wino - 10075 przepisów (strona:104/672)

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami w winnym sosie 94

obiad.   Składniki: makaron farfalle 2 filety z kurczaka 150 g szpinaku baby 100 g pomidorów suszonych na słońcu 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 kieliszek półwytrawnego białego wina (około 100 ml) 3 łyżki śmietany 18% kilka pomidorków koktajlowych listki świeżej bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano   Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni(...)możecie dodać jeszcze jedną łyżkę. Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano. Dusimy wszystko razem aż szpinak straci swoją objętość. Dolewamy wino, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wino powinno wyparować. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy makaron, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii. Smaczne

MojaQchnia.pl
Fetticcini z krewetkami w ostrym sosie pomidorowym 92

krewetki argentyńskie – ja użyłam 270 g 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 garść natki pietruszki 50 g czerwonego wytrawnego białego wina 1/2 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę(...)może nic z niej zostać, ma być czyściutkie wgłębienie) Smażymy krewetki do czasu aż zrobią się białe. Dodajemy puszkę pomidorów i wino. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Dodajemy śmietanę i połowę posiekanej pietruszki. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dodajemy krewetki i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pyyycha. Artykuł Fetticcini z krewetkami w ostrym

MojaQchnia.pl
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 176

szpikiem 2 kg marchewki 7 szt. pietruszka korzeń 7 szt. seler naciowy 2 łodygi cebula 2 szt. czosnek 1 główka woda 5 l.  vegeta natur 1 łyżeczka wino wytrawne 250 ml  cukier 1-2 łyżeczki Piklowane pędy świerku młode pędy świerku 400 g  woda 200 ml sól 20 g ocet jabłkowy 500 ml miód spadziowy jodłowy(...)kości i warzywa się zarumienią. Całość zalewamy wodą, dodajemy czosnek, vegeta natur i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 godzin. Po tym czasie przecedzamy uzyskany wywar i dodajemy wino. Ponownie redukujemy do momentu, w którym wywar zamieni się w konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy cukrem, żeby zredukować smak kwaśnego wina. Przecedzamy przez gazę, aby uzyskać idealnie czysty

chefintheforest
ZUPA CEBULOWA Z PULPETAMI z THERMOMASTERA II FIRMY KALORIK+ FILMIK 89

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz(...)pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie.  SKŁADNIKI :  1 kg cebuli 50 g masła  1 litr wody  1 kostka rosołowa 250 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Cocktail cytrusowy 93

Kiedyś bardzo popularne, dzisiaj niestety trochę zapomniane koktajle . Kiedyś, za czasów PRL nie było wyboru win, piw...  Różnego rodzaju koktajle, poncze często pojawiały się podczas prywatek oraz rodzinnych spotkań. 3 cytryny, 3 pomarańcze, szklanka cukru, butelka białego wytrawnego wina, woda mineralna gazowana, Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć. Skórkę z cytryn cienko obrać. Następnie obrać z białej skórki(...)pokroić w plasterki. Pomarańcze pokroić w plasterki. Pokrojone cytryny i pomarańcze włożyć do naczynia (słoik, dzbanek), zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wlać wino, przykryć i odstawić na kilka godzin. Napój nalewać do szklanek uzupełniając wodą mineralną. Dodać lód i udekorować skórką cytryny

królestwo garów
Huculskie placki z gulaszem 133

cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki(...)wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Pęczak z grzybami shimeji – pęczotto z shimeji 149

Pęczotto z grzybami shimeji , czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej, pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji. 200 g kaszy pęczak, 150 g grzybów shimeji, 100 ml białego wytrawnego wina, 50 ml sosu sojowego, 1 chili, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 cebula, pieprz świeżo zmielony, olej do smażenia, ewentualnie 2 łyżki masła, cukier, sól, natka pietruszki lub kolendra, Kaszę opłukać. Cebulę pokroić(...)jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (wino + woda). Gotować około 25-30 minut, aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb, a nie rozgotowaną. Gdy kasza będzie prawie gotowa, podsmażyć grzyby na oleju lub maśle

królestwo garów
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 116

przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża się na tłuszczu i dodaje do sosu, a wino wlewa pod koniec duszenia pieczarek. Zawsze stosuje się wino wytrawne, z tym że może być czerwone lub białe w zależności do jakiego mięsa lub potrawy będzie sos podawany

