najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego) sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli(...)cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich wilgoć i do lekkiego zarumienienia. Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie. Wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez
karmelowynajlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego) sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli(...)cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich wilgoć i do lekkiego zarumienienia. Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie. Wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez
karmelowynadawać się będą również brzuszki łososia) - ok. 100 g tartego parmezanu - ok. 1,2 litra bulionu (lub 1,2 litra wody i 2 kostki rosołowe) - kieliszek białego wina (półsłodkiego lub półwytrawnego) - 3 łyżki sosu sojowego - 1 czubatą łyżkę masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 1 łyżeczkę kurkumy - 2-3 łyżeczki siekanego koperku(...)się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając całość. 4. Do podsmażonej kaszy dodajemy wino i pilnujemy aż cały płyn się wchłonie. 5. Jeśli kasza wchłonęła wino, dodajemy 1 chochelkę gorącego bulionu. Ponownie czekamy, aż kasza wchłonie płyn i powtarzamy tę czynność do czasu, aż uzyskamy odpowiednio miękką kaszę. Ja zużyłam ok. litr bulionu. 6. Kiedy kasza
Bez Cebuliduża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina(...)Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj .Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną
Moja pasja smakumnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej(...)wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie dodaj rodzynki wraz z wodą. Gotuj krótką chwilę, wlej wino, ocet i dodaj posiekane kapary. Pozostaw jeszcze chwilę na patelni na małym ogniu, a następnie przypraw wymieszaj z ugotowanym makaronem. Dodaj makrelę i pokrojone oliwki. Makaron wyłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki
Food Squaretnącą lub ubijaczką. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności . Zaczynamy od wlania octu z białego i czerwonego wina, soku z cytryny i wody. Do tej mieszanki dodajemy sproszkowany lub granulowany czosnek (świeży będzie tutaj zdecydowanie za mocny!), kilka szczypt soli i pieprzu, płynny miód, suszoną bazylię(...)wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już bez dodatkowego tłuszczu. SKŁADNIKI 140-150ml dobrej oliwy z oliwek, nie bardzo gorzkiej 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wody 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 pełne łyżki drobno startego parmezanu ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
Karo in the KitchenSłynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki(...)porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego tymianek świeży lub suszony sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła Mięso pokroić w dużą
wyzwania kuchennepokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina chilli, sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek i cebulę(...)ponownie podsmaż przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidorki i passatę, przykryj garnek i gotuj przez godzinę mieszając co jakiś czas. W połowie duszenia wlej czerwone wino, a na koniec dopraw chilli, solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj! Smacznego! English version Oyster mushroom stew (6 servings) Ingredients: 500 g oyster mushrooms, bigger halved vegetable
karmelowyZupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna(...)maśle do momentu, aż osiągnie całkowitą miękkość. Dusić na małym ogniu ok. 30min, dodać przyprawy . 2. Zwiększyć ogień, by cebula nabrała złoto-brązowy kolor i dodać mąke. 3. Wlać wino i gotować do momentu całkowitego odparowania. 4. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze przez 20min. 5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część
FITBUuKEnglish Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej (1 kaczka) Składniki: 1 kaczka średniej wielkości sól, pieprz 1 łyżka suszonego estragonu 1/2 łyżki suszonego oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 200 ml soku z pomarańczy 1/2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż(...)kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką
karmelowyszklanka , może byc też zwykły kawałek świeżego brokuła 1/2 papryki , najlepiej cienkościennej , spiczastej 1 cebula 1 łodyga , selera naciowego 2 kostki rosołowe drobiowe lub rosół 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki sosu terijaki 1 łyżeczka(...)drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie wino , dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i dalej dusimy
Ogrodnik w podróżysmaku sól do smaku Ugotowany ryż do podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy(...)żeby się nie przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego Post
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany 50 ml białego wina szczypta chili tymianek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna(...)olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut
La grande e la piccola cuocałososiem (17-30 zł). Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik
Wylizany Rondelpomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody * 1 lub 2 łyżki przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy(...)cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier, wodę oraz wino, całość mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut, aż wyparuje alkohol, mieszając co jakiś czas aby sos nie przywarł nam do patelni. Dodajemy posiekane suszone
Klasyka Gotowania