domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. Naszego karpia dostałyśmy(...)pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych
Kulinarne przygody Gatitydobrze osuszonego sok z 2 pomarańczy mąka ziemniaczana do oprószenia ryby olej do smażenia mała puszka koncentratu pomarańczowego łyżka miodu akacjowego szklanka wody szklanka wina białego cebula w piórka sól i pieprz garść rodzynków Karpia posól i oprósz(...)mąką ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj wino, wodę, sok pomarańczowy. Dopraw solą i pieprzem. Duś odparowując wino . Dodaj koncentrat, zamieszaj . Wsyp rodzynki i duś kilka minut. Wyjmij karpia i połóż na sosie. Podawaj z patelni lub z półmiska
AZgotuj!będziemy, ale zamarzył mi się karp w nieco innej odsłonie smakowej. Pomyślałam..., w Azji jada się karpia nie tylko od święta i sos sojowo-imbirowy z dodatkiem białego wina, pieprzu seczuańskiego nazywanego też syczuańskim i z nutą anyżu będzie idealnie podkreślał aromat(...)świąt i wigilijnego karpia. SKŁADNIKI: 1 karp (ok. 1 do 1,2 kg) 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu seczuańskiego (tudzież syczuański) 1 łyżka białego wina kuchennego 1 łyżeczka cukru ok. 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego mały kawałek imbiru 2 gwiazdki anyżu szczypta suszonego chili 2 łyżki oleju 1/2 łyżki octu ryżowego sól
Sztuka gotowania w/g Samiryupieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet był przykryty do połowy, u mnie ok 2l, wody zawsze możemy(...)kostkę cebulę i siekamy drobno czosnek. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła podsmażamy cebulę, dodajemy pieprzu i soli, jak zacznie się już rumienić dodajemy czosnek chwilę smażymy i dolewamy wina. Czekamy aż wino się zredukuję i zdejmujemy patelnie z ognia. Jak wywar będzie już gotowy bierzemy sito i przecedzamy wywar. Wybieramy marchewkę i pietruszkę resztę wyrzucamy. Wywar przelewamy
Piekielna Kuchnia Patiindyka 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki 1/3 czerwonej papryki 8 pieczarek 1 duży pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) sól, pieprz olej bułka tarta Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki(...)Cebule, pieczarki i czosnek siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę po minucie dodajemy pieczarki wszystko razem podsmażamy. Na sam koniec dodajemy czosnek i po chwili dolewamy wina. Jak wino się zredukuje zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę paprykę i siekamy pietruszkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko
Piekielna Kuchnia Patibogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki - sól - pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 400 ml wody Składniki(...)kostkę. Mięso wołowe oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i dodajemy do cebuli. Gdy mięso się obsmaży z każdej strony to podlewamy go winem i dusimy aż wino się zredukuje. Jeżeli mięso zaczyna nam przywierać do rondelka to podlewamy go trochę wodą. Gdy mięso będzie w połowie miękkie to dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler – obrane, umyte i pokrojone
Kuchenne WariacjeTaki obiad zadowoli każdego, miękkie mięsko i pyszny sosik. Mięso wołowe pokroić na plastry i grubości 1-1,5 cm, włożyć do głębokiej miski. Wlać wino, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Lekko zamieszać, żeby całe mięso było przykryte. Jeśli będzie za mało płynu wlać trochę wody. Zostawić tak przygotowane mięso do następnego dnia. Smaku wina nie czuć, wino powoduje, że wołowina będzie miękka i delikatna. Na drugi dzień, wylać zalewę i wysuszyć mięso za pomocą ręczniczka papierowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry mięsa obtoczyć w mące i położyć na patelni. Obsmażać tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Następnie doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsmażyć z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni
Kuchnia Pokoleńkilku dni mamy prawdziwie letnią temperaturę. Na ochłodę proponuję Wam przepyszny i orzeźwiający koktajl na bazie wina, który przygotujecie w kilka minut. Pamiętajcie też aby nie częstować nim dzieci ;) Przepis wyszperałam w starych zbiorach ale jest jