potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne. Przepis znajdzie się(...)pomidorami i bazylią 1 posiekana cebula 2 pokrojone ząbki czosnku 3 pokrojone łodygi selera naciowego 350 g marchwi pokrojonej w plastry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 250 ml bulionu cielęcego 400 g pomidorów z puszki 4 gałązki tymianku sól pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 garść pokrojonej natki pietruszki 2 pokrojone ząbki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: (na 2 porcje) 400 ml czerwonego słodkiego wina(...)goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować wina (nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe wino przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy. Smacznego
KreatywnePinyulubiony deser. Znów jestem zakochana! (Marcin, wybacz...) PIECZONE MINI DONUTY Z JAGODAMI I POLEWĄ Z NUTELLI Składniki(20 małych pączków): jeśli nie masz formy na donuty-kilka korków od wina lub kilka kulek z folii aluminiowej+forma na muffiny 2 szklanki mąki pszennej trotowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu(...)Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj jagody. Przygotuj formę na donuty-wysmaruj ją olejem. Jeśli masz tylko formę na muffiny(wysmaruj ją olejem) + wysmaruj korki od wina olejem i postaw je na środku każdego wgłębienia(wlewając masę na donuty, przytrzymuj korek palcem tak, by masa oblała go z każdej strony) lub na środku każdego wgłębienia umieść kulkę
Gotowanie to kochaniejuż tu był. ;-) Ale dodaję go ponownie, w udoskonalonej wersji idealnie dopasowanej do naszych kubków smakowych. Długo szukałam przepisu na idealne spaghetti i znalazłam. Pyszne, zdrowe, o aromacie czerwonego wina. Recepturę znalazłam jakiś czas temu u Kolizje Smaków i dostosowałam do swoich potrzeb. Minimalne zmiany, ale jednak zmiany. :-) 500g mięsa mielonego(...)puszki krojonych pomidorów 2 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłym olejem) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy
Szefowa kuchniZupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy(...)minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny – nr 4, więc dałam go zdecydowanie mniej – małą garść, a i tak uważam(...)zbrązowieje. Dodaj liście tymianku, wsyp ryż i smaż do momentu, gdy ryż zacznie zmieniać kolor. Wlej wino, wymieszaj i podsmażaj 2-3 minuty, aż ryż wchłonie wino. Cały czas mieszaj. Dodaj chochlę gorącego bulionu. Cały czas mieszaj. Gdy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę. Powtarzaj tę czynność (wlewając zawsze po jednej chochli), do momentu, aż zużyjesz cały bulion
Moja Delicjaburaków. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu(...)połowę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wlewamy dodatkowe 2 łyżki oliwy. 4. Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn. Po dodaniu ostatniej chochelki, czekamy aż kasza wchłonie tylko
My Culinary Artpieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku Mięso umyj, osusz i wysmaruj(...)połóż mięso i osmaż je z dwóch stron na bardzo brązowo.Podsmaż warzywa na pozostałym oleju , dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj, wlej wino. Pogotuj wszystko ok. 10 minut, aż wino odparuje. Jak masz bulion, to 5 minut wystarczy. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bazą na sos, podlej jeszcze szklanką wody i przykryj.Piecz około 2 godzin w 200° termo
Pasje Jolkisezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram. RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie Składniki: 35 dag świeżych borowików 10 dag świeżych podgrzybków ok.15 szt grzybów suszonych - podgrzybki 1 szklanka ryżu do risotta 1 szklanka wina białego wytrawnego 2 szt cebuli białej 250 ml wywaru warzywnego 1/2 opakowania(...)grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów
W kuchennej krainiedzień kobiet to koniecznie coś dobrego na wieczór ;) wino czerwone wytrawne 1 pomarańcza płaska łyżeczka imbiru 2 laski cynamonu 1 łyżka miodu Do garnka wlać wino,dodać przyprawy i pokrojone kawałki pomarańczy. Podgrzewać powoli przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby wina nie zagotować
Cukier&Puderoczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe, ze to mocno aromatycznych(...)STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście
les mirabelleshansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszności. Spróbuj! Oczywiście możesz pominąć wino. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: około 20 suszonych śliwek 1 gorzka czekolada dobrej jakości (np. Wedel) 1/3 filiżanki czerwonego wina (lub mniej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Qlinarnie i Qlinarniepierwszy plan poszedł Tokaj - małe (ale bardzo drogie, np. w porównaniu z Budapesztem) miasteczko. Idealne na jedno popołudnie (po 22 ulice już puste) , trochę zwiedzania i degustacja wina. Nocleg w domu (ok. 45zł) u bardzo miłej, starszej pani Kovács Józsefné (do której mam namiary, jakby ktoś był zainteresowany). Główny deptak w Tokaju Jedna z wielu borozó czyli winiarni Normal(...)fareast-language:EN-US;} Znów kluseczki i sałatka warzywna Jadłodajnia Falánk Fanny przy głównym deptaku Jedna z wielu piwniczek winnych w Dolinie Pięknej Kobiety. Można tu degustować i kupić wino. Egerszal ó k: gorące (i śmierdzące) źródła i biała formacja skalna w tle. Godny polecenia kemping Tulipan . Noclegi w przyczepie kempingowej (okazało się, że też można
Qlinarnie i Qlinarniemoim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku 30-40 g np.Parmigiano reggiano 1 łyżka oleju sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody(...) i na silnym ogniu zredykować je o połowę w miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym pieprzem i natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiejszym poście, chcielibyśmy przedstawić Wam pomysł na przystawkę, jaką będą małże gotowane w białym winie. Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z mięsem wieprzowym. Często zdarza się ze małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak. Jednak(...)afrodyzjakami. Oprócz wymienionych witamin i pierwiastków, małże są niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Składniki: 700 g małży 100 ml białego wina pół słodkiego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku liść laurowy masło cytryna sól i pieprz Przejdźmy więc do przygotowania, które jest naprawdę bardzo proste :) Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy
Wspólne smaki