wino - 10075 przepisów (strona:143/672)

Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 141

Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI(...)filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Białe wino usprawnia nasze płuca ! 113

Białe wino usprawnia nasze płuca ! Lampka białego wina wypita raz na tydzień usprawnia nasze(...)płuca. Takie działanie mają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają pojemność oddechową naszych płuc, zmniejszając ryzyko niedrożności dróg oddechowych. Warto więc raz na tydzień wypić lampkę białego wina np. po obiedzie

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 141

wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone. Udziec jagnięcy z granatem Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny. Składniki: 1 szklanka soku z granatów ½ szklanki słodkiego czerwonego wina 1 duża cebula, pocięta na duże kawałki(...)świeżej mięty ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka świeżego ¼ łyżeczki suszonego tymianku lub ½ łyżeczki świeżego 1 łyżka koszernej soli 1 udziec jagnięcy bez kości Przygotowanie: Umieścić sok z granatów, wino, cytrynę, cebulę, czosnek, pieprz, mięte, tymianek, rozmaryn i sól w blenderze. Całość dokładnie wymieszać. W jagnięcinę dokładnie wetrzeć przygotowaną marynatę. Umieścić ją w worku do przechowywania żywności, zalać pozostałą

naRuszcie
Mule po marynarsku 153

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić(...)głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać

wyzwania kuchenne
Coq au win - kurczak w winie 252

żeby się zarumieniły. Po tym czasie wyjmijcie kurczaka do miski. Do garnka wrzućcie pieczarki, szalotki i marchewkę i smażcie przez 5 minut, żeby warzywa się lekko zarumieniły. Zalejcie je winem i bulionem, dodajcie tymianek, liść laurowy i przecier, wymieszajcie. Ponownie włóżcie boczek, kurczaka. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu(...)koniec gotowania wmieszajcie do szklanki z sosem mąkę, a następnie przelejcie miksturę do garnka z potrawą. Wymieszajcie i zagotujcie jeszcze 5 minut.  Podawajcie potrawkę z pieczywem i winem lub ziemniakami

W kuchni wieczorem
zupa cebulowa 249

powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się(...)skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła 1 suszony liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do podania bagietka wiejska starty żółty ser gruyere

W kuchni wieczorem
Tagliatelle z wędzonym łososiem i winem 83

Składniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w proszku pieprz cytrynowy makaron tagliatelle chilli Oryginalna wersja tego dania :  "Doradca Smaku" odc. 8: Tagliatelle(...)domowe z wędzonym łososiem i żubrówką  Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka cebulę. Smażymy, aż cebula nam się zeszkli. Wtedy dodajemy 40 ml białego wina. Gdy wino nam się zredukuje dodajemy śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy

ClauditteMissCooking
Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie 104

cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić(...)wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem na gładko. Na pozostałym maśle w osobnym garnku, podsmażyć posiekaną ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu

Gaździnka warzy
Wstążki z boczkiem i zielinym groszkiem w sosie z gorgonzoli 120

Składniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino(...)dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.  Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i......    Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak z marchewką i brokułem 273

Składniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła  2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu  kilka minut - niech alkohol odparuje).  Cukinię przygotować na grillu. Marchewkę dodać do mięsa, wszystko w razie potrzeby przyprawić. Wmieszać posiekaną natkę. Posypać szczypiorkiem. Nalać

Gaździnka warzy
Stworzony by sprawiać przyjemność 136

wprawić w szampański nastrój. Do perfekcji opanował sztukę sprawiania przyjemności.  Został ochrzczony nazwiskiem malarza - Giovanni'ego Bellini. Bellini składa się z soku z białych brzoskwiń i białego, wytrawnego wina Prosecco. (...) Zgodnie z tradycją pije się go w klasycznym kieliszku do martini. " * W tym opisie jest właściwie wszystko co chcę Wam dziś powiedzieć. Atmosfera sprzyjała dzisiaj świętowaniu. Od rana(...)dwóch w jedno to kolejna rzecz stworzona by sprawiać przyjemność.** SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu  z brzoskwiń  180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy

KUCHARNIA
Czas na cebulki. Tapas. 151

najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe!   Lubię tapas . Za prostotę. Za pomysł(...)Cebule nadziałam czosnkiem i rozmarynem. Są mięciutkie i delikatne. Wyjmowane ze środka płatki kładłam na świeżej bagietce, którą wcześniej zanurzałam w sosie, w którym cebule zostały upieczone. Popijane dobrym winem są wyśmienitą przekąską. Znajdźcie czas na cebulki. Znajdźcie czas na tapas.     PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/  4 czerwone cebule 4 gałązki rozmarynu 3-4 ząbki czosnku

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 161

nastroju ani razu nie spoglądając na zegarek. CASSEROLE CUKINIOWO-FASOLOWE /składniki na 4 porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów  140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet  2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól(...)średnim ogniu przez ok. 10 minut, do momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 133

Telefon. Okulary słoneczne.  Portfel. Korek z wina. Patyczki po lodach.  I tyle. Tyle wystarczy. Tyle mieści się w maleńkiej szafirowej torebeczce. Tyle zabieram ze sobą, wiedząc, że ten zestaw zapewni nam więcej szczęścia niż mogłabym upchać w największej torbie i kieszeniach ukochanych jeansów. Dokąd się wybieram? Dlaczego nie spakuję aparatu fotograficznego, książki i kanapek? Czy wino(...)spokojnym, oddalonym od centrum niewielkim skrawkiem świata pełnego staroci, antykwariatów, pięknych kamienic i galerii. I jest tam fontanna, niezwykła, inna, z małymi wodospadami, które co sobotę pokonują korki z wina (najczęściej czerwonego) i patyczki po lodach. To zestaw z górnej półki. Nic nie gwarantuje lepszej zabawy odkąd mój Syn odkrył ich magiczną moc do niekończącej się zabawy i przyciągania

KUCHARNIA