pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe jeśli nie macie akurat czerwonych) 1 duży ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki czerwonej fasoli(...)mięsa dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i przesmażamy chwilkę. Następnie dodajemy ok. pół opakowania przyprawy do chilli i ponownie przesmażamy chwilę, by poczuć intensywny aromat przypraw. Wlewamy szklankę wina i zagotowujemy zeskrobując drobinki mięsa z dna garnka. Następnie wlewamy szklankę bulionu i ponownie zagotowujemy całość. (Możecie pominąć ten etap i dodać tylko passatę pomidorową. Bulion i wino
Cooking MonsterPoliczki wołowe wymagają długiego duszenia - to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do tego przepisu, będzie pomocny. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy(...)cebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki sól, pieprz, mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą
Stare Garycałkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora(...)szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno (wzdłuż, na pół
Fill The Bowlpomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Kukurydzę konserwową osączyć(...)pomidorki, czerwoną cebulę, mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Smacznego !!! Po więcej
Zakątek rozkoszy kulinarnychszafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem ½ łyżeczki suszonego estragonu 125 ml białego wytrawnego wina 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów 400 g mrożonych mieszanych owoców morza sól, pieprz i cukier do smaku świeże zioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem. W szerokiej(...)rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki. Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli. Dodaj mrożone owoce morza
karmelowyczarodziejskiej różdżki. I dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam. Składniki: Ok. 400 gram tofu (2 opakowania) 350 gram mięsa mielonego drobiowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru 1 pęczek cebulki dymki ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody(...)Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino. Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem i chili. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa wraz
Smaki Ewylodu owoce longan Przygotowanie Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji. Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki. Sok z limonki, cukier, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut. Wystudziłem, po czym przecedziłem przez sitko. Truskawki odszypułkowałem, opłukałem, pokroiłem na plastry. Mango pokroiłem w kostkę. Owoce longan obrałem, wypestkowałem. Owoce wrzuciłem(...)przezroczystej miski, zalałem syropem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie zalałem resztą wina, dodałem kostki lodu i estragon
R'n'G KitchenPrzepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina(...)dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego
Mango Papajamożna maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam! 250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1-2 ząbki czosnku czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól, pieprz Mało rozpuścić na patelni(...)dodać drobno posiekany czosnek i krewetki. Po 2 minutach wlać wino, a po kolejnych 2-3 - dodać śmietanę połączoną z musztardą i miodem. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Całość posypać koperkiem i podgotować (na wolnym) ogniu przez kilka minut. (*) Jeśli używacie krewetek mrożonych - muszą być one dokładnie rozmrożone i osuszone, ponieważ inaczej będą "gumowate
Di gotujegości, bo deser robi się prawie sam! Składniki Warstwa winna 1 spora gruszka 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka agar agar Warstwa budyniowa 1 opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych(...)resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie gruszka powinna być miękka. Mieszamy wodę z agar agar. Dolewamy do gotującej się w winie gruszki. Zagotowujemy ciągle mieszając i ściągamy z palnika. Przekewamy do 4 szklanek i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka lekko się zetnie, zabieramy się za budyń. 1 szklankę mleka wstawiamy
Fill The Bowlnarzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażam wcześniej pokrojone(...)dodaje jeszcze odrobinkę masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam
kruche babeczkiosób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce (bądź inny dowolny ryż do risotto) 750 ml bulionu warzywnego – np. z tego przepisu 200 ml białego wina pół lub wytrawnego 1 średnia cebula 80 g masła sól, czarny pieprz, pieprz pomarańczowy (bądź cytrynowy) dwie garści twardego sera żółtego typu carski lub inny długodojrzewający (idealny i tańszy zamiennik(...)risotto), roztapiamy 30 g masła i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż uzyska lekko złocisty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż i cały czas mieszając podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy wino i czekamy aż wyparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy 2 małe chochelki bulionu i mieszamy aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzamy ilekroć ryż wchłonie cały płyn
gutfutkrem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego(...)wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek
CiastkozercyRisotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa(...)się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy
Wanilia i KardamonCielęcina to delikatne mięso, które jest niskokaloryczne i chude, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Gulasz z cielęciny, który proponuję, duszony jest w pomidorach i czerwonym winie, a dodatkowo jego smak podkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy. Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób: 700 g cielęciny 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 130 ml czerwonego wytrawnego wina(...)ziarna pieprzu. Solimy do smaku. Dusimy na małym ogniu około 5 minut często mieszając. Sos gulaszowy zgęstnieje w tym czasie za sprawą obsmażonej na mięsie mąki. Do gulaszu wlewamy wino i często mieszając dusimy gulasz aż do całkowitej miękkości mięsa (około 40 minut). W tym czasie pilnujemy, żeby gulasz nie przywierał do dna. Danie jest gotowe do podania
Trzeci talerz