SKŁADNIKI 250 g ry ż u 300 g grzybów 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła 2-3 gałązki rozmarynu s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 300 g di funghi pioppini 2 scalogni 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino(...)wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje. Dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek
La grande e la piccola cuocaarborio powinnam podsmażyć, ale… to lenistwo! 2 porcje: 1 pojedyncza pierś kurczaka 120 g ryżu do risotto (arborio) 200 g pieczarek 50 g parmezanu 1.5 lampki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna) Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż(...)posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy winem i dolewamy tyle wody, aby sięgała ok. 2 cm ponad składniki risotta. Pieczemy w 190 st. C. Przez 30 minut pod przykryciem – po 15 minutach mieszamy. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy pozostałą częścią sera i pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego
Kucharzycarobię to by nie przypuszczał, że tam są wątróbki". Klarowane masło po zastygnięciu tworzy na wierzchu taką aromatyczną skorupkę, która chroni pasztet przed wysychaniem. Zamiast brandy podlałam wątróbki różowym winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz koniecznie tego spróbować! Pasztet(...)świeżego tymianku (ja użyłam suszonego tymianku , ale sypałam go na oko, do smaku) 1 kg wątróbek drobiowych oczyszczonych 1 cała gałka muszkatołowa do ścierania 125 ml brandy lub wina pół lub wytrawnego 15 g świeżej szałwii Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności zajęłam się klarowaniem masła, a dokładnie 250 g masła. W dużej głębokiej patelni na małym płomieniu rozpuściłam
Blondynka Gotujedużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz(...)dodajmy mielone mięso wołowe. Smażymy często mieszając i rozdrabniając łopatką duże kawałki mięsa do czasu, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Solimy i pieprzymy całość. Zalewamy winem (im lepsze, tym smaczniejszy sos). Przykrywamy szczelną pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową, zmieniamy ogień na mniejszy i dusimy ok. 10-15 minut. Po tym czasie, dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, posiekany
Poezja smakuOśmiornica duszona w winie i pomidorach 1 ośmiornica 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl wina białego 1 liść laurowy 3 - 4 pomidory lub pomidory krojone z puszki 3-4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 500 gr makaronu Ośmiornice myjemy oczyszczamy, wycinamy oczy i otwór gębowy, parzymy ośmiornicę we wrzątku, wkładając i wyjmując kilka razy(...)straszenie. Pozostawiamy na sitku do osączenia. Cebule kroimy w drobna kostkę wrzucamy do większego garnka i podsmażamy chwile następnie dodajemy ośmiornicę i podsmażamy dalej około 3- 4 minuty. Gasimy winem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy. Dodajemy 3 szkl wody. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż ośmiornica będzie miękka
Gotowanie jest łatwebrązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól (ok. 2 łyżeczki) cukier (ok. 2 łyżeczki) 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu(...)moździerzu. Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę i smażymy przez 6-8 minut, dość często mieszając (nie zarumieniamy!). Dolewamy ocet i wino, gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy przyprawy – goździki i kminek – oraz jabłko i dokładnie wszystko mieszamy. Przestawiamy na mały ogień i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości kapusty (ok. 60 minut
Kulinarna Pokusakrewetkami z lekkim sosie z białego wina i śmietanki. Już marzę o wakacjach... Składniki (na 2 porcje): 400g krewetek (dużych, całych) 2 ząbki czosnku 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę(...)papierowym ręczniku. Na patelni rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć
Obiad gotowyłyżeczka ziół (np.oregano, zioła prowansalskie) (do wersji podstawowej: margherita) ½ świeżej papryczki chilli lub ½ łyżeczki papryki ostrej(chilli) w proszku (do wersji ostrej: peperoni) 1 łyżka wina wytrawnego (do wersji ostrej: peperoni) Dodatkowo: 370 g sera żółtego I. Peperoni 70 g kiełbasy 70 g papryki ½ cebuli II. Hawajska: 60 g szynki 2 plastry ananasa 2 łyżki(...)podzielić na 3 części i do każdej części dodać odpowiednie składniki. Jedną część wymieszać z miodem, drugą z ziołami, a do ostatniej części wleć wino, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chilli i dusić przez 5 minut. Farsz serowy (do wersji wegetariańskiej): Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony
KuchniaWeDwoje.plnajlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku
Garniec Magaliełyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy w rondelku, odstawiamy. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący(...)mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki
Be Fit Be Stronggiczy cielęcej 4 łodygi selera naciowego 3 marchewki ok 80 g dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela(...)kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości 3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i roztarty czosnek, następnie przekładamy do mięsa 4. Mięso podlewamy winem, na dużym ogniu czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy bulionu, wrzucamy liście laurowe i pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez ok 1,5 - 2 godzin
Słodki Kompromisznajdziecie prosty i niezwykle efektowny przepis na stek z masłem ziołowym. Stek z masłem ziołowym – składniki 2 steki olej do smażenia 100 ml bulionu 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz masło ziołowe -> przepis TUTAJ Stek z masłem ziołowym – przepis Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie przyprawiamy solą i z jednej(...)pieprz spali się w tłuszczu). W zależności od stopnia wysmażenia smażymy je chwile krócej albo dłużej. Po usmażeniu dajemy chwilę odpocząć stekom, a na patelnię wlewamy bulion i czerwone wino. Mieszamy. Czekamy aż sos zgęstnieje. Na talerze wykładamy odrobinę sosu i stek na którym układamy przygotowane masło ziołowe ( przepis na masło ziołowe ). Tak przygotowane steki możemy podać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad, w dodatku w bezglutenowej odsłonie ze względu na kukurydziany makaron. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti (użyłem kukurydziany) 1 kg świeżych muli 100 ml białego wytrawnego wina 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj(...)powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę. Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj
Food Squaredość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Plastry szynki przecinamy(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wnętrza każdego zawijańca dajemy kilka kropel sosu balsamicznego dla podkreślenia słodyczy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia, w którym będziemy piec śliwki, wlewamy trochę wina. Ja dodałem białego półwytrawnego. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami. Przekąska na Sylwestra, spotkanie z przyjaciółmi, urodziny czy imieniny gotowa
MarcinChefkulek ziela angelskego 1 łeżeczka majeranku 1 łeżeczka tymianku 10-15 suszōnych śliwek 5-7 ziorek jałowca 2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw 13 ) flaszka 14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy łeżka cukru Na sōm 15 poczōntek przepōkejcie 16 i wyciście kapusta. Na maśle klarowanym zeszklijcie- we gorku, we ftorym sie bydzie robiōł(...)uwarzcie- dejcie yno trocha wody. Jak sie uwarzōm, to je pokrejcie, a woda wlyjcie do kapusty, to bydzie nōm lepi wōniało 25 . Dolyjcie do tego jeszcze trocha wina i niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr 26 , żeby sie niy przipołlōło 27 . Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki
Chop w kuchni