wino - 10075 przepisów (strona:104/672)

Makaron z karczochami i pomidorami 137

składniki 4 porcje 2 opakowania mrożonych serc karczochów (po 300 g każde) 1 puszka pomidorów całych  - najlepiej drobne czereśniowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka białego, wytrawnego wina garść szpinaku parę oliwek sól pieprz oregano oliwa 250 g makaronu spaghetti do podania:  świeżo starty parmezan przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać(...)małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino. Dusić pod przykrywką ok 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, posiekany czosnek, doprawić solą pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem tak długo, aż karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje  - dolać trochę wina

Stare Gary
Delikatny krem pieczarkowy 102

pyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować. Składniki (na 2 porcje): 500g pieczarek 4 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 50ml białego wina 2 łyżki masła 100g kremowego serka śmietankowego 500ml wody sól i pieprz do smaku   Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek(...)czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dolewamy wino i gotujemy do chwili odparowania. Gdy wino odparuje dolewamy wodę i wszystko gotujemy przez około 5 minut.   Po tym czasie dodajemy do zupy serek i rozprowadzamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką, gęstą zupę. Doprawiamy

Smaczna Strona
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 175

duże ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo Rei : 750 g mąki 100 g cukru 150 g miękkiego masła 50 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 250 ml wina Porto 3 jajka + 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli 200 g orzechów (włoskie, migdały, piniowe) 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (czereśnie, morele, papaja, pomarańcze, żurawina) Kandyzowana pomarańcza(...)owoce pokrój na mniejsze cząstki. Połącz je z resztą kandyzowanych owoców i z orzechami, zalej Porto i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Odsącz z nadmiaru wina. Powinno zostać około 100-150 ml Porto. W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z 1 łyżką cukru. W miksturze rozprowadź 2-3 łyżki mąki i odstaw na 10 minut

Food Square
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 337

takie zamrozić i na bigos będzie jak znalazł.   W czasie duszenia, bigos można podlewać czerwonym, słodkim winem - dawniej bardzo często uszlachetniano bigos tym właśnie trunkiem. Dzięki temu bigos uzyskiwał głęboki, ciemnobrązowy kolor i lekko kwaskowo-słodkawy smak. Współcześnie do bigosu, zamiast wina dodajemy miód. Oto składniki i przyprawy na tradycyjny bigos.      Według wielu staropolskich źródeł(...)kolejne pół godziny. Następnie do bigosu dodać zasmażkę, zamieszać i poddusić 10 minut. Bigos wstawić do pieca na 1/2 godziny, żeby się zrumienił.  Bigos można podlać słodkim czerwonym winem i dodać powidła śliwkowe - nabierze wyjątkowego, szlachetnego smaku i głębokiego, ciemnobrązowego koloru. Bigos można przyrządzić z dwóch rodzajów kapusty: słodkiej i kwaszonej, mniej więcej w ilości pół na pół. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 136

zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania. Karp wigilijny smażony(...)rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał. Polecane wina niemieckie  Riesling Degustowane wina niemieckie 2017 Scheurebe trocken Weingut Geil, Hesja Nadreńska, 2016 Riesling trocken "The daily August", Weingut August Kesseler, Rheingau Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z pesto i krewetkami 129

kubki smakowe będą oczarowane :P Potrzebujemy: 200 g makaronu spaghetti (u mnie ten z mąki durum), ok. 250 g zielonego pesto, 300 g krewetek koktajlowych, 300 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parmezan Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję krewetki i podsmażam kilka minut. Doprawiam solą(...)pieprzem, dużą ilością czosnku oraz ziołami. Wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz białe wino. Wszystko duszę ok. 10-12 minut. W garnku gotuję makaron. Krewetki odcedzam od wina i mieszam z ugotowanym makaronem. Dodaję pesto i wszystko ze sobą łączę. Wykładam na talerz i dekoruję startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Całość jest już gotowa :) Danie jest przepyszne

Przepis na Dzień Dobry
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 173

istnieć.  Takiej trzeba mi jesieni, domowej, cichej... Wracam dzisiaj do Was z potrawą pachnącą jeszcze lepiej niż herbata. To wegańska potrawka z buraków, pełna jesiennych warzyw i wina. Jest tak pełna smaków, że chce się jeść, i jeść jej więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak  "Prosto, pysznie, do pudełka(...)angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczny boeuf strogonow. Przepis krok po kroku. 101

Klasyczny bouef strogonow. Składniki:   750 g udźca wołowego 50 g masła 2-3 cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz ew. cukier do smaku Przygotowanie:   Udziec pokrój w paski.   W garnku(...)Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat.   Duś całość pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj

kuron.com.pl
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 119

suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki całych pomidorów razem z zalewą Mała garść makaronu bucatini Szklanka tartego pecorino, lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na głebokiej patelni łyżkę(...)się a z boczku zrobią się chrupkie skwarki – około 5 minut.. Krok 2 Wlej wino do boczku, dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna naczynia przysmażone kawałki. Odparuj wino. Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Nastaw wodę na makaron, posól, wrzuć do wrzątku bucatini. Gotuj krócej, minutę, dwie, niż

Niedzielny kucharz
Kremowe risotto z borowikami. Więcej smaku z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 119

świeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 100 gramów ryżu arborio do risotto, masło, oliwa, trzy dorodne borowiki, średnia cebula, niepełna szklanka białego wina, około dwóch szklanek bulionu warzywnego, 100 ml słodkiej śmietanki, garść startego parmezanu, świeża natka pietruszki, czarny pieprz. Ilość na dwie porcje. Zrób tak: na mieszance oliwy z masłem przesmaż drobno poszatkowaną(...)cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał delikatny opór podczas gryzienia. Teraz wlej śmietankę, wsyp ser i posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj, przykryj

Kulinarna Polska
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 219

Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy na 30 minut. W szerokim garnku lub patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy listki laurowe, kulki ziela angielskiego oraz jałowca. Dodajemy pokrojoną(...)cebulę. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.  Dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki wraz z winem, w którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dolewamy

cool and minty
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 120

dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli(...)wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut :) W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karmelizowana brukselka ze śliwką i białym winem. 15- minutówki! 116

wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy(...)postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Dodaj masło i olej. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj sól, pokrojone na drobne kawałeczki śliwki i podlej winem. Redukujemy wino (pozwól mu odparować - cały jego aromat wchłoną śliwki i brukselki), dodaj łyżeczkę miodu i pozwól aby brukselką się lekko skarmelizowała - powinna gdzieniegdzie zrobić się złota i pięknie błyszcząca. Całość

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowa z grzankami z serem 619

Pyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie(...)podkreśla jej smak-do tego robi się bardzo szybko i prosto,polecam Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier Grzanki:  1 bagietka 200 g   żółtego sera np. gouda ew. świeży tymianek Przygotowanie

Swojskie jedzonko
Klasyczny bouef strogonow. Przepis krok po kroku. 139

Klasyczny bouef strogonow. Składniki:   750 g udźca wołowego 50 g masła 2-3 cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz ew. cukier do smaku Przygotowanie:   Udziec pokrój w paski.   W garnku(...)Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat.   Duś całość pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania