piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocicw miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka czerwonego wina i gotowy romantyczny wieczór… Ser pieczony w orzechachSkładniki:ser brie lub camembert (ok. 150-200g)ok 100 g orzechów włoskichsos żurawinowy lub dżem porzeczkowy1 jajkomąka Ser kroję(...)jajku a następnie w drobno posiekanych orzechach.Układam na kratce i wkładam do nagrzanego piekarnika aż zacznie się rozpływać…Podaję z żurawiną lub dżemem porzeczkowym i z lampką wina Smacznego Post Ser pieczony w orzechach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljuż moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody(...)małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym winem. Smacznego Post Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plobiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako główne danie na obiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg mięsa mielonego(...)łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu
Słodko-Słony Świat Ilonyindyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI:( 2 porcje )- filet z indyka – 300 g- olej Kujawski Smakowy – 50 ml- miód – 1 łyżka- sos sojowy(...)rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri.Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier.Dokładnie mieszamy. Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu.Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy( ok. 15 minut ).Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu
Ostra na SłodkoGulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie!SKŁADNIKI:- wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g- czosnek – 4 ząbki- sól- pieprz- mąka(...)podgrzybki ) – 400 g- cebula – 1 szt- marchew – 1 szt- pomidory miękkie – 4 szt- liść laurowy – 2 szt- ziele angielskie – 1 szczypta- czerwone wytrawne wino – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając
Ostra na Słodkofantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają(...)minut.Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem
Ostra na SłodkosamoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy(...)główne.Porcje bardzo obfite i zdecydowanie dla głodnego!( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ).Obydwa dania bardzo gorące!Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne!Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe
Ostra na Słodkokiełbasy (u nas normalna, wędzona)1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku1 cebula 2*szklanki wody1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert)1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie(...)samym czasie łyżeczką wydrążamy dziurę w serze. Siekamy czosnek, wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera).Już prawie gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;) Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa
Kitchens Alphabetznalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów. Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków czy grzanego wina kuszącego korzennym zapachem?Ale po kolei:-)W ostatnią sobotę listopada, jeszcze przed świąteczną gorączką, postanowiliśmy odwiedzić Trydent (Trentino), gdzie odbywa się jeden z najpiękniejszych jarmarków w północnych Włoszech(...)jarmarku), czyli miejscowe świąteczne przysmaki, którymi szczyci się Trydent. Nikt nie wyjedzie z Trydentu bez zakupienia czy choćby skosztowania suszonych salami, szpeku, nugatów, pierniczków, herbatników imbirowych i grzanego wina. Ciekawostką jest, że regionalne specjały często trafiają pod choinkę, ponieważ produkty żywnościowe i wino to jedne z najpopularniejszych i najmilej widzianych przez Włochów prezentów na Boże Narodzenie
Mia Cucina Sofietarazem dusimy na średnim ogniu. Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy. Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty. Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy. I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu(...)podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy przecier, dokładnie mieszamy, i pozostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowała. Smacznego
Moje pyszne gotowaniegranatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne(...)selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie
Food Squareprzysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto(...)arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw
Smakowity Blog Kulinarnypierścionków 400g mrożonych krążków kalmarów 2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chilli, bez pestek pokrojona w kostkę 125ml białego wytrawnego wina 60ml wody po ugotowanym makaronie 1 łyżka masła posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)chilli. Po chwili dodajemy rozmrożone krążki kalmarów i smażymy, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy do chwili, aż kalmary będą miękkie, a wino prawie w całości odparuje. Do kubka odlewamy trochę wody z garnka z makaronem i wlewamy około 60 ml tej wody na patelnię z kalmarami. Dodajemy też masło. Potrawa będzie
Smakowity Blog Kulinarny