wino - 10075 przepisów (strona:127/672)

Kaczka wōniajōnco rozmarynym (Kaczka z nutą rozmarynu) 133

fynsterbrecie 4 Już skōńcza te fandzolynie 5 i biera sie za warzynie… – i zajś te rymy… Co potrza? pierś ze kaczki 1 keliszek biołego wytrawnego wina łotartoł skōra ze jednyj citrōłny zaft 6 ze jednyj citrōłny połra gałōnzek rozmarynu (choć żech i kajś znod, że sie na niego gołdo tyż rozmaryjon) ździebko soli i pieprzu(...)łeżki m ōnki kukurydzianyj (abo pszynnyj) do zōłzy Jak mołcie trocha wiyncyj czasu abo szasu- jak to niyftorzi gołdali- to mogecie wino, sk ōrka, zaft, pieprz i rozmaryn (w całojści) dać do brytfanki ze kaczkōm na całoł noc, ale jak niy mołcie tego czasu za wiela, to abo łodstołwcie to yno na chwila, abo dejcie zaroz na piec

Chop w kuchni
Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli 132

można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie, ale ciekawie podbija smak nieco mdłej fasoli. Prosta, o interesującym smaku(...)cebulę pokrojoną w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę soli i całość dusić pod przykryciem- na bardzo małym ogniu, około 15 minut (w międzyczasie przemieszać 3-4 razy).  Wlać wino i smażyć, aż do odparowania płynu. 2 łyżki cebuli odłożyć, by później ozdobić kanapki. Dodać fasolę i chwilkę całość podsmażyć. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Biesiadny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami 124

Piszę dla Was, słońce za oknem, temperatura rośnie, zajadam chlebek, popijam kawą ...  Ech, wspaniale!  Tylko wina brak, ale nic straconego, bo wieczór za chwilę! A do wina (i nie tylko) dzisiejszy przepis. Bo pasuje idealnie! Chlebkiem owym zostaliśmy ostatnio poczęstowani na biesiadnym wieczorze w Domu Miłym z Natury ( klik ), który zawdzięcza swą nazwę nie tylko materiałom(...)upieczemy go tuż przed przyjściem gości i podamy jeszcze ciepły. W takowych warunkach skutecznie roztoczy swój urok, oczaruje podczas wybornej rozmowy, urywany rękami i podgryzany kęsami, popijany koniecznie wyśmienitym winem lub innym procentem, np. genialnym Jabłecznikiem z mieszadełkiem z imbiru (o tym wkrótce). Wymaga tylko troszkę uwagi, za to mnóstwo miłości i ciepełka. Odwdzięczy się z nawiązką, gwarantuję! Składniki

Garniec Magalie
Ryżowe kulki ze szparagami 245

zieloną sałatą.   Bardzo polecam! Składniki 8 sztuk, 2 porcje 80 g ryżu risotto Uncle Bens oliwa z oliwek 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku  60 ml białego wina ok 300 ml gorącego bulionu (nie trzeba zużyć całego) 50 g  (1 łodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek  szczypiorku ok 15 g startego parmezanu(...)odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie    garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu  i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce, do momentu  aż ryż będzie

Stare Gary
Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. 164

Będąc na cotygodniowych zakupach, oprócz podstawowych produktów, zaopatrzyłam się w kolorową paprykę, papryczkę chili i wytrawne białe wino, które czasami wykorzystuję do potraw. Już wracając do domu myślałam, co by tu z tych produktów zrobić, a wcześniej wyciągnęłam podudzia z kurczaka. I tak oto wymyśliłam takie danie - podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. Pyszny i prosty przepis na obiad(...)Składniki: 4 - 6 podudzi z kurczaka po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej kawałek ostrej papryczki chili 2 duże cebule szalotki 2 ząbki czosnku 180 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki  ketchupu z czerwonej papryki  lub pasty paprykowej sól pieprz 1 łyżka oleju           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami 194

Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach(...)skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, na jabłka wkładamy karkówkę,przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy. Krok 3 Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree. Po 2 godzinach karkówka dochodzi

Różowa kuchnia
Domowa musztarda 168

przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne. Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość. Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie(...)podchodzi wodą jak ta ze sklepu. Odważ sie, przygotuj własną, domową musztardę. W nadchodzącym sezonie grillowym będzie gwiazdą. Składniki: 100 g nasion gorczycy (u mnie żółta) 100-120 ml wina lub octu winnego pół na pół z wodą 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 125 ml wody kurkuma - opcjonalnie Wykonanie: nasiona gorczycy zalać białym winem lub wodą wymieszaną pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 253

pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek(...)samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj

karmelowy
SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 178

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości!       Przygotowanie: 5 min. Gotowanie: 15 min. Składniki : 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek   1 butelka czerwonego wytrawnego wina 300 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego(...)rozcięta laska wanilii) 2 goździki ½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej   Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 126

dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego  100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion.  Gotować

zadanie-gotowanie
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 175

300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - olej sezamowy (lub pistacjowy) - mała garść orzeszków pistacjowych - różowa sól himalajska   Makaron muszelki gotujemy al dente (ok. 12 minut), następnie hartujemy zimną wodą i osączamy(...)tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny (do smaku). Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek

mojewypiekiinietylko
Francuska zupa cebulowa 211

gości z przyjemnością zje talerz Francuskiej zupy cebulowej po całonocnej imprezie. Smacznego. Francuska zupa cebulowa Składniki: 500g cebuli 1-2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1 litr bulionu (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz bagietka, pokrojona na kromki czosnek Przepis: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół(...)masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim aż cebula się zeszkli. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Gotować aż wino wyparuje, następnie dodać do bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki

Gotowanie-uk
Kaczka duszona na czerwonym winie 116

faszerowane z sosem truflowym lub maderowym, kaczka duszona z oliwkami, jak i tych bardzo prostych, a również bardzo smacznych. Jednym z takich prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie, którą znalazłam w książce Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna Książka Kucharska” z 1910 roku. Kaczka, sól, 250 ml czerwonego wina, sok z 1/2cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, cukier(...)się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut. Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz (w oryginalnym przepisie, tłuszczu się nie wylewa), odwrócić kaczkę, wlać wino. Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie miękka wlać sok z cytryny, dodać skórkę cytrynową i cukier do smaku. Miękką już kaczkę wyjąć, trzymać w cieple

królestwo garów
Krewetki po kubańsku 204

surowych, dużych krewetek 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1  biała cebula 1 liść laurowy 1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy) 100 ml białego wytrawnego wina 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku sól ryż do podania przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,   wyjąć  odpowiednio wcześnie(...)osączyć z zalewy pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić do smaku octem i solą. Podawać z ryżem. Smacznego

Stare Gary
Frutti di Mare przepis 115

Składniki: 1 opakowanie mieszanki frutti di mare – 300g 3 ząbki czosnku 100ml białego wina 50ml śmietanki 30% pół czerwonej cebuli sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę(...)posiekanym czosnkiem, dorzucamy mieszankę, skrapiamy sokiem z cytryny i całość podsmażamy kilka minut, aż owoce nabiorą ładnego koloru. Po kilku minutach wlewamy wino i podsmażamy całość, aż wino odparuje i powstanie gęsty sosik. Wtedy wlewamy śmietankę, wrzucamy zieleninę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 2 minutki. Podajemy z ulubionym makaronem. Artykuł Frutti di Mare przepis pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl