jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka(...)pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki 0,5 szklanki bialego wina 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,25 szklanki musztardy francuskiej 1 lyzka tymianku 1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania) olej do samzenia Przygotowanie: Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc
Codzienne Gotowaniewykwintnych mięs, drogich win i przypraw z Zerrikanii. Jednakże któż martwiłby się drobnym kłamstewkiem, jeśli miałby w zamian okazję skosztować wołowiny w cynamonie i goździkach przy akompaniamencie wytrwanego wina z Zubarran? My jednak nie będziemy ściemniać i powiemy wprost – biegnijcie do kupca po składniki, bo wołowina wg Keiry to naprawdę niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się(...)PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki
Nerds KitchenKolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe. Składniki : 1 kg świeżych muli 2 duże pomidory bez skórki 1 papryczka chilli 2 szklanki białego wytrawnego wina 3 dymki ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku pęczek świeżego lubczyku 1 łyżka(...)powstanie konsystencja sosu dodajemy posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem i posiekaną papryczka chilli. Wszystko delikatnie doprawiamy, soli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią
Niezły Młynektylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez. Są niskokaloryczne i działają przeciw nowotworowo, więc warto po nie sięgać jak najczęściej(...)poprawi nastrój i doda mnóstwo energii. Składniki: • 3 cukinie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 serki śmietankowe topione • 1 duży ziemniak • Sól, pieprz • olej/oliwa • bulion warzywny • 4 łyżki białego wina Sposób wykonania: Cebulę należy pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i podusić na oleju, podlewać wodą. Następnie dołożyć ziemniaka pokrojonego w kostkę, oraz cukinie pokrojone w talarki dolać wody, doprawić
Podróż w kulinariawynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie(...)osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii
R'n'G Kitchenodkryciu,że na wydziale rozgotowują makaron a na dodatek zmienili ulubione świderki na nitki w pomidorowej?) A co jeżeli student zachoruje (nie, nie,nie - to wcale nie wina tego rzucania się śnieżkami po nocy i nocnych powrotów po rozpoczynającym semeestr poniedziałkowym melanżu) no to wtedy...rosół. Najcudowniejsze 2in1 jakiemożna znaleźć: lek na kaca & lek na przeziębienie(...)doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny 3.Gotować godzinę. 4. Dodać posiekane warzywa (lub nie...przecież jesteśmy studentami! ale poleca się je pokroić w trakcie oglądania serialu, picia wina lub soczku marchewkowego w ramach akcji: nie damy Ci wina,musisz wyzdrowieć!) 5.Dodać liście laurowe i ziele angielskie,sól,pieprz. Autorka bloga poleca pieprz cytrynowy (kiedyś nie mieliśmy
Fiolka w kuchniwypieki tez wychodziły spod mojej ręki i nikomu nie było do śmiechu, było za to ekspresowe szukanie dżemu, nutelli i innych słodkich smarowideł. Poszłam o krok dalej i dodałam wino, czasami – powiedzmy, że jak szaleć to na całego i nie liczyć kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego(...)radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy – opakowanie proszku do pieczenia – ok 70 g pistacji – 200 ml mleka ryżowego
Szybko Tanio Smaczniebiałej, 1 biała cebula, 2 młode marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki(...)dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak kasza wchłonie wino) wlewamy część gorącej wody z sosem sojowym. Tylko tyle, żeby kasza została przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie
Moniki Smakołykibędziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii 50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy(...)dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie. Smacznego
Niezły Młynek50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy(...)drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę
zobacz ich smakwypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy(...)była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko
Be Fit Be Strongdelikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1l gorącego bulionu warzywnego 150g startego parmezanu 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól morska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Risotto(...)rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy
Moje Kuchenne Rewelacjemąka pszenna- 300 g (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 100 g * jajko- 1 szt. * szczypta soli Cebula: * cebula- 1 duża szt. * olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki * wino białe, słodkie- 50 ml * szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli(...)kieliszka. Wrzucać do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia Cebula: Cebulę pokroić w piórka, posolić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Pod koniec wlać wino i odparować. Smacznego
Kraina Miodem Płynącałodygi selera naciowego 1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu rzeżucha sok z cytryny 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda. Wykonanie - Umyć warzywa. - Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew(...)długie cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków) - Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą. Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie
Eli Gotowanie