wino - 10075 przepisów (strona:147/672)

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 322

często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności

Monia miesza i gotuje
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 209

bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj

karmelowy
ZUPA TRUSKAWKOWA 174

przystawka na letnim przyjęciu. Składniki: 1 l wody 1 kg truskawek kaszubskich laska cynamonu laska wanilii gałązka mięty świeżej 1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina) cukier do smaku Wykonanie: Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe

Z Majeczką w kuchni
Panna cotta z sosem malinowym 185

delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż steżeje. Sos malinowy:Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu).Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk

Oryginalny smak
Mule 235

Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni(...)MuleSKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła- 1 gałązką świeżego tymianku - pęczek natki pietruszki - 2 kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z cukinią 255

zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła parmezanu to byłoby jeszcze lepsze. SKŁADNIKI(...)dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez

Złote przepisy
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 258

policzki wołowe geralnie są mało osiągalne w zakupie. Mozna je nabyć jedynie u dobrego rzeźnika.A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki:2 kg policzków wołowychcebula100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)ziele angielskieliść laurowybulion wołowyolejsól, pieprzsproszkowany czosnektymianekpół szklanki czerwonego winaWykonanie:Policzki(...)zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem

Walijskie Pichcenie
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 197

niezależność. Dodatkowo w pierwszym tygodniu mieliśmy do dyspozycji taras, a w drugim duży balkon. Oto widok z naszego balkonu. Bardzo lubiliśmy jadać tu posiłki, a także spędzać wieczory przy winie i grappie. Nasze apartamenty znajdowały się w starych domach toskańskich zbudowanych z kamienia, odrestaurowanych z zachowaniem oryginalnego charakteru (czasem budynki dla gości tworzone są w starych budynkach gospodarskich). Charakterystyczne(...)było to funkcjonujące gospodarstwo rolne z własnymi uprawami, zwierzętami i produktami spożywczymi, a nie tylko noclegownia. I tak Agroturismo Cantagallo to winnica (12 własnych rodzajów win), z gajem oliwnym, restauracją oraz sklepem z lokalnymi produktami. Restauracja okazała się bardzo smaczna, jednak dość droga i stołowaliśmy się tam tylko raz. Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 216

minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję(...)sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję

Mechanik w kuchni
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 181

użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku   6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła(...)kawałkach   No więc zaczynamy.  Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje. Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn

Malinowe Pocałunki
Chłopskie risotto. 185

wiem, że nie ostatnie ;).  Jest pyszne, takie swojskie i można się nim najeść!  Naszej rodzince smakowało bardzo!  Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego  ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g  kiełbasy cienkiej (myśliwska(...)usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew i chwilkę razem podsmażyć. Dodać ryż i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Dolać wino i dokładnie wymieszać. Wino bardzo szybko zniknie, więc trzymając na małym gazie wywar dodajemy go łyżka wazowa po łyżce, czekając każdorazowo, aż ryż wchłonie płyn. Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu. Kiedy ryż jest

Malinowe Pocałunki
Risotto z grzybami i dynią 157

Gorąco polecam ...  SKŁADNIKI  600g obranej dyni bez pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz tarty parmezan lub inny twardy ser PRZYGOTOWANIE Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy(...)Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu.   Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, dzikim ryżem i gorgonzolą 245

kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją. Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 100 gram gorgonzoli garść orzechów włoskich 100 ml wina białego, wytrawnego 1/2 pęczka natki pietruszki 100 gram ryżu dzikiego sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką muszkatołową(...)wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki

Mango Papaja
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 311

min.Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie 2 łyżeczki kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni(...)Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.  Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 186

talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Powtarzać wlewanie bulionu, aż ryż wchłonie całość i będzie z zewnątrz miękki a w środku

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania