wino - 10075 przepisów (strona:105/672)

Rydze w sosie winno – śmietanowym 198

zmielonego czarnego pieprzu oraz gałki muszkatołowej i przesmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli, a aromaty pieprzu i gałki muszkatołowej otworzą dodajmy pokrojone rydze. Krótko przesmażamy. Dodajemy 200 ml białego wina i smażymy do czasu odparowania alkoholu i zredukowania (zagęszczenia się) winno-maślanej bazy sosu. Całość przestudzamy. Następnie wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez(...)minut. Wlewamy resztę wina i nadal gotujemy odparowując nadmiar płynu. Konsystencja sosu ma być gładka i kremowa. Następnie ponownie doprawiamy wg własnych upodobań solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Celowo nie podaję gramatur przypraw w tym przypadku ze względu na ich intensywne aromaty – danie należy doprawić tak, aby to Wam smakowało. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy

Kate's Kitchen
Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku. 120

krok po kroku.   Zupa cebulowa z grzankami. Składniki:   1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier   Grzanki:   1 bagietka 200 g żółtego sera np. gouda ew. świeży tymianek(...)każdym blogu kulinarnym.   Smak jest pełen   Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Kluczem do idealnego smaku, oprócz

kuron.com.pl
Łosoś z porami i chili 141

bardzo fajnie się ze sobą łączą i sprawiają iż danie nabiera oryginalnego charakteru. Składniki: 4 płaty łososia 1 por sok z połowy cytryny połowa papryczki chili 3 łyżki białego wina 2 łyżki masła sól, pieprz olej rzepakowy Pora dokładnie myjemy i kroimy białą część na grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło(...)podsmażamy pora z drobno pokrojoną papryczką chili. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Następnie po chwili wlewamy wino (3 łyżki). Smażymy pora do momentu gdy będzie rumiany, a wino odparuje. Łososia smarujemy z każdej strony olejem i doprawiamy gruboziarnistą  solą oraz pieprzem. Rybę smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (2 łyżki) przez ok.5 minut z każdej strony

noteskulinarnyfiga
BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE 116

wystartować w konkursie, ale po to, by zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino(...)gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy dolewamy mleko kokosowe. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy 107

Gulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g(...)porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 3/4 cup Czerwonego wina wytrawnego 1 tsp Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Placki a'la Polenta 200 g Kaszy gryczanej 2 tbsp Tartego

Oslov.
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 134

jeszcze dwie inne zalety - przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można dobierać w zależności od tego, co akurat mamy w domu. Świetnym uzupełnieniem jest dodatek wytrawnego białego wina (w naszym przypadku było to Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru. Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów(...)tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera 1 duża pietruszka 2 średniej wielkości ziemniaki ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony) 75-100 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody 150-200 g sera gorgonzola kilka łyżek śmietany 18% lub 30% do zabielenia duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz

Cztery Fajery
Kremowe risotto z borowikami. Więcej z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 133

świeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 100 gramów ryżu arborio do risotto, masło, oliwa, trzy dorodne borowiki, średnia cebula, niepełna szklanka białego wina, około dwóch szklanek bulionu warzywnego, 100 ml słodkiej śmietanki, garść startego parmezanu, świeża natka pietruszki, czarny pieprz. Ilość na dwie porcje. Zrób tak: na mieszance oliwy z masłem przesmaż drobno poszatkowaną(...)cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał delikatny opór podczas gryzienia. Teraz wlej śmietankę, wsyp ser i posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj, przykryj

Kulinarna Polska
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 148

klasyczne grzybowe consomme, krewetki czy sałatkę ze strusia. Na uwagę zasługują także desery tj. klasyczne tiramisu, panna cotta czy crème brûlée. W restauracji pojawiła się także gablotka starannie wyselekcjonowanych win, które współgrają z propozycjami z karty. Zapytajcie o nie personel, a na pewno będziecie mogli cieszyć się posiłkiem z idealnie dobranym trunkiem. To ważne, bo dobry stek z lampką(...)wyważonego w smaku wina sprawia jeszcze większą radość z jedzenia i zdecydowanie podbija walory smakowe mięsa! Lubię takie miejsca, bo można tu i dobrze zjeść, napić się dobrego wina, a właścicielka i szef kuchni to prawdziwi pasjonaci tego, co robią. Wciąż poszukują nowych smaków, testują, nie spoczywają na laurach. Mają w sobie mnóstwo pasji i mogliby rozmawiać

