kubki smakowe będą oczarowane :P Potrzebujemy: 200 g makaronu spaghetti (u mnie ten z mąki durum), ok. 250 g zielonego pesto, 300 g krewetek koktajlowych, 300 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parmezan Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję krewetki i podsmażam kilka minut. Doprawiam solą(...)pieprzem, dużą ilością czosnku oraz ziołami. Wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz białe wino. Wszystko duszę ok. 10-12 minut. W garnku gotuję makaron. Krewetki odcedzam od wina i mieszam z ugotowanym makaronem. Dodaję pesto i wszystko ze sobą łączę. Wykładam na talerz i dekoruję startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Całość jest już gotowa :) Danie jest przepyszne
Przepis na Dzień Dobryistnieć. Takiej trzeba mi jesieni, domowej, cichej... Wracam dzisiaj do Was z potrawą pachnącą jeszcze lepiej niż herbata. To wegańska potrawka z buraków, pełna jesiennych warzyw i wina. Jest tak pełna smaków, że chce się jeść, i jeść jej więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak "Prosto, pysznie, do pudełka(...)angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy
Dzieje kuchennej WiewióryKlasyczny bouef strogonow. Składniki: 750 g udźca wołowego 50 g masła 2-3 cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz ew. cukier do smaku Przygotowanie: Udziec pokrój w paski. W garnku(...)Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat. Duś całość pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj
kuron.com.plsuszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki całych pomidorów razem z zalewą Mała garść makaronu bucatini Szklanka tartego pecorino, lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na głebokiej patelni łyżkę(...)się a z boczku zrobią się chrupkie skwarki – około 5 minut.. Krok 2 Wlej wino do boczku, dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna naczynia przysmażone kawałki. Odparuj wino. Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Nastaw wodę na makaron, posól, wrzuć do wrzątku bucatini. Gotuj krócej, minutę, dwie, niż
Niedzielny kucharzświeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 100 gramów ryżu arborio do risotto, masło, oliwa, trzy dorodne borowiki, średnia cebula, niepełna szklanka białego wina, około dwóch szklanek bulionu warzywnego, 100 ml słodkiej śmietanki, garść startego parmezanu, świeża natka pietruszki, czarny pieprz. Ilość na dwie porcje. Zrób tak: na mieszance oliwy z masłem przesmaż drobno poszatkowaną(...)cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał delikatny opór podczas gryzienia. Teraz wlej śmietankę, wsyp ser i posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj, przykryj
Kulinarna PolskaSuszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy na 30 minut. W szerokim garnku lub patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy listki laurowe, kulki ziela angielskiego oraz jałowca. Dodajemy pokrojoną(...)cebulę. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki wraz z winem, w którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dolewamy
cool and mintydużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli(...)wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut :) W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy(...)postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Dodaj masło i olej. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj sól, pokrojone na drobne kawałeczki śliwki i podlej winem. Redukujemy wino (pozwól mu odparować - cały jego aromat wchłoną śliwki i brukselki), dodaj łyżeczkę miodu i pozwól aby brukselką się lekko skarmelizowała - powinna gdzieniegdzie zrobić się złota i pięknie błyszcząca. Całość
SMYKWKUCHNIPyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie(...)podkreśla jej smak-do tego robi się bardzo szybko i prosto,polecam Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier Grzanki: 1 bagietka 200 g żółtego sera np. gouda ew. świeży tymianek Przygotowanie
Swojskie jedzonkoKlasyczny bouef strogonow. Składniki: 750 g udźca wołowego 50 g masła 2-3 cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz ew. cukier do smaku Przygotowanie: Udziec pokrój w paski. W garnku(...)Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat. Duś całość pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj
kuron.com.plzmielonego czarnego pieprzu oraz gałki muszkatołowej i przesmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli, a aromaty pieprzu i gałki muszkatołowej otworzą dodajmy pokrojone rydze. Krótko przesmażamy. Dodajemy 200 ml białego wina i smażymy do czasu odparowania alkoholu i zredukowania (zagęszczenia się) winno-maślanej bazy sosu. Całość przestudzamy. Następnie wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez(...)minut. Wlewamy resztę wina i nadal gotujemy odparowując nadmiar płynu. Konsystencja sosu ma być gładka i kremowa. Następnie ponownie doprawiamy wg własnych upodobań solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Celowo nie podaję gramatur przypraw w tym przypadku ze względu na ich intensywne aromaty – danie należy doprawić tak, aby to Wam smakowało. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy
Kate's Kitchenkrok po kroku. Zupa cebulowa z grzankami. Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier Grzanki: 1 bagietka 200 g żółtego sera np. gouda ew. świeży tymianek(...)każdym blogu kulinarnym. Smak jest pełen Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Kluczem do idealnego smaku, oprócz
kuron.com.plbardzo fajnie się ze sobą łączą i sprawiają iż danie nabiera oryginalnego charakteru. Składniki: 4 płaty łososia 1 por sok z połowy cytryny połowa papryczki chili 3 łyżki białego wina 2 łyżki masła sól, pieprz olej rzepakowy Pora dokładnie myjemy i kroimy białą część na grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło(...)podsmażamy pora z drobno pokrojoną papryczką chili. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Następnie po chwili wlewamy wino (3 łyżki). Smażymy pora do momentu gdy będzie rumiany, a wino odparuje. Łososia smarujemy z każdej strony olejem i doprawiamy gruboziarnistą solą oraz pieprzem. Rybę smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (2 łyżki) przez ok.5 minut z każdej strony
noteskulinarnyfigawystartować w konkursie, ale po to, by zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino(...)gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy dolewamy mleko kokosowe. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoGulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g(...)porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 3/4 cup Czerwonego wina wytrawnego 1 tsp Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Placki a'la Polenta 200 g Kaszy gryczanej 2 tbsp Tartego
Oslov.