wino - 10075 przepisów (strona:111/672)

Penne z kurczakiem i podgrzybkami w sosie na bazie białego wina z dodatkiem śmietany 103

Składniki: makaron penne 2 filety z kurczaka podgrzybki (świeże, lub mrożone- ja użyłam mrożonych) 1 cebula 1 kieliszek białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% olej Na patelnię dodajemy masło i odrobinę oleju. Smażymy na nich cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy fileta pokrojonego w kostkę. Gdy filet się(...)usmaży dodajemy podgrzybki – ja użyłam mrożonych. Chwilę smażymy, dolewamy białe wino i smażąc czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietany 18%. Dodajemy garść pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy sos. Artykuł Penne z kurczakiem i podgrzybkami w sosie na bazie białego wina z dodatkiem śmietany pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Makaron z pieczarkami 126

PIECZARKAMI Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu farfalle – 7-10 pieczarek – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 50 ml białego wina – 5 łyżek śmietany 18% – 2 garści świeżych liści szpinaku baby – 100 g sera koziego miękkiego – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka(...)rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki. Duś pieczarki około 3-4 minut, przewracając je na drugą stronę, po czym wlej białe wino, dopraw nieco solą i pieprzem i duś dalej. Po 3-4 minutach dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać nieco wina lub wody. Makaron

nietylkopasta.pl
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 139

grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy. Bukiet barszczu można wzbogacić dodając sok z pomarańczy, albo czarnej porzeczki lub pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek. Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj(...)łyżczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sok z połowy pomarańczy Sok z połowy cytryny lub pół szklanki zakwasu buraczanego 2 łyżki miodu Sól, pieprz Opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Krok 1 Do czystego barszczu dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Przykrywamy i podgrzewamy przez 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Krok 2 Następnie dodajemy do barszczyku sok z połowy

Niedzielny kucharz
Saltimbocca alla romana z indyka 160

danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem(...)plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście) i brokułem                  SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi) 200

Dzisiejsza wersja pulpecików z cielęciny jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, aromatycznych sosów, czerwonego wina i przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę  z pulpecikami, których smak wzbogaciłam poprzez dodanie świeżego rozmarynu, tymianku i sera pecorino.    Wszystkie(...)pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem, grana padano; najważniejsze, aby był to ser twardy. Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru gałka  muszkata ł owa cynamon kumin s ó l i pieprz  oliwa z oliwek Dodatki

La grande e la piccola cuoca
LASAGNE BOLOGNESE 120

Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni. Składniki na makaron: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 jaja 2 łyżki wody mąka do posypywania SHAPE \* MERGEFORMAT Składniki(...)farsz: 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa

Słodki Zakątek
Grzane wino. Niemiecki Glühwein na dwa sposoby. 180

Postanowiłem zrobić mały research i odnaleźć możliwie najstarszy przepis na grzane wino. Okazało się, że prawdopodobnie najstarsza recepta na ten niezwykły, rozgrzewający ciała i serca napój odnaleziona została kilka lat temu w archiwach miejskich Drezna. Jakżeby inaczej! Czym byłyby niemieckie jarmarki bożonarodzeniowe bez glühweinu? W ogóle by nie były. Do kompletu postanowiłem zrobić też grzańca wg współczesnego niemieckiego przepisu(...)umieścić w garnku i podgrzewać (nie gotując) przez około 1 godzinę. Pozostawić do ostudzenia. Przecedzić przez sitko i ponownie podgrzać przed podaniem. Po staremu Składniki: 0,93 l czerwonego wina 56 g mielonego cynamonu 28 g imbiru 14 g anyżu 14 g granatu 14 g gałki muszkatołowej 14 g kardamonu 1/2 g szafranu cukier lub miód Wykonanie: Wszystkie składniki

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z galaretką truskawkową z grzanym winem 193

ciasteczka w zupełnie nowej odsłonie . Można powiedzieć, że to taka wersja świątecznych ciasteczek dla dorosłych. Na każdym kruchym ciasteczku znajduje się bowiem przepyszna galaretka , w której połączone zostało grzane wino z dżemem truskawkowym Łowicz . Na przepis trafiłam w książce "Świąteczne wypieki", którą kupiłam ostatnio w Lidlu. Zmodyfikowałam go dla własnych potrzeb. Galaretki są fantastyczne, ale same ciasteczka są moim(...)galaretkami. Na 40 ciasteczek. SKŁADNIKI Na kruche ciastka: 125 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g cukru 1 żółtko 100 g zimnego masła Na nadzienie: 100 ml czerwonego wina (u mnie słodkie) 1/2 pomarańczy 50 g dżemu Łowicz 100% z owoców ekstra gładki truskawka, czerwona porzeczka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 5 goździków 1 opakowanie

Passions hobbies life
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami 157

Tradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa(...)delikatna w smaku.   Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz na gwiazdki 200g maki 200ml maślanki sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie

Pyry na Gaz
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 126

garść pestek dyni sól, pieprz oliwa od pomidorów 2 jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli(...)stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję mus gorący i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia. Pasztet wyjmuję z foremki, myję

wesoła kuchnia
Zupa grzybowa 98

mały koszyczek samych pyszności? Składniki: 200-250 gramów różnych grzybów (u mnie prawdziwki, kilka podgrzybków, koźlaki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (można ciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj(...)pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje, następnie zalej całość winem. Duś przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. Przełóż grzyby z winem do garnka, zalej bulionem. Dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do garnka 8-10 gałązek świeżego tymianku. Gotuj całość

Garniec Magalie
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 180

Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski(...)filetów karpia pozbywamy się skóry i mielimy je na maszynce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, oraz skórką z limonki. 3 SOS: Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liście i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki

Kuchnia Bazylii
Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego 121

cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy świeżo mielony pieprz sól Paluchy z ciasta francuskiego (10 sztuk(...)żać, aby cebula się nie przypaliła, ponieważ wtedy będzie gorzka. 2) Następnie dodać liść laurowy, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażyć i zalać białym winem. 3) Kiedy wino w większości odparuje, dodać bulion oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować kolejne 30 min. pod przykryciem. 4) Dodać śmietankę, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać

Fitsweet.me
Winne wiśnie na serniku amaretto 154

formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy.  Zapraszam.  Składniki :  Na sernik :  500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki(...)migdałowej  z tego przepisu  lub kupnej Na wierzch :  200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu  30 g ciemnego cukru trzcinowego  200 ml wytrawnego wina (u mnie Vermut Rosso) 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka żelatyny  Wykonanie:  1. Ser mielimy a następnie łączymy z kremówką . Masło ucieramy z cukrem

vaniliowoczekoladowa
Pomidorowe risotto 119

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pomidorowe risotto: 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 1 mała czerwona cebula 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki masła Pomidorowe risotto  wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone(...)plasterki pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wina, mieszamy, jak już odparuje dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, czynność tą powtarzamy dwa kolejne razy.Następnie dodajemy 1/2 puszki pomidorów, rozgniatamy je za pomocą łyżki

Delusional Trine