Moja Książka Kucharska
Łosoś smażony z cukinią 116

Łosoś smażony z cukinią – Składniki: 400 g filetu z łososia 1 średnia cukinia – ok. 360 g 10 pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 8 liści świeżej bazylii sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 czubate łyżka masła sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia smażonego(...)czubatą łyżkę masła, podsmażyć czosnek przez ok. pół minuty. Następnie dodać plastry cukinii i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dodać 100 ml białego wytrawnego wina i dusić całość do czasu aż cukinia zmięknie. Kolejno dodać pomidorki koktajlowe oraz 8 posiekanych drobno liści bazylii. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż wino się zredukuje

Kulinarne Przeboje
Konfitura z czerwonej cebuli 137

ilość i przechowywać w spiżarce. Polecam! Konfitura z czerwonej cebuli Składniki: 400g czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki 3 łyżki brązowego cukru 80ml octu balsamicznego 100ml czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki miodu przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek garść żurawiny suszonej (opcjonalnie) Wykonanie: W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści(...)mieszamy w tym czasie cukru). Na rozgrzany karmel wrzucamy cebulę i mieszamy całość, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy około 10 minut. Wlewamy ocet, miód, dodajemy przyprawy i żurawinę i dusimy całość, aż cebula zmięknie i nadmiar octu i wina odparuje (10-15 minut). SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Makaron z karczochami i pomidorami 129

składniki 4 porcje 2 opakowania mrożonych serc karczochów (po 300 g każde) 1 puszka pomidorów całych  - najlepiej drobne czereśniowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka białego, wytrawnego wina garść szpinaku parę oliwek sól pieprz oregano oliwa 250 g makaronu spaghetti do podania:  świeżo starty parmezan przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać(...)małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino. Dusić pod przykrywką ok 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, posiekany czosnek, doprawić solą pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem tak długo, aż karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje  - dolać trochę wina

Stare Gary
Delikatny krem pieczarkowy 91

pyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować. Składniki (na 2 porcje): 500g pieczarek 4 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 50ml białego wina 2 łyżki masła 100g kremowego serka śmietankowego 500ml wody sól i pieprz do smaku   Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek(...)czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dolewamy wino i gotujemy do chwili odparowania. Gdy wino odparuje dolewamy wodę i wszystko gotujemy przez około 5 minut.   Po tym czasie dodajemy do zupy serek i rozprowadzamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką, gęstą zupę. Doprawiamy

Smaczna Strona
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 162

duże ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo Rei : 750 g mąki 100 g cukru 150 g miękkiego masła 50 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 250 ml wina Porto 3 jajka + 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli 200 g orzechów (włoskie, migdały, piniowe) 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (czereśnie, morele, papaja, pomarańcze, żurawina) Kandyzowana pomarańcza(...)owoce pokrój na mniejsze cząstki. Połącz je z resztą kandyzowanych owoców i z orzechami, zalej Porto i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Odsącz z nadmiaru wina. Powinno zostać około 100-150 ml Porto. W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z 1 łyżką cukru. W miksturze rozprowadź 2-3 łyżki mąki i odstaw na 10 minut

Food Square
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 329

takie zamrozić i na bigos będzie jak znalazł.   W czasie duszenia, bigos można podlewać czerwonym, słodkim winem - dawniej bardzo często uszlachetniano bigos tym właśnie trunkiem. Dzięki temu bigos uzyskiwał głęboki, ciemnobrązowy kolor i lekko kwaskowo-słodkawy smak. Współcześnie do bigosu, zamiast wina dodajemy miód. Oto składniki i przyprawy na tradycyjny bigos.      Według wielu staropolskich źródeł(...)kolejne pół godziny. Następnie do bigosu dodać zasmażkę, zamieszać i poddusić 10 minut. Bigos wstawić do pieca na 1/2 godziny, żeby się zrumienił.  Bigos można podlać słodkim czerwonym winem i dodać powidła śliwkowe - nabierze wyjątkowego, szlachetnego smaku i głębokiego, ciemnobrązowego koloru. Bigos można przyrządzić z dwóch rodzajów kapusty: słodkiej i kwaszonej, mniej więcej w ilości pół na pół. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 125

zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania. Karp wigilijny smażony(...)rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał. Polecane wina niemieckie  Riesling Degustowane wina niemieckie 2017 Scheurebe trocken Weingut Geil, Hesja Nadreńska, 2016 Riesling trocken "The daily August", Weingut August Kesseler, Rheingau Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata