wino - 10075 przepisów (strona:120/672)

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie 106

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste(...)smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko. 3 filety z kurczaka 2 duże pory  400g pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, chilli, papryka słodka natka pietruszki do posypania olej 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry. 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina 150

osobę  Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej  roboty, bardzo łatwy do zrobienia) sól i kolorowy pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek 90 ml wina musujacego Sposób: Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy  za każdym razem w nowej wodzie  Usuwamy wąsy i pąkle. Otwarte  wrzucamy!!!  Mule wrzucamy do osolonego(...)razy, po około 5 min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy. W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek . Często mieszając dodajemy  wino i odrobinę wody - redukujemy . Wino musi wyparować. Wkładamy muszle  do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody .  Smacznego

Viola cooks with passion
Bistro La Cocotte 98

celu nadanie jej chrupkości i koloru. Jako drugie danie główne zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo(...)porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro La Cocotte Saska (ul. Walecznych 68 a), jako miejsce warte częstego odwiedzania, gdy będziemy w okolicy

królestwo garów
Bigos staropolski 116

żeberkami. • Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą. • Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek, przemieszać składniki, polać połową wina i piec dalej przez 1 godzinę. • Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc można je powyciągać i wyrzucić(...)Polać resztą wina i zapiekać jeszcze przez 1 godzinę. Bigos robię 2 razy w roku, ale dużą ilość bo jest pracochłonny. Nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu. Jest tak pyszny, że połowę od razu zamrażam, a drugą zjadamy w ciągu 2-3 dni. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam. Lubię dobrze wypieczony

To co kocham
Pomarańczowa galaretka z winem i kremem jajecznym 127

pomarańczowy, białe wino, krem jajeczny i bita śmietana to rewelacyjny deser angielski. Krem ten wykonałam na  warsztatach z Kurtem Schellerem. Idealny na zimową chandrę i długie wieczory. Składniki na 4 porcje: Galaretka • 150 ml białego wina słodkiego • 50 ml brandy • 200 ml świeżego soku pomarańczowego • 4 goździki • 3 ziarna ziela angielskiego(...)żółtka • 2 łyżki cukru pudru • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 425 ml mleka • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej • bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka • W małym naczyniu zagotować wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. • Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostawić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wyjąć przyprawy lub odcedzić

To co kocham
Ciociosan 91

Domowy wermuth! Jasne, klarowne wino z ryżu na drożdżach z dodatkiem przypraw. Nie do odróżnienia od sklepowego wermuthu, moi goście byli pod ogromnym wrażeniem smaku, aromatu i wyglądu. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, najpierw 10 tygodni, a póżniej to już leżakowanie i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody(...)składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody. • Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. • Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie. • Po tym czasie zlać z nad osadu do butelek

To co kocham
Torcik winogronowy 115

smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie(...)misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach. • Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł. • Śmietanę ubić na sztywno, dodąć krem jajeczny i wymieszać. • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

To co kocham
Sos żurawinowy w słoiku 118

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów(...)kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego • 3/4 szklanki cukru Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek

To co kocham
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 157

Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło(...)więc jedliśmy ją przez 2 dni. Polecam przepis na grzanki w następnym poście. Składniki: • 1,5 kg cebuli • 4 łyżki masła • 4 łyżki oliwy • 2 szklanki białego wina wytrawnego • 1,5 litra bulionu, u mnie warzywny • sól, cukier i pieprz do smaku • 3 ząbki czosnku Dodatki • 200 g ostrego startego żółtego sera • grzanki chlebowe

To co kocham
Kulinarne prezenty na święta 156

filiżanką (w cenie 59 pln) oraz kawy , także w zestawach prezentowych alkohole - wino i koniak  można również traktować jako prezenty uniwersalne, jednak w przypadku tych pierwszych unikałabym win stołowych. Wybierając wino warto zwrócić uwagę czy na etykiecie podany region z którego pochodzi (tzw. apelacja kontrolowanego pochodzenia - więcej informacji na ten temat znajdziecie w Wikipedii ). Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z indyka 150

całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii   Przygotowanie: Przygotować sos : Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez(...)puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie

Moja Delicja
ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ 105

smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek(...)wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy

Kuchnia MagdaLeny