wino - 10075 przepisów (strona:134/672)

Mus gruszkowy w czekoladzie 158

połączenie.  Zimny mus z ciepłą czekoladą. Ciekawe doznania. Spróbujcie. Będę szczera: jest przy tym trochę roboty.  2 sztuki: 2 średnie gruszki 2 pełne łyżeczki żelatyny 100 ml wina białego 150 ml mleka 6 kostek gorzkiej czekolady łyżka masła 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Zagotować wino, dodać pokrojone gruszki. Gotować do miękkości ok 15 minut. Wyjąć gruszki(...)gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć z powrotem gruszki i zmiksować. Wylać do pojemniczków. Wystudzić i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki do ścięcia. W rondlu podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Rozprowadzić na gładką masę trzepaczką. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię i mieszając zagotuj. Wylać na talerze. Poczekać aż wystygnie do temperatury pokojowej. Wyjąc

AZgotuj!
Śledź z musem z szarej renety 152

piramidkę z kawałeczków ok 4 x 4 cm. Ale niezbyt wygodnie się je.  Chyba, że całość przełożymy na spodeczek.  5 filetów śledziowych cebula różowa 100 ml białego wina jabłko szara reneta pieprz czarny mielone(...)ziele angielskie ( kupiłam M&S) cynamon  3 goździki  Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy jabłko i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami. Na patelni dusimy cebulę z mielonym zielem angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy. Jabłko i cebulę pozostawiamy co całkowitego ostygnięcia

AZgotuj!
Risotto ze szparagami 100

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć(...)talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć cebulę. Wrzucić ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy  bulion, może być

Moja Galeria Smaku
Gulasz z dynią 136

znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem(...)dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać. 3. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut. Zalać winem. 4. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać

Moja Galeria Smaku
ŁOSOŚ Z BATATAMI 172

pasuje jak ulał :) Zazwyczaj nudnego łososia podrasowałam kaparami, oliwkami i czosnkiem. Całe danie jest niewymagające, robi się wszystko w piekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki - sok z połówki limonki  -garść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym(...)ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz - tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój na ósemki. W misce wymieszaj olej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 238

gości stoi profesjonalna obsługa restauracji serwująca lecznicze wody z krynickich źródeł ;) W restauracji nie ma sommeliera ale i w tym przypadku przeszkolony personel przyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk(...)zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym

SzczyptaSmaQ
Kokosowe Chia z musem malinowym na białym winie 220

sprzątanie to prawdziwa dla niej udręka. Nie miała pojęcia jakie bogactwo z tego połączenia otrzyma - I postanowiła, że kulinarnego dzieła, tempo podtrzyma. Patelnię rozgrzała i wrzuciła dorodne maliny - Białe wino też wlała, bez poczucia winy. Takim musem gorącym uzupełniła słoiczek szklany - I kilka świeżych malin, by poczuł się mocniej adorowany. To co powstało jako efekt końcowy - Wywołało zdumienie(...)malin 3 łyżki białego wina (opcjonalnie) Nasiona wymieszaj z mleczkiem kokosowym i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).  Na rozgrzaną patelnię wrzuć maliny, zalej winem. Jak mus odparuje i lekko zgęstnieje możemy wyłożyć go na nasz pudding. Dekorujemy świeżymi malinami. Mam nadzieję, że magiczny słoiczek skradł także Twoje serce... Przepis ląduje do zakładki Superfoods

Mój Smak na Życie
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 193

zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili(...)kostkę. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy . Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz). Cukinię i marchewkę (za pomocą obieraczki z ząbkami) kroimy w cienkie słupki. Kiedy ryż będzie

Moniki Smakołyki
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, szczypiorkiem i pestkami słonecznika – przepis 162

porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki(...)rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed

Pyza i Surówka
Kaczka faszerowana po niemiecku 204

pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu(...)usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką

R'n'G Kitchen
Cielęcina w pomidorach 136

kolorowe papryki 100 ml oliwy z oliwek mąka oregano gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie   Na ¼ oliwy z oliwek przesmażyłem cebulę , dodałem pokrojony czosnek i oregano , zamieszałem. ¾ wina wlałem do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu. Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem, oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano(...)Dodałem do sosu. Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie. Sos powinien być gęsty

R'n'G Kitchen
Gicz cielęca 146

cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony(...)Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę

R'n'G Kitchen
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 238

szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać(...)wolno tego robić na dużym ogniu bo masło i cebulka się spalą). Gdy cebulka osiągnie pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić

DefinicjaSmaku
Krewetki z chilli, pietruszką, czosnkiem i białym winem 158

względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500g krewetek świeżych lub mrożonych 1 papryczka chilli  5-6 ząbków czosnku pęczek świeżej natki pietruszki 100ml białego(...)dania to dodajemy ją razem z pestkami) oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.  Kiedy czosnek lekko się zarumieni dodajemy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Całość zalewamy białym winem, Dodajemy płaską łyżeczkę brązowego cukru oraz łyżkę zimnego masła.  Całość trzymamy na ogniu aż smaki się przenikną, a sos lekko zagęści. Trwa to kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną

DefinicjaSmaku
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 195

pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 szklanki śmietanki 18% 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz do smaku parmezan do podania 400 g ulubionego makaronu Przygotowanie: 1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu(...)smaż kolejne 30 sekund. 2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź

karmelowy

Proponowane wyszukiwania