wino - 10075 przepisów (strona:124/672)

Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 139

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie(...)wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz

Moja pasja smaku
Bitki ze schabu – schab z dzika 201

schabu z dzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć(...)dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Około 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. zastawa

królestwo garów
Wiśniowa zupa 115

przełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki. Jest niekompletna. 2 litry wiśni, 500 ml wody, 5 goździków, 1/2 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 -150 g cukru*, Wiśnie wydrylować a pestki roztłuc w moździerzu. Wiśnie przełożyć do garnka, rozgnieść je. Dodać roztłuczone pestki. Goździki i cynamon utłuc w moździerzu, dodać do wiśni(...)Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiam na noc. Następnie całość przetrzeć przez sito. Dodać cukier, wlać wino i wodę, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na zdjęciu z czekoladowymi naleśnikami i z podprażonym na patelni preparowanym ryżem. Można nie dodawać wina, wówczas można dodać śmietanę. *cukru dałam mniej niż w oryginalnym przepisie garniec – 4 litry kwarta – 1,125 litra funt

królestwo garów
Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach 90

pomidorach.    Składniki 300 g makaronu fusilli 500 g szynki wieprzowej 3 pomidory 2 cebule 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 100 m wytrawnego czerwonego wina 1 liść laurowy 1 papryczka pepperoni sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy(...)kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody. W tym czasie gotujemy makaron. Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu

R'n'G Kitchen
Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas 210

dałam schab) 50 ml  oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek 30 ml  (2 łyżki) oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)Pozostałe 5 ząbków pozostawić w łupince, rozgnieść je tylko nożem. Mięso posolić, wymieszać w misce z czosnkiem,  pieprzem, pastą paprykową, oliwą z oliwek, pokruszonym liściem laurowym i białym winem. Marynować w lodówce ok 1 godziny. Cebulę pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać na małym ogniu tak długo aż cebula lekko zacznie się rumienić. Dodać

Stare Gary
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 191

obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 140 g mieszanki sałat z rukolą 50 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)   Przygotowanie sałatki z rukolą: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej(...)słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie) . Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem i delikatnie

Moja Delicja
Zupa rybna z kluskami francuskimi 154

wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie(...)chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy, czy w ostateczności nawet wodą. Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

mojewypiekiinietylko
Kopytka w sosie kurkowym 147

łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek koperku  2 łyżki przecieru pomidorowego białe wino 100 ml Dodatkowo: ziemniaki 1 kg( po obraniu) koperek posiekany dwie łyżki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt mąka koło 3 szklanek wszystkiego   Krok 1 Kurki czyścimy(...)sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę . Krok 2 Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem  koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam

Różowa kuchnia
Grillowana ośmiornica i czarna quinoa 97

tyle tytułem przydługiego wstępu, przejdźmy do rzeczy, bo robię się głodna ;)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 kiszona cytryna 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 dużych oliwek oliwa z oliwek szczypiorek świeża mięta świeże oregano słodka wędzona papryka mielona kolorowy pieprz(...)posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ćwiartką kiszonej cytryny i szczypiorkiem i odstawiamy do lodówki. Ośmiornicę poddajemy tym wszystkim zabiegom, o których pisałam we wstępnie, a następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy 3/4 kiszonej cytryny

Quinoa Raz!
Owocowe pucharki i Monte Santi 175

Owocowe pucharki i wino Monte Santi to połączenie idealne na babskie pogaduchy czy przyjęcia w ogrodzie z przyjaciółmi. Lekkie gronowe wino i owoce to połączenie idealne. Do pucharków wkładamy ulubione owoce i zalewamy mieszanką wina z miodem i sokiem z melona, połączenie idealne, polecam. Owocowe pucharki i Monte Santi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chorizo glazurowane w winie, miodzie i czosnku 113

Tapas podawane na ciepło. Oryginalne chorizo z Madery.    Składniki 200 g chorizo, najlepiej gotowanej 1 duża łyżka miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia   Przygotowanie   Oliwę rozgrzałem na średnim ogniu. Chorizo pokroiłem w grube(...)plastry. Włożyłem je na rozgrzaną patelnię, obsmażyłem z obu stron na złoty kolor. Dodałem czosnek i chwilę go obsmażyłem, dodałem wino oraz miód. Zwiększyłem ogień i podgrzewałem aż wino odparowało

R'n'G Kitchen
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 148

kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego(...)dorzucam ryż i przesmażam go, aż zrobi się szklisty. W międzyczasie w osobnym garnku podgrzewam delikatnie wino i dodaję do podsmażonego ryżu- nie jest to konieczne, ale zimne wino mogłoby zahartować ryż, który nie ugotowałby się potem tak, jak potrzeba. Na oddzielnej patelni krótko, lecz na dość dużym ogniu podsmażam cukinię pokrytą oliwą, do momentu zrumienienia. Następnie

Pichceniomania
Jarskie kaszotto z warzywami 153

Składniki: 100 g kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki(...)kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą. Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut

Wanilia i Kardamon
Kurczak w boczku 162

Składniki filet z kurczaka boczek wędzony - ze spiżarni estragon, lubczyk 2 ząbki czosnku sól, pieprz zielony groszek pół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej kokosowy Przygotowanie Mięso pokroić na kawałki, przyprawić(...)estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka białego półwytrawnego wina. Dusić ok 5 min. Kurczaka zdjąć z patelni. Wino jeszcze troszkę zredukować i wlać 2 pudełka śmietanki. Trzymać na ogniu ok 5-8 min - w razie potrzeby posolić

Gaździnka warzy