wino - 10075 przepisów (strona:128/672)

Francuska zupa cebulowa 205

gości z przyjemnością zje talerz Francuskiej zupy cebulowej po całonocnej imprezie. Smacznego. Francuska zupa cebulowa Składniki: 500g cebuli 1-2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1 litr bulionu (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz bagietka, pokrojona na kromki czosnek Przepis: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół(...)masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim aż cebula się zeszkli. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Gotować aż wino wyparuje, następnie dodać do bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki

Gotowanie-uk
Kaczka duszona na czerwonym winie 115

faszerowane z sosem truflowym lub maderowym, kaczka duszona z oliwkami, jak i tych bardzo prostych, a również bardzo smacznych. Jednym z takich prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie, którą znalazłam w książce Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna Książka Kucharska” z 1910 roku. Kaczka, sól, 250 ml czerwonego wina, sok z 1/2cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, cukier(...)się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut. Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz (w oryginalnym przepisie, tłuszczu się nie wylewa), odwrócić kaczkę, wlać wino. Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie miękka wlać sok z cytryny, dodać skórkę cytrynową i cukier do smaku. Miękką już kaczkę wyjąć, trzymać w cieple

królestwo garów
Krewetki po kubańsku 200

surowych, dużych krewetek 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1  biała cebula 1 liść laurowy 1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy) 100 ml białego wytrawnego wina 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku sól ryż do podania przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,   wyjąć  odpowiednio wcześnie(...)osączyć z zalewy pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić do smaku octem i solą. Podawać z ryżem. Smacznego

Stare Gary
Frutti di Mare przepis 110

Składniki: 1 opakowanie mieszanki frutti di mare – 300g 3 ząbki czosnku 100ml białego wina 50ml śmietanki 30% pół czerwonej cebuli sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę(...)posiekanym czosnkiem, dorzucamy mieszankę, skrapiamy sokiem z cytryny i całość podsmażamy kilka minut, aż owoce nabiorą ładnego koloru. Po kilku minutach wlewamy wino i podsmażamy całość, aż wino odparuje i powstanie gęsty sosik. Wtedy wlewamy śmietankę, wrzucamy zieleninę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 2 minutki. Podajemy z ulubionym makaronem. Artykuł Frutti di Mare przepis pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Risotto mocno szparagowe 129

ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode cebulki, 4 łyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa(...)Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego wywaru z szparagów. Wywar należy wcześniej przecedzić przez sitko. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Rondelek

Moniki Smakołyki
Makaron w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 120

Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych(...)pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże oregano 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Mango Papaja
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 158

proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym, z dynią, pieczarkami i oliwkami, a dodatek rozmarynu i wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane z chrupiącym chlebkiem. Zapraszam! Scroll down(...)laurowe 600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę 100 g małych pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 250 ml czerwonego wina 4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami) 8 czarnych oliwek Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 °C. W większym, żaroodpornym rondlu rozgrzej olej i dodaj boczek i rozmaryn. Smaż

karmelowy
Hańdyk we boreju (Indyk w porach) 113

trołwy- to sie z tego zrobiōło danie, jak z jaki restauracji do snobōw Co potrza? 800-1000 g hańdyka 1 boryj (około 500 g) 1 marchew 1 keliszek biołego wina 3 keliszki wody 0,5 łeżeczki kozieradki 0,5 łeżeczki majeranku 0,5 łeżeczki lubczyku sōl i pieprz 1-2 łeżki mōnki kukurydzianyj abo pszynnyj do zagynszczynia zołzy Nojprzōd(...)całojści ze kołżdyj strōny. Jak sie to robi na suchyj patelni, to tak niy pyrskoł 5 i niy marasi 6 kuchni. Potyn wciepcie go do brytfanki, wlyjcie tam wino i woda, dejcie boryj, marchew i przyprawy- bez soli, bo ta nojlepi dać na sōm kōniec- i niech sie to tak pomału dusi bez godzina abo półtora. Potyn wyciōngcie miyso

Chop w kuchni
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 183

zalewy winnej (i jedną świeżą) i niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie(...)dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (polewa) 200 ml wina na grzańca 2 łyżki cukru Wykonanie: Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka.  Miksować dodając wodę aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski.  Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki

zadanie-gotowanie
Karkówka/schab/szynka pieczone w czerwonym winie 137

karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy:  sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką. Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną w talarki(...)posypać majerankiem, listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić).   Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem). Po 30 minutach podlać resztą wina. (Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu

Di gotuje
Combry jagnięce w winnej marynacie 146

Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso(...)myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy od ilości mięsa. Nie bójcie się użyć sporo wina i świeżych ziół :) Mięso wraz z marynatą wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie je zamknąć i wstawić do lodówki na dobę. Jeśli nie macie tyle czasu - marynujcie

Spektrum Smaku
Cynamon – nie tylko do wypieków 246

też kasją). Cynamon w kuchni Cynamonu w laskach używa się przyprawia głównie kompotów, grzane wina oraz soków owocowych Najczęściej używany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Dla podkreślenia aromatu mięs (niewielkie ilości przyprawy), a także kompotów, słodkich kaw, deserów, ciast, piwa i wina grzanego. Cynamon jest powszechnie znaną i stosowaną przyprawą w kuchni indyjskiej

Ciasna Kuchnia
Risotto z kurczakiem i szpinakiem 126

skomplikowane i ciężkie do wykonania :-) RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 300 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 50g masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 225 g świeżego szpinaku 280 g pieczonego kurczaka 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej starty parmezan do posypania Kostkę rosołową(...)czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml). Pięć minut przed końcem

peggiwkuchni
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami 152

SZPINAKIEM Normal 0 21 200 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 2 łyżki masła  1 cebula biała 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 400 g pieczarek 6-8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz starty parmezan do posypania Kostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy(...)czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 500 ml). W tym czasie drobno

peggiwkuchni
Nocne kucharzenie 131

Umówiłam się z koleżanką na wieczór w kuchni. W planach były pogaduchy, wino i stworzenie czegoś miłego dla podniebienia. Wieczór (a raczej noc) udał się znakomicie, czego efektem i dowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie wieczorem w kuchni... :-) Kurczak w miodzie i cytrynach KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH Dla 4 osób: 8 pałek kurczaka(...)cytryny ok 200g miodu wielokwiatowego ok 120 ml półsłodkiego białego wina oliwa z oliwek rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło) sól pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem a następnie układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około

peggiwkuchni