będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii 50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy(...)dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie. Smacznego
Niezły Młynekwyczuwalne. W większości przepisów pojawia się wino. Ja je pomijam, ponieważ nie znoszę smaku wina w zupach, tak bywa. Kto chce, może dać ok. szklankę białego wytrawnego wina, zmniejszając o szklankę ilość wody. To do dzieła! Pasta bulionowa - domowa kostka rosołowa Składniki: 5 liści laurowych łyżka ziaren pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża
Naturalna Kuchnia50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy(...)drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę
zobacz ich smakwypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy(...)była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko
Be Fit Be Strongdelikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1l gorącego bulionu warzywnego 150g startego parmezanu 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól morska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Risotto(...)rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy
Moje Kuchenne Rewelacjemąka pszenna- 300 g (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 100 g * jajko- 1 szt. * szczypta soli Cebula: * cebula- 1 duża szt. * olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki * wino białe, słodkie- 50 ml * szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli(...)kieliszka. Wrzucać do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia Cebula: Cebulę pokroić w piórka, posolić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Pod koniec wlać wino i odparować. Smacznego
Kraina Miodem Płynącałodygi selera naciowego 1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu rzeżucha sok z cytryny 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda. Wykonanie - Umyć warzywa. - Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew(...)długie cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków) - Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą. Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie
Eli GotowanieRisotto to jedno z nie skomplikowanych dań jednogarnkowych. Delikatny smak ryżu z pieczarkami i parmezanem, podkreślony białym wytrawnym winem. Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego parmezanu sól, świeżo(...)pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan
Pelusiowa KuchniaBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe(...)podlewamy to wywarem w którym gotowało się mięso (nie za dużo, jest dość pikantny). Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Następnie odlewamy nadmiar wody i wlewamy wino i gotujemy przez 20 min. Po tym czasie dodajemy przyprawę do bigosu, gotujemy pół godziny. Na koniec dodajemy koncentrat, mieszamy i gotowe
Pelusiowa KuchniaPolędwiczka wieprzowa duszona w białym winie to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie trochę czasu. Wbrew tytułowi może zadziwiać kolor sosu, ale wytłumaczenie jest proste: do duszenia użyłam również bulionu wołowego, bo akurat taki miałam w domu. Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 łyżka suszonego majeranku kilka gałązek(...)świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml białego wina Czytaj dalej... Artykuł Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwersja trochę różni się od oryginału, to jest również smaczna, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że smaczniejsza! ;))) * wędzony boczek w plastrach- 100 g * śmietana 18 %- 200 ml * białe wino- 150 ml * ulubiony ser żółty- 20 g * żółtka- 3 szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * spaghetti pełnoziarniste Na oleju(...)zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaokolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny(...)łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe szalotki albo średnia biała cebula 10-12 średnich krewetek, gotowanych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego grubego szczypioru
Karo in the Kitchenlekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów(...)200g frankfurterek (jeśli kupiliście surowe albo mocno wędzone trzeba je przez 5-10 minut wymoczyć we wrzątku) 4 jajka M ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki octu z białego wina 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) + do przyprawienia całości cukier (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) pieprz
Karo in the Kitchenmorze i góry. Składniki chifferi rigati u mnie Malma łosoś norweski wędzony na zimno -śmietana -świeża natka pietruszki -szalotka -oliwa z oliwek -masło -pieczarki -150 ml wytrawnego białego wina Kroimy łososia w paseczki(...)patelni, na masełku, dusimy szalotkę pokrojona w piórka.Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy tak około 7 minut. Dodajemy łososia i wlewamy wino. Dusimy kilka minut by wino wyparowało trochę.Dodajemy śmietany. Dosmaczamy pieprzem i solą morską. Gotujemy chifferi w dużej ilości osolonej wody. Rzecz jasna la dente. Odcedzamy i dokładamy do naszego łososia w śmietanie
Z Kuchni Do Kuchni