wino - 10075 przepisów (strona:122/672)

Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 127

niezwykle aromatyczny i bogaty - to po prostu ideał. Wiadomo, do efektu doskonałego dąży się często latami. Tak też było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego(...)passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka płatków chili sól pieprz oliwa z oliwek Cebulę i seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku

Kulinarne Inspiracje
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store 174

bardziej mylnego, po tym jak szef kuchni Waldemar Rzeszotek zaserwował nam swoje dania aż żałuje, że nie znałam tego miejsca wcześniej. Do każdego dania otrzymaliśmy też specjalnie wyselekcjonowane wina i było absolutnie przepysznie! Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z pyszną konfiturą cebulową i grissini oraz talerz wędlin, wszystko doskonałej jakości. Tatar z tuńczyka(...)ogromną fanką owoców morza i wróciłabym tam tylko po nie! Ośmiornica z sosem maślanym, przyznam, że ośmiornicę w takiej formie jadłam pierwszy raz. Przepyszna! Obłędny kurczaczek! Gruszka gotowana w winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Pycha! Ten wieczór był bardzo udany. Świetne towarzystwo, doskonałe jedzenie i przepyszne winko zrobiło też swoje Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie! Artykuł

karmelowy
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 592

chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio oliwa PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po pół łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki chili(...)cebulką i chorizo. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory. Smażymy 3 minuty, a następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje.  Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. Dolewamy gorący bulion, delikatnie

cool and minty
12-16 PAŹDZIERNIKA – II EDYCJA FESTIWALU WINA & SERA – KATOWICE 106

Festiwalu Wina i Sera na katowickim Rynku zapowiada się bardzo atrakcyjnie. Każdy smakosz z pewnością znajdzie tu coś wyrafinowanego i wyśmienitego. Artykuł 12-16 PAŹDZIERNIKA – II EDYCJA FESTIWALU WINA & SERA – KATOWICE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 136

pomidory :) Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 4 kg dojrzałych pomidorów (waga przed obraniem) 2 małe cukinie 3 czerwone cebule 5 ząbków czosnku 160 g octu z czerwonego wina 20 nasion gorczycy 20 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1,5 łyżeczki soli 70 g płynnego miodu akacjowego Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć(...)gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 100 g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować

FitKot
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 143

szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać(...)patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.  Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.  Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować

Codziennik Kuchenny
Sos chrzanowy z żurawiną 173

żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie.  Ten sos chrzanowy przygotowuje się  bez wysiłku  w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;) Składniki: 4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan(...)słoiczka, śmietankowy o delikatnym smaku 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka gorącej wody i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej wodzie lub łyżce wrzątku  + winie . Po 15 minutach namaczania, odcedzić żurawinę i pozostawić  na sicie ok. 30 minut. Wymieszać chrzan

Codziennik Kuchenny
Makaronowe Risotto z Kurkami i Pancettą 100

Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone 50 ml białego wina 200 ml wody Sposób: Roztapiamy masło i podsmażamy Pancettę. Dodajemy kurki i szczypiorek. Pieprz , i tylko odrobinę(...)soli ponieważ boczek jest dość słony. Smażymy około 5 minut mieszając cały czas. Dodajemy wino i redukujemy dodając surowy  makaron i wodę Cały czas mieszamy energicznie . Gdy wino i woda  odparuje a makaron zmięknie danie jest gotowe. W razie konieczności dodajemy odrobinę wody. Prawda że łatwe ? Smacznego

Viola cooks with passion
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 110

kostkę 2 małe szalotki również pokrojone drobno 4 ząbki czosnku przekrojony na 4 sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso(...)często mieszając podsmażamy około 5 minut ,tak by nie usmażyć czosnku ponieważ stanie się gorzki. Dodajemy białe wino odrobinkę wody i redukujemy dodając przecier z naszych pomidorów wino musi nam wyparować. Do smaku dodajemy bazylię i oregano sól i pieprz w razie konieczności możemy dodać szczyptę cukru. Sos dzielimy na dwie równe  porcje jedna połączymy z mięsem

Viola cooks with passion
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 110

minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15 0.5 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo(...)przepis wcześniej mówiłam dlaczego nie możemy pozbawić makaronu nawilżenia z wody w której się gotował . Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy . Roztapiamy masło , dodajemy czosnek ,wino i redukujemy . Gdy wino zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę . Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy  wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny

Viola cooks with passion
Dżem śliwkowy z czerwonym winem. 193

słoiczki o pojemności około 250 ml. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!   DŻEM ŚLIWKOWY Z CZERWONYM WINEM.           Składniki: 1000 g dojrzałych śliwek węgierek 100 g cukru 100 ml czerwonego wytrawnego wina           Sposób przyrządzania:             Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wypestkować. Przełożyć(...)garnka lub na patelnię, dodać cukier i czerwone wino. Gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę, co chwilę mieszając, aby dżem się nie przypalił. Ostudzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczony Coulommiers de Caractere- Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl 121

jakieś bukiety zapachowe tj. nutę owocową, dymną bądź korzenną? Sery dobrze komponują się z owocami takimi jak winogrono, gruszki, figi czy też orzechami czy migdałami. Najlepiej podawać je z winem, oczywiście francuskim ;-) Sery można też oczywiście podawać na wiele innych sposobów i jednym z nich jest pieczenie. Ja uwielbiam pieczone francuskie sery, miałam też przyjemność kosztować ich właśnie we Francji(...)orzechami włoskimi i migdałami. Ser ten jest dość delikatny i lekko słodkawy, dlatego cała kompozycja smaku jest zrównoważona i bardzo aromatyczna. Polecam Wam na jesienną kolację przy lampce wina. źródło: http://www.lidl.pl Oprócz sera Coulommiers de Caractere dostępnego w sklepie Lidl, potrzebujesz jeszcze kilka produktów wymienionych na poniższym zdjęciu. WYKONANIE: Ser Coulommiers de Caractere, wyjmij z opakowania, spód drewnianej

SMYKWKUCHNI
Risotto z gruszką i serem 124

aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli) 2 twarde gruszki 500 ml bulionu warzywnego 1 mała cebulka dymka 1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego) 150 g sera Tallegio (lub innego kremowego typu Camembert) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Cebulkę pokrój drobno. Gruszki(...)ściemniały. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente

Kuchnia bezglutenowa
Mule po tajsku / Thai mussels 199

łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 1,4 kg małży, oczyszczonych duża garść posiekanej(...)olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj

karmelowy
Boczek pieczony w piwie 166

pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie bałtycki porter(...)dużą ilością słodu; angielskie portery są inne. Zwolennicy smaków nieco bardziej pikantnych mogą dodać sosu nie tylko imbir, ale też np. małą ostrą papryczkę. Pokrewne inspiracje Boczek pieczony w winie Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-209 {margin: auto;} #gallery-209 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-209 img {border: 2px solid #cfcfcf

Kulinarna Pokusa