półwytrawne białe wino . Zobaczcie dlaczego warto jeść owoce morza Składniki na mule mule/małże (1 kg) szalotka (3-4 sztuki) czosnek (2 ząbki) masło (1 łyżka) białe wino (półwytrawne, 200 ml) natka pietruszki/koperek Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną(...)drobną kosteczkę szalotkę i czosnek . Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże , zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy garnkiem, aby przemieszać małże . Całość wykładamy do miseczki i polewamy sosem, w którym gotowały się małże . Jeśli lubimy możemy posypać je drobno posiekaną pietruszką, albo koperkiem. Danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso, podsmaż do ładnego zarumienienia(...)dopraw solą i pieprzem po czym przełóż na talerz. Dodaj do patelni masło, włóż cebulę wraz z kurkami i podsmaż do zeszklenia cebuli. Wlej do patelni wino i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mięso. Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj do sosu makaron
karmelowyfiletu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu cayenne (kajeńskiego) + do ozdoby sól morska świeżo mielony pieprz(...)content='200 - 300 g filetu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu cayenne (kajeńskiego) + do ozdoby sól
Poezja smakupieczarek 500 g krewetek mrożonych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego świeżo zmielony czarny pieprz, sól posiekana natka pietruszki pół szklanki śmietany 18% pół szklanki białego wina, najlepiej półwytrawnego sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować na pół twardo- al dente. Grzyby rozmrozić i umyć, dokładnie odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Grzyby świeże umyć(...)odlać ją łyżką stołową do szklanki i zachować na później 3) Na patelnię włożyć grzyby, wlać wodę z krewetek (jeśli była), doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać białe wino, natkę pietruszki, całość wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą
Aromatyczne Podróżesojowy olej do smażenia Wykonanie : Polędwiczki kroimy na plastry ok. 1cm szerokie, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę w 100ml czerwonego wina. Następnie obsmażamy na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę(...)prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając też łyżkę stołową sosu sojowego. Całość dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, w trakcie dodając jeszcze 50 ml czerwonego wina, a pod koniec duszenia 2 łyżki śmietany. Gotowe! Pycha
Aromatyczne Podróżenasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów przed obraniem, których później nie ważyłam) 160 g słodkiej, czerwonej papryki 130 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 80 g octu z czerwonego wina szczypta gałki muszkatołowej 10 nasion gorczycy 10 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1 łyżeczka soli 40 g płynnego miodu akacjowego Warzywa pokroić w części(...)umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 50 g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna.Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą
FitKotłyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki(...)gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki
Moja Delicjacielęca 1 kg pomidory krojone z puszki 1 sztuka marchew 2 sztuka seler naciowy 2 sztuka masło 3 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki wino białe wytrawne 1 szklanka sól do smaku 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczka rozmaryn gałązka szałwia kilka listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka czosnek(...)mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą
AZgotuj!często bywa ( u mnie ), chciałam coś zmienić w typowym daniu. I tak nadarzyła się okazja. Od kilku dni stało otwarte czerwone wino ( półwytrawne ). Jakoś nie znalazło amatorów ( było dosyć ciężki, pełne garbników, nie przepadam za takim ). Natomiast idealnie nadawało się do wykorzystania w kuchni. I tak powstało prezentowane danie(...)Wyszło lepiej niż myślałam. A sos po prostu - niebo. Składniki: Udka z kurczaka ( ta grubsza część, ja miałam 7 dużych ) Czerwony knorr do mięs Sól Czosnek granulowany 2 cebule Wino czerwone półwytrawne Wykonanie: Kurczaka przyprawiamy czerwonym knorrem do mięs, solą i granulowanym czosnkiem. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Cebulą przekładamy kurczaka. Całość pozostawiamy do zamarynowania na godzinę albo
Smaki Ewyklarowanego 3 łyżki świeżego koperku drobno posiekanego 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki drobnego szczypiorku posiekanego 3 ząbki czosnku przekrojone na 4 części 30 ml białego wytrawnego wina mix sałaty: botwina,burak ,ruccola,lubczyk,itp sól cytrynowa, pieprz mielony w młynku sok z połowy limonki kilka nitek(...)szafranu do dekoracji i kiełków sałaty Sposób: Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy wino ,koper,pietruszkę .szczypior i czosnek Redukujemy często mieszając, na wolnym ogniu do czasu aż wino wyparuje. Następnie kładziemy przegrzebki i smażymy po 1 minucie z każdej strony (można jeść je surowe więc nie bójcie się) Doprawiamy solą,pieprzem do smaku. Na sam koniec polewamy
Viola cooks with passionPrzynajmniej raz w miesiącu muszę ten makaron zjeść:) Przypominają mi się lato, wakacje, morze... Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę i posiekany czosnek. Następnie(...)pomidory się całkowicie rozpadną, pod koniec dodać garść posiekanej zielonej pietruszki. Do tak przygotowanego sosu wrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D Mamma
MarciochaKucharzygruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis. Potrzebujemy: 1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 250 ml czerwonego octu winnego 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki
Marder&Marder ManufactureWłoskie Prosecco najbar dziej znamy ze Spritza tak bar dzo popularnego nie tylko w słonecznej Italii. Musujące białe wino i dealnie komponuje się z mieszanką smakową owoców. Połączenie cierpkiego smaku malin, sło dkiego mango i orzeźwiającego arbuza daje ciekawego wyrazistego doznania. Spróbujcie zwłaszcza w te ostatnie wakacyjne dni jakie są prze d nami :) Skła(...)pestkę, a miąższ razem z malinami umieszczamy w misie blen dera. Miąższ z "łó dki" arbuza razem z sokiem z limonki dołączamy do reszty owoców. Wszystko miksujemy i dolewamy wino. Ponownie miksujemy je dynie do połączenia skła dników i powstania pianki. Aby drink nie był bar dzo gęsty możemy do dać trochę gazowanej wo dy mineralnej. Przelewamy do kieliszków
ChilliJemyBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków(...)dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka białego, wytrawnego wina 100 gram mascarpone 100 gram kurek 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 100 gram surowego boczku świeżo zmielony pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy
Mango Papajałyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki(...)gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki
Moja Delicja