wino - 10075 przepisów (strona:138/672)

Pieczone pigwy 171

uwielbiać jesieni?^^ Pieczone pigwy pierwszy raz zobaczyłam tutaj ( klik ) i z tego przepisu również skorzystałam, dostosowując go do swoich potrzeb. Zrezygnowałam z wina (zastąpiłam je wodą) ponieważ po prostu go nie miałam, lecz na pewno wypróbuję także alkoholową wersję. Pigwy wyszły pyyyyyszne, i jestem pewna, że za niedługo znowu zagoszczą na moim stole. Jeśli zatem znudziły się(...)polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda

My simple kitchen
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 187

najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta poezja. Spróbujcie koniecznie, póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.  Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pieczarek i cukinii 143

szybka do przygotowania. Składniki: 200 g cukinii 150 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 50 ml białego wina 2 gałązki mięty Wykonanie: czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinę przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki(...)plasterki na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty  warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 270

mięsiste- sparzone i obrane ze skóry 1/4 łyżeczki cynamonu ok.800 ml pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu rozcieńczone w 2 szklankach wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego dobrego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy 1 łyżeczka suszonego oregano (najlepiej greckiego- Origanum vulgare) owoce kaparów do przybrania na puree z bakłażanów: 2 bakłażany 2 czubate(...)bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino

Sztuka gotowania w/g Samiry
Schab z dziurką 154

schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego 2-3 średnie cebule 5-6 ząbków świeżego czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Przygotowanie: Schab należy wydrążyć wzdłuż ostrym nożem. W powstałym tunelu należy umieścić laskę(...)ustawiając go na temperaturę 180 stopni, program góra/dół.  Cebulą i czosnkiem obłożyć schab. Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca. Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina.  Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy). W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę

Garniec Magalie
Kurczak słodko - wytrawny 159

wypróbowania mojego autorskiego przepisu. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 puszka ananasów 4 łodygi selera naciowego oraz kilka listków (do przyozdobienia) 200 ml (1 szklanka) białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka(...)samej oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody). Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem. Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda

Garniec Magalie
Czarny łosoś z sosem Veloute 203

zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą(...)Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut aż zmiękną. Szalotki nie mogą się zarumienić.  Następnie przełożyć je do garnka, wlać wino i gotować, aż całość zredukuje się do 1/3. Kolejno należy dodać drobno posiekaną trawę cytrynową i bulion. Całość zredukować o połowę.  Na końcu wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, następnie

Garniec Magalie
Roladki z bakłażana 129

znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano 2 żółtka 1 kulka mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól(...)patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek, 2 łyżeczki oregano oraz 0,5/1 łyżeczkę cynamonu. Całość chwilę smażymy, następnie zalewamy pomidorami i dodajemy wino. Gotujemy całość około 10 minut. Do sosu dodajemy kolejno masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem

Garniec Magalie
Poncz z malinami, limetką, kardamonem oraz miętą i melisą. 174

Poncz przeważnie przygotowuje się z pięciu składników herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Wariacji jego przygotowania może być wiele, to zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie(...)Składniki na 4 osoby: 4 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" 250 ml gorącej wody 4 łyżki miodu około 1/2 łyżeczki kardamonu 500 ml białego półwytrawnego wina 1 limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki lodu  listki mięty i melisy           Sposób przyrządzania:             Herbatę miętową zalać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 141

kaszy jaglanej / 350 g groats millet   190 g koncentratu pomidorowego /  190 g  tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons   starty parmezan / grated parmesan(...)pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia

Projekty ze smakiem
Grzyby w białym winie z dodatkiem orzechów włoskich 99

Kolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 279

świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy(...)obydwie papryki będą podduszone, dodajemy mrożony groszek oraz pomidory i dusimy jeszcze 5 minut na średnio dużym ogniu. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy. Kiedy wino prawie wyparuje, dodajemy suchy ryż oraz kurczaka i podsmażamy około 1 minutę. Dodajemy ciepły bulion i odrobinę szafranu. Mieszamy dokładnie i dodajemy sól gdyby brakowało (jeśli bulion był słony

Poezja smaku
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 251

średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji(...)również zamknąć ptaka spinając ze sobą luźną skórę i kuper przy pomocy wykałaczki. Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy na dnie naczynia. Zalewamy winem i dodatkowo taką samą (150ml) ilością wody. Brytfannę przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Typowy czas pieczenia tej wielkości perliczki to mniej więcej 1 godzina

Kulinarna Pokusa
Pieczony indyk z owocami 223

indyka i obsmażamy ze wszystkich stron przez łącznie kilka minut, odwracając ptaka co 45-60 s na inny bok. Następnie wlewamy na dno brytfanny wodę, a indyka oblewamy częścią wina. Przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Indyka pieczemy w tej temperaturze wg zasady 20 minut na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk(...)piec się równo 3 godziny). Co 30 minut wyciągamy go z piekarnika, odwracamy mięso na inną stronę i polewamy sosem z pieczenia. Przy pierwszej takiej okazji dodajemy również resztę wina. Po upływie 1,5 do 2 godzin zaczynamy sprawdzać stan mięsa przy pomocy np. wykałaczki. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Cukier rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, tak aby zaczął

Kulinarna Pokusa
Małże w białym winie. 107

Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;)  Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki. Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina   1 cebula   2 ząbki czosnku   4 łyżki posiekanej natki pietruszki   1 łyżka masła(...)myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.  W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około

Symfonia smakowa