnia wysmażenia smażymy je chwile krócej albo dłużej. Po usmażeniu dajemy chwilę odpocząć stekom, a na patelnię wlewamy bulion i czerwone wino. Mieszamy. Czekamy aż sos zgęstnieje. Na talerze wykładamy odrobinę sosu i stek na którym układamy przygotowane masło ziołowe ( przepis na masło ziołowe ). Tak przygotowane steki możemy podać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z mulami 153

obiad, w dodatku w bezglutenowej odsłonie ze względu na kukurydziany makaron. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti (użyłem kukurydziany) 1 kg świeżych muli 100 ml białego wytrawnego wina 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj(...)powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę. Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj

Food Square
Śliwki pieczone w szynce 263

dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Plastry szynki przecinamy(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wnętrza każdego zawijańca dajemy kilka kropel sosu balsamicznego dla podkreślenia słodyczy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia, w którym będziemy piec śliwki, wlewamy trochę wina. Ja dodałem białego półwytrawnego. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami. Przekąska na Sylwestra, spotkanie z przyjaciółmi, urodziny czy imieniny gotowa

MarcinChef
Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) ) 174

kulek ziela angelskego 1 łeżeczka majeranku 1 łeżeczka tymianku 10-15 suszōnych śliwek 5-7 ziorek jałowca 2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw 13 ) flaszka 14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy łeżka cukru Na sōm 15 poczōntek przepōkejcie 16 i wyciście kapusta. Na maśle klarowanym zeszklijcie- we gorku, we ftorym sie bydzie robiōł(...)uwarzcie- dejcie yno trocha wody. Jak sie uwarzōm, to je pokrejcie, a woda wlyjcie do kapusty, to bydzie nōm lepi wōniało 25 . Dolyjcie do tego jeszcze trocha wina i niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr 26 , żeby sie niy przipołlōło 27 . Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki

Chop w kuchni
Pasztet z dziczyzny 155

kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu. proszę, poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego(...)jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele algielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowania zaczynamy dzień przed aktualnym pieczeniem pasztetu. Mięso zalewamy czerownym winem (tak aby przykryło) i moczymy przez całą noc w lodówce (dodajemy jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie). Zmacerowane mięso opłukujemy i osuszamy z nadmiaru wody. W sporym garnku (albo dwóch) umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 254

pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej(...)konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli

karmelowy
Buraki po burgundzku 272

się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę(...)pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy

MarcinChef
KARP ZAPIEKANY W POMARAŃCZACH 188

soku owocu pomarańczy.Tak zrobionego karpia polecam do wypróbowania w Waszych kuchniach.Zapraszam. 1.5 kg.karpia 30 dag.pieczarek 3 pomarańcze 3 łyżki masła 2 szkl.białego wytrawnego wina- uzyjcie dobrego wina jakosciowo bułka tarta pieprz i sól ***************************"********** Pieczarki kroimy w drobną plasterki.Pomarancze wyszorować,opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki.Sprawioną rybę natrzeć solą i pieprzem,ułożyć(...)żaroodpornym naczyniu wysmarowanej oliwą , obłożyć dookoła pomarańczami , posypać bułką tartą , przykryć pieczarkami , podlać winem , na wierzch ułożyć wiórki masła( nie ! margaryny ).Piec w 160 stopniach ok.40 minut.Możemy rybę udekorować miętą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki