zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar(...)Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki, w razie potrzeby – dopraw solą
Moja pasja smakusposób. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 średnia tuszka królika (1,2kg) 600g średnich pomidorów 200g wędzonego boczku 2 średnie cebule (po 150g) 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 10 ząbków czosnku kilka liści laurowych tymianek kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz masło Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone Instrukcje Jeżeli królik(...)wykładamy kawałki królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi
Kulinarna Pokusaszynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki czosnku 100 ml białego wina olej/oliwa starty na drobnych oczkach parmezan opcjonalnie Na patelnię wlewamy olej/oliwę i rozgrzewamy. Na gotową patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili dodajemy pokrojony drobno por, całość chwilę(...)podsmażamy razem. Jak cebula będzie już lekko szklista dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli podsmażamy chwilę razem i dodajemy czosnek. Na sam koniec dolewamy wino i redukujemy na większym ogniu praktycznie do wyparowania całego wina. Odstawiamy do przestygnięcia. Jak cebulka z porem się chłodzi zabieramy się za mięso. Doprawiamy je wszystkimi sypkimi składnikami i dodajemy koncentrat, musztardę, jajko
Piekielna Kuchnia Patiminut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie są to świeże pomidorki cherry), dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy i wlewam lampkę czerwonego, wytrawnego wina.. Łączę całość i zostawiam na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach(...)talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowopapryka podłużna o słodkim aromacie 2 łyżki masła 1 łyżka oleju ½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż 50 ml białego pół wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki 22% Pęczek szczypiorku 50 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte(...)bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki. Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem
Wanilia i Kardamonmleka 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 1 surowe żółtko 275 g prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat Przygotowanie kulebiaka z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać(...)brzegach ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (do momentu, gdy ciasto nabierze ładnego, brązowego koloru). W czasie pieczenia kulebiaka z łososiem przygotować sos : Śmietankę i wino wlać do rondla, dodać sól, pieprz i na małym ogniu redukować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (na zbyt dużym ogniu sos może się zważyć
Moja Delicjaróżnorodnych dodatków, które fajnie się ze sobą komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki(...)kroimy drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek , pokrojone w paski wędzone śliwki i pozostałe przyprawy. Przesmażamy całość 2 min i dodajemy czekoladę czerwone wino i ocet balsamiczny. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso
W kuchennej krainienutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem. Składniki: 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 500g małży w muszlach 150ml białego wytrawnego wina papryczka chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka pietruszki do posypania płatki startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą
Pyry na Gazsię nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów(...)kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam bigos w wyłączonym piekarniku na 60 minut. W trakcie pieczenia mieszam bigos dwa razy
Gotowanie i blogowaniegarść fasolki zielonej ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 0,5-1 szkalnka białego wina 200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam na wagę, może być również Apetina lub zwykła feta) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)chwilę razem dodajemy pieczarki i podsmażamy całość na dużym ogniu. Jak pieczarki zaczną stawać się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać wina i smażyć wszystko aż wino się zredukuje do połowy i zdejmujemy z ognia. Brokuły (podzielone na różyczki) wrzucamy na wrzątek, na sicie do parowania układamy pozostałe mrożone warzywa
Piekielna Kuchnia Patibardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam! Scroll(...)recipe in English Mule w śmietankowym sosie czosnkowym (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte 1 łyżka masła 100 ml białego wina wytrawnego 150 ml bulionu rybnego lub drobiowego 1 cebula, drobno posiekana 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona
karmelowyjuż koniec tych eksperymyntōw ze mulami- mōm jeszcze połra pomysłōw… Co potrza? 1 kg muli 1 cebula 2 zōmbki czosku pó 9 szklōnki biołego wina trocha masła klarowanego (1 łeżka) 2-3 łeżki oliwy (choć joł tam ji 10 zawsze dom na oko ) natka pietruszki (aby pó pynczka) pieprz (soli- jak dō mie- to wcale niy trza(...)trocha masła klarowanego, wciepcie 17 tam pokrōno 18 cebula, wyciśniynty czosnek i leko 19 zeszklijcie ta cebula. Pod kōniec dejcie tyż oliwy- niy lubi srogego hicu. 20 Tera wlyjcie wino- niech sie ze 2 razy bluknie, 21 wciepcie poła 22 pokrōnyj pietruszki, ździebko 23 pieprzu i te mule. Przikryjcie gornek i niech sie przez 5 min powarzōm
Chop w kuchniwyndzōnki 12 1 zōmbek czosku 1 cebula 1 marchewka 4 łeżki małych marynowanych cebulek 20-25 dkg pieczarkōw 1 łeżka kōncyntratu ze tōmatōw 13 1,5 szklōnki czerwōnego wytrawnego wina połra gałōnzkōw tymianku połra gałōnzkōw pietruszki ze 5 liści bobkowych 14 0,5 litra buliōnu wołowego masło klarowane sōl, pieprz trocha mōnki pszynnyj do zagynszczynia zōłzy Nojlepi dziyń pryndzy(...)bydzie podpiykać, yno puści wodo i sie baje dusić. Jak sie całe miyso przibrōnołci, 24 wlyjcie na patelnia wino i wszysko przelyjcie do brytfanki. Te wino, co to sie w nim marynowała wołowina, tyż sam wykorzystejcie. Do brytfanki wciepcie tymianek, pietruszka i liście laurowe (we Francji gołdajōm na to bouquet garni [buke garni]), mogecie je nawet razym zwiōnzać
Chop w kuchnisporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego sera Parmezanu lub Grana Padano 2 łyżki oliwy(...)oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się
Smakowity Blog Kulinarnywieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry Składniki na beszamel(...)mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku
karmelowy