podbiją Wasze serce Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta(...)około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość niecałego centymetra. Następnie wycinamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do wina). Na połowie każdego z nich układamy mały plasterek szynki gotowanej, a na drugiej połowie plasterek prosciutto (Nie przejmujcie się tym, że będą trochę wystawały lub będą za małe, później
PatiGotujewsypujemy. Świeżą gałązkę rozmarynu zostawiamy w całości – łatwiej będzie ją wyjąć. Smażymy czosnek mieszając razem z cebulą przez minutę, do czasu aż straci przykry, ostry zapach. Do rondla wlewamy wino i gotujemy wszystko na małym ogniu bez przykrycia – połowa wina powinna odparować. Jeśli używaliście całej gałązki rozmarynu teraz pora ją wyjąć. Po odparowaniu połowy płynu do rondla(...)posypaną odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. SKŁADNIKI 4 małe, eleganckie porcje 250g mrożonych podgrzybków 2 łyżki masła klarowanego 2 szalotki bananowe (80g) 1 średni ząbek czosnku 80ml białego półwytrawnego wina 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu albo 1 mała gałązka świeżego 700ml bulionu wołowego* 6 łyżek słodkiej, rzadkiej śmietanki 30% 1 pełna łyżka mąki pszennej T500
Karo in the Kitchenwartswa rozpuszczonego sera. Grzanka z masłem to chrupiący dodatek, miło ją namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego(...)się przypiekać, po czym zmiejszamy ogień i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować – około 8-10 minut. Do cebuli dodajemy wino, mieszamy i gotujemy, aż większość wina odparuje – alkohol się ulotni, a aromat pozostanie. Następnie, dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut
Smaczna Stronaobiad. Składniki: makaron farfalle 2 filety z kurczaka 150 g szpinaku baby 100 g pomidorów suszonych na słońcu 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 kieliszek półwytrawnego białego wina (około 100 ml) 3 łyżki śmietany 18% kilka pomidorków koktajlowych listki świeżej bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni(...)możecie dodać jeszcze jedną łyżkę. Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano. Dusimy wszystko razem aż szpinak straci swoją objętość. Dolewamy wino, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wino powinno wyparować. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy makaron, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii. Smaczne
MojaQchnia.plkrewetki argentyńskie – ja użyłam 270 g 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 garść natki pietruszki 50 g czerwonego wytrawnego białego wina 1/2 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę(...)może nic z niej zostać, ma być czyściutkie wgłębienie) Smażymy krewetki do czasu aż zrobią się białe. Dodajemy puszkę pomidorów i wino. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Dodajemy śmietanę i połowę posiekanej pietruszki. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dodajemy krewetki i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pyyycha. Artykuł Fetticcini z krewetkami w ostrym
MojaQchnia.plszpikiem 2 kg marchewki 7 szt. pietruszka korzeń 7 szt. seler naciowy 2 łodygi cebula 2 szt. czosnek 1 główka woda 5 l. vegeta natur 1 łyżeczka wino wytrawne 250 ml cukier 1-2 łyżeczki Piklowane pędy świerku młode pędy świerku 400 g woda 200 ml sól 20 g ocet jabłkowy 500 ml miód spadziowy jodłowy(...)kości i warzywa się zarumienią. Całość zalewamy wodą, dodajemy czosnek, vegeta natur i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 godzin. Po tym czasie przecedzamy uzyskany wywar i dodajemy wino. Ponownie redukujemy do momentu, w którym wywar zamieni się w konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy cukrem, żeby zredukować smak kwaśnego wina. Przecedzamy przez gazę, aby uzyskać idealnie czysty
chefintheforestZupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz(...)pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 kg cebuli 50 g masła 1 litr wody 1 kostka rosołowa 250 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliKiedyś bardzo popularne, dzisiaj niestety trochę zapomniane koktajle . Kiedyś, za czasów PRL nie było wyboru win, piw... Różnego rodzaju koktajle, poncze często pojawiały się podczas prywatek oraz rodzinnych spotkań. 3 cytryny, 3 pomarańcze, szklanka cukru, butelka białego wytrawnego wina, woda mineralna gazowana, Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć. Skórkę z cytryn cienko obrać. Następnie obrać z białej skórki(...)pokroić w plasterki. Pomarańcze pokroić w plasterki. Pokrojone cytryny i pomarańcze włożyć do naczynia (słoik, dzbanek), zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wlać wino, przykryć i odstawić na kilka godzin. Napój nalewać do szklanek uzupełniając wodą mineralną. Dodać lód i udekorować skórką cytryny
królestwo garówcebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki(...)wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyPęczotto z grzybami shimeji , czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej, pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji. 200 g kaszy pęczak, 150 g grzybów shimeji, 100 ml białego wytrawnego wina, 50 ml sosu sojowego, 1 chili, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 cebula, pieprz świeżo zmielony, olej do smażenia, ewentualnie 2 łyżki masła, cukier, sól, natka pietruszki lub kolendra, Kaszę opłukać. Cebulę pokroić(...)jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (wino + woda). Gotować około 25-30 minut, aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb, a nie rozgotowaną. Gdy kasza będzie prawie gotowa, podsmażyć grzyby na oleju lub maśle
królestwo garówprzyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża się na tłuszczu i dodaje do sosu, a wino wlewa pod koniec duszenia pieczarek. Zawsze stosuje się wino wytrawne, z tym że może być czerwone lub białe w zależności do jakiego mięsa lub potrawy będzie sos podawany
Moja Książka KucharskaŁosoś smażony z cukinią – Składniki: 400 g filetu z łososia 1 średnia cukinia – ok. 360 g 10 pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 8 liści świeżej bazylii sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 czubate łyżka masła sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia smażonego(...)czubatą łyżkę masła, podsmażyć czosnek przez ok. pół minuty. Następnie dodać plastry cukinii i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dodać 100 ml białego wytrawnego wina i dusić całość do czasu aż cukinia zmięknie. Kolejno dodać pomidorki koktajlowe oraz 8 posiekanych drobno liści bazylii. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż wino się zredukuje
Kulinarne Przebojeilość i przechowywać w spiżarce. Polecam! Konfitura z czerwonej cebuli Składniki: 400g czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki 3 łyżki brązowego cukru 80ml octu balsamicznego 100ml czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki miodu przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek garść żurawiny suszonej (opcjonalnie) Wykonanie: W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści(...)mieszamy w tym czasie cukru). Na rozgrzany karmel wrzucamy cebulę i mieszamy całość, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy około 10 minut. Wlewamy ocet, miód, dodajemy przyprawy i żurawinę i dusimy całość, aż cebula zmięknie i nadmiar octu i wina odparuje (10-15 minut). SMACZNEGO
Smak mojej kuchniskładniki 4 porcje 2 opakowania mrożonych serc karczochów (po 300 g każde) 1 puszka pomidorów całych - najlepiej drobne czereśniowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka białego, wytrawnego wina garść szpinaku parę oliwek sól pieprz oregano oliwa 250 g makaronu spaghetti do podania: świeżo starty parmezan przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać(...)małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino. Dusić pod przykrywką ok 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, posiekany czosnek, doprawić solą pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem tak długo, aż karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje - dolać trochę wina
Stare Garypyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować. Składniki (na 2 porcje): 500g pieczarek 4 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 50ml białego wina 2 łyżki masła 100g kremowego serka śmietankowego 500ml wody sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek(...)czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dolewamy wino i gotujemy do chwili odparowania. Gdy wino odparuje dolewamy wodę i wszystko gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy serek i rozprowadzamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką, gęstą zupę. Doprawiamy
Smaczna Strona