wino - 10075 przepisów (strona:108/672)

Risotto z groszkiem cukrowym 151

wyciągnąć z niego cały smak, kolor i aromat. Czy to nie brzmi intrygująco? Powstało piękne danie o wręcz hipnotyzującym zielonym kolorze i pełne słodyczy, płynącej z groszku, podkręconej białym winem, rozmarynem i parmezanem. Do risotto wykorzystałem bardzo delikatny bulion z warzyw, żeby nie zdominował on dania. Z powodzeniem można tutaj użyć również osolonego wrzątku, co pozwoli zachować subtelność groszku. Jeżeli(...)lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie ten przepis. * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka ryżu arborio 1 szklanka obranego świeżego groszku cukrowego, ok. 600 g przed obraniem 50 ml białego wina ok. 400 ml bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki

Food Square
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 195

sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII(...)rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zalewamy to gorącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wino. Sos powinien mieć gęstość podobną do gęstości śmietany 12%. Gotową miksturę przyprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia. 6. PIECZENIE (20 min) Formę smarujemy sosem, układamy na nim kluski

Nerds Kitchen
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 105

Wysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy(...)ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś czas. Kiedy wchłonie płyn, wlej do rondla resztę wywaru (jeśli ci został), bulion lub po prostu wodę. Powtarzaj czynność jeszcze dwa, trzy razy. Po około 20 minutach ryż powinien być już prawie gotowy. Krok 5 W międzyczasie zagotuj dwie szklanki wody. Przepłucz

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 173

Polędwiczki 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz czarny estragon cząber sól Sos rabarbarowy 300 g rabarbaru (tylko czerwona część) 2 średnie cebule cukrowe 100 ml wytrawnego wina czerwonego * 3 łyżki oleju rzepakowego 50 ml wody 3 łyżki miodu płynnego ** szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Sos rabarbarowy Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną(...)piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze

Wędrówki po kuchni
Risotto z bobem i krewetkami 155

Wysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy(...)ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś czas. Kiedy wchłonie płyn, wlej do rondla resztę wywaru (jeśli ci został), bulion lub po prostu wodę. Powtarzaj czynność jeszcze dwa, trzy razy. Po około 20 minutach ryż powinien być już prawie gotowy. Krok 5 W międzyczasie zagotuj dwie szklanki wody. Przepłucz

Niedzielny kucharz
Wino truskawkowe ( półsłodkie ) 122

fermentacyjną. Gdy fermentacja całkowicie dobiegnie końca i klarowanie wina również, rozlej wino do ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w pozycji leżącej

Przepisy i porady kulinarne
Czereśniowa zupa 280

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim(...)pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu Wykonanie: 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Risotto ze szparagami 209

pęczek zielonych szparagów pół cebuli 250 g ryżu ( najlepiej Arborio ) łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina ok 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz WYKONANIE: 1.  Szparagi umyć i osuszyć. 2. Szparaga wsiąść do ręki i  złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się(...)ekstra 301 42 0.36 34.07 0.03 Cebula (świeża) 16 40 0.44 0.04 3.06 Ryż biały (nieugotowany) 875 250 16.75 1.75 196.25 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Wino białe wytrawne  33 50 0.05 0 0.3 Bulion warzywny 51 900 1.71 0.9 9 Podsumowanie

Atlas Smaków
Risotto z borowikami 137

Składniki : • 500 g borowików • 2 szklanki ryżu arborio • 1 biała cebula • 3 ząbki czosnku • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina • 1l gorącego bulionu warzywnego • 150 g startego parmezanu • 1 pęczek pietruszki • 1 łyżeczka tymianku • sól morska • pieprz świeżo mielony • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 łyżki masła Przygotowanie : Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania. Grzyby czyścimy(...)rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy

KUCHNIA POLSKA
Kaczek w winie 109

nadaje aromatu i wyparowywuje wszystko, co niechciane. :) Mięso podawaj na sałacie popruszoną serem. Tłuszcz ze smażenia użyj do polania sałatki. Składniki: Karczek bez kości - 400gSmalec - 30gMajonez - 14gLimonka - odrobina soku Wino - 200mlCebula - 2 małeCzosnek - 2 ząbkiSól i pieprz - wg uznania Przygotowanie: Usmaż cebule na smalcu. W międzyczasie umyj mięso, odetnij bardzo tluste kawałki, a mięso pokroj w kosteczki. Przypraw mięso(...)rozgniecionymi ząbkami czosnku i nacierając solą i pieprzem. Smaz mięso najpierw na wysokim ogniu, a gdy już się zarumieni, przykręć na średni ogień i smaż do miękkości. Dodaj wino i podsmaż aż wyparuje. Do mięsa na sam koniec dolej sok z limonki i łyżkę majonezu. Smaż chwilę dynamicznie mieszając. Gotowe! Smacznego

Keto Przepisy
Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 159

Autorką przepisu jest Florence Fabricant , amerykańska krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń(...)jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc. Co najmniej na pół godziny

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 148

krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego(...)cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 151

Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki(...)cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu

Niedzielny kucharz
Wiosenna zupa szparagowa 442

zdrewniałe końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów (ok. 1,5 litra) łyżka oliwy cebula (może być też por, czy szalotka – co tam macie) 80ml białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku Dodatki: 2 jajka gotowane szparagi 2 rzodkiewki posiekany szczypiorek Wodę po gotowaniu szparagów (osolony wrzątek) zagotować ponownie i wrzucić na nią zdrewniałe końce. Gotować dosyć(...)długo, aż szparagi staną się miękkie, a 1/4 wody wyparuje. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i szybko zeszklić na niej cebulę (uważając, żeby jej nie przypalić). Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Alkohol odparuje, a pozostanie smak wina. Cebulę przełożyć do zupy i jeszcze chwilę gotować. Zblendować za pomocą mocnego blendera ręcznego lub rozdrabniającego, a następnie zupę przetrzeć

Dietolog
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 478

posiłek dla znanego krytyka kulinarnego. Niechcący do potrawy z kurczaka wpadł jej słoik musztardy (niektórzy twierdzą, że opakowanie mielonej papryki), aby więc zneutralizować jej smak dodała do kurczaka białe wino, creme fraiche oraz francuski ser Comte. W ten sposób powstał pyszny sos, który zachwycił krytyka. Niedawno przygotowywałam to danie na zlecenie i muszę przyznać, że mi również bardzo przypadło(...)soku z cytryny 6 łyżek oliwy  sól, pieprz 500 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi) oliwa sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 100 g śmietany śmietany 18% 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku) 1 łyżeczka bułki tartej 0,8 - 1 kg ziemniaków (zależnie

Chilli Czosnek i Oliwa