wino - 10075 przepisów (strona:119/672)

Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 221

wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych(...)grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 8 listków laurowych 10 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 177

inne. Warto więc czasem sięgnąć po inne przepisy i przygotować coś nietypowego. Ja uwielbiam eksperymentować, stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz(...)chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego – 1/3 szklanki octu winnego czerwonego – 150 g śliwek suszonych – 2 czubate łyżki miodu – 10 goździków – 10 ziaren pieprzu – 3 liście laurowe

To co kocham
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 138

wszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników(...)grecki 1 łyżka gałka muszkatołowa 1 szczypta Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Masło miksujemy z ksylitolem, a następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia

rabarbarowo
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 124

dlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu(...)Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy

ale Pysznie
Zupa z czerwonej cebuli. 177

Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja(...)jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu

zadanie-gotowanie
Świąteczna szynka glazurowana miodem 237

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn(...)pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru  100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Karp po żydowsku 190

wspomnę, że ile rodzin – tyle przepisów na karpia po żydowsku. Bardziej skomplikowanych, bogatszych, i tych prostszych, opartych na podstawie. A podstawą jest karp, wywar, rodzynki, migdały i wino. Najczęściej karpia po żydowsku podaje się pokrojonego w dzwonki; ja z racji choćby wielkości półmisków – tnę go na proste kawałki (wtedy należy go ułożyć na półmisku skórą do góry(...)marchwi 1 por 1 korzeń pietruszki 1 seler 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ok. 4 l wody 3 garści rodzynek 2 garści migdałów w płatkach 200 ml wina białego najlepiej słodkiego pieprz grubomielony ziele angielskie liście laurowe sól cukier opcjonalnie 7 łyżeczek żelatyny 1-2 białka jajka Wykonanie: Karpia sprawić – zostawić głowę, płetwy, ogon; resztę pokroić

Pociąg Do Kuchni
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 136

postów, przypadnie Wam do podniebienia :) Składniki na gulasz wołowy na winie (3 porcje): mięso wołowe 500 g 4 duże cebule 2 - 3 średnie ziemniaki 200 ml czerwonego wytrawnego wina koncentrat pomidorowy 60 g liść laurowy łyżka Vegety szczypta kminku łyżka słodkiej papryki Mięso umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Podsmażone mięso ściągnąć(...)mięso, liść laurowy, kminek i Vegetę. Dusić około 15 minut, dolewając od czasu do czasu wody. Pod koniec duszenia dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. Gotować aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Radzę jeść w tym samym dniu i nie zostawiać na kolejny ze względu na ziemniaki, które są w sosie, żeby nie zrobiła

Karola gotuje
Kaczka z sosem czereśniowo miętowym 124

mięty.  1 pierś z kaczki sól pieprz sos: 1 i 1/2  szklanki wydrylowanych czereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 gałązki mięty Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. Pierś(...)pierś na pięć minut zanim je pokroję. Sos: Wydrylowane czereśnie  przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje. Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty.  Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 1/5  szklanki wody i dodaję do gotujących się czereśni. Sos mieszam aż zgęstnieje. Pierś

wesoła kuchnia
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 193

mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego(...)smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem

karmelowy
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM 143

kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować.  Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.   SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt.  bulion 120 ml.  białe wino(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć, aż się zarumieni.  Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół. Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem

Kuchnia Paulettes
Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie 111

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste(...)smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko. 3 filety z kurczaka 2 duże pory  400g pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, chilli, papryka słodka natka pietruszki do posypania olej 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry. 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina 154

osobę  Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej  roboty, bardzo łatwy do zrobienia) sól i kolorowy pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek 90 ml wina musujacego Sposób: Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy  za każdym razem w nowej wodzie  Usuwamy wąsy i pąkle. Otwarte  wrzucamy!!!  Mule wrzucamy do osolonego(...)razy, po około 5 min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy. W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek . Często mieszając dodajemy  wino i odrobinę wody - redukujemy . Wino musi wyparować. Wkładamy muszle  do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody .  Smacznego

Viola cooks with passion
Bistro La Cocotte 103

celu nadanie jej chrupkości i koloru. Jako drugie danie główne zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo(...)porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro La Cocotte Saska (ul. Walecznych 68 a), jako miejsce warte częstego odwiedzania, gdy będziemy w okolicy

królestwo garów