Cooking Monster
Calzone z papryką i salami 144

soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty w smaku ser. Gwarantuje, że na degustacji jednego pieroga się(...)dodajemy cebulę i mieszając, smażymy wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie wino i dokładnie wszystko mieszamy, zeskrobując wszystkie smaki zebrane na dnie patelni. Odparowujemy wino i wrzucamy na patelnie pokrojoną paprykę i mieszajać, smażymy wszystko na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Ściągamy farsz z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Robimy

Smaczna Strona
Zupa krem cebulowo - serowa 176

ociepli nam nadchodzące jesienne dni. Składniki na ok. 6-7 porcji: 5 szt. dużych cebuli 300 g serka topionego (naturalny lub śmietankowy) 2 średnie ziemniaki 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 L bulionu drobiowego 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżki masła majeranek, tymianek mielona ostra papryka, biały pieprz cukier oliwa z oliwek dodatkowo: parmezan natka pietruszki grzanki(...)tymianku - przesmażoną cebulkę wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy - dodajemy do cebuli. Do garnka wlewamy wino - dusimy na małym ogniu aby wino odparowało. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i papryką - wlewamy bulion, mieszamy i całość gotujemy ok. 25 min. Garnek zdejmujemy z ognia - dodajemy masło, serki topione i całość blendujemy. Po zblendowaniu podgrzewamy jeszcze

Alutka-Gotuje
FILET DROBIOWY W SOSIE GORGONZOLA Z FIGAMI 161

Kolejny pomysł na obiad z kurczakiem w roli głównej. Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie z białego wina, śmietanki i sera gorgonzola. Ze świeżymi figami, które dodane do sosu na sam koniec, zachowują jędrność i kształt. Szybkie do przygotowania, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu na kuchennym blacie.  Najlepiej smakują podane z białym ryżem lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)piersi kurczaka (2x150 g) przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola  2 duże świeże figi igiełki rozmarynu do dekoracji WYKONANIE Piersi kurczaka oczyszczamy z błon i kostek

cool and minty
Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) 157

prosciutto di Parma . Buon appetito :) SKŁADNIKI  (4 porcje) 320 g ry ż u    400 g miąższu dyni 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 60 g startego parmezanu 40 g masła  1 cebula 2-3 gałązki tymianku s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (4 porzioni(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy dynię oraz gałązki tymianku. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek

La grande e la piccola cuoca
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI, ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 229

Krewetki smażone na klarowanym maśle, z zeszkloną cebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak samych krewetek jak i całego sosu.  Podane z czarnym makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia, mogą być świetnym pomysłem na lekką i wykwintną kolację. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g czarnego  makaronu(...)ząbki czosnku 1 szalotka  1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie

cool and minty
Szybki kurczak z boczniakami z Woka 141

siekamy , kroimy w dowolne kawałki , słupki , paski itp . Boczniaki tniemy w paseczki . Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego , 1 łyżką wina mirin , 2 wyciśniętymi praską ząbkami czosnku i olejem sezamowym . Odstawiamy na godzinę . Do rozgrzanego woka wlewamy olej rzepakowy , wrzucamy imbir, kolendrę , cebule i wyciśnięte praską pozostałe dwa ząbki czosnku(...)mieszając . Dodajemy boczniaki , smażymy do momentu aż lekko się przysmażą .Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i kurczaka. Podsmażamy cały czas mieszając około 5 minut . Dolewamy , resztę sosu sojowego i wina mirin , smażymy aż mięso się zetnie.. Czyli kurczak nie będzie wykazywał śladów surowizny Ewentualnie doprawiamy solą do smaku , jeśli sos sojowy nie był mocno słony .Na koniec wrzucamy

Ogrodnik w podróży
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 171

Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym(...)żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem i tłuczonym pieprzem. Zamówiłam to danie i nie zawiodłam się. Rewelacyjna wołowina i sos. Słodziutka marchewka i interesujące ziemniaczki. Klasa sama w sobie

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania