gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis. Potrzebujemy: 1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 250 ml czerwonego octu winnego 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki
Marder&Marder ManufactureWłoskie Prosecco najbar dziej znamy ze Spritza tak bar dzo popularnego nie tylko w słonecznej Italii. Musujące białe wino i dealnie komponuje się z mieszanką smakową owoców. Połączenie cierpkiego smaku malin, sło dkiego mango i orzeźwiającego arbuza daje ciekawego wyrazistego doznania. Spróbujcie zwłaszcza w te ostatnie wakacyjne dni jakie są prze d nami :) Skła(...)pestkę, a miąższ razem z malinami umieszczamy w misie blen dera. Miąższ z "łó dki" arbuza razem z sokiem z limonki dołączamy do reszty owoców. Wszystko miksujemy i dolewamy wino. Ponownie miksujemy je dynie do połączenia skła dników i powstania pianki. Aby drink nie był bar dzo gęsty możemy do dać trochę gazowanej wo dy mineralnej. Przelewamy do kieliszków
ChilliJemyBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków(...)dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka białego, wytrawnego wina 100 gram mascarpone 100 gram kurek 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 100 gram surowego boczku świeżo zmielony pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy
Mango Papajałyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki(...)gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki
Moja DelicjaCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie(...)wypróbować ! Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz
Moja pasja smakuschabu z dzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć(...)dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Około 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. zastawa
królestwo garówprzełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki. Jest niekompletna. 2 litry wiśni, 500 ml wody, 5 goździków, 1/2 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 -150 g cukru*, Wiśnie wydrylować a pestki roztłuc w moździerzu. Wiśnie przełożyć do garnka, rozgnieść je. Dodać roztłuczone pestki. Goździki i cynamon utłuc w moździerzu, dodać do wiśni(...)Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiam na noc. Następnie całość przetrzeć przez sito. Dodać cukier, wlać wino i wodę, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na zdjęciu z czekoladowymi naleśnikami i z podprażonym na patelni preparowanym ryżem. Można nie dodawać wina, wówczas można dodać śmietanę. *cukru dałam mniej niż w oryginalnym przepisie garniec – 4 litry kwarta – 1,125 litra funt
królestwo garówpomidorach. Składniki 300 g makaronu fusilli 500 g szynki wieprzowej 3 pomidory 2 cebule 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 100 m wytrawnego czerwonego wina 1 liść laurowy 1 papryczka pepperoni sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy(...)kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody. W tym czasie gotujemy makaron. Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu
R'n'G Kitchendałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)Pozostałe 5 ząbków pozostawić w łupince, rozgnieść je tylko nożem. Mięso posolić, wymieszać w misce z czosnkiem, pieprzem, pastą paprykową, oliwą z oliwek, pokruszonym liściem laurowym i białym winem. Marynować w lodówce ok 1 godziny. Cebulę pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać na małym ogniu tak długo aż cebula lekko zacznie się rumienić. Dodać
Stare Garyobiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 140 g mieszanki sałat z rukolą 50 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) Przygotowanie sałatki z rukolą: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej(...)słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie) . Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem i delikatnie
Moja Delicjawywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie(...)chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy, czy w ostateczności nawet wodą. Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
mojewypiekiinietylkołyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek koperku 2 łyżki przecieru pomidorowego białe wino 100 ml Dodatkowo: ziemniaki 1 kg( po obraniu) koperek posiekany dwie łyżki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt mąka koło 3 szklanek wszystkiego Krok 1 Kurki czyścimy(...)sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę . Krok 2 Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam i zeszkliłam na masełku, dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam
Różowa kuchniatyle tytułem przydługiego wstępu, przejdźmy do rzeczy, bo robię się głodna ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 kiszona cytryna 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 dużych oliwek oliwa z oliwek szczypiorek świeża mięta świeże oregano słodka wędzona papryka mielona kolorowy pieprz(...)posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ćwiartką kiszonej cytryny i szczypiorkiem i odstawiamy do lodówki. Ośmiornicę poddajemy tym wszystkim zabiegom, o których pisałam we wstępnie, a następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy 3/4 kiszonej cytryny
Quinoa Raz!Owocowe pucharki i wino Monte Santi to połączenie idealne na babskie pogaduchy czy przyjęcia w ogrodzie z przyjaciółmi. Lekkie gronowe wino i owoce to połączenie idealne. Do pucharków wkładamy ulubione owoce i zalewamy mieszanką wina z miodem i sokiem z melona, połączenie idealne, polecam. Owocowe pucharki i Monte Santi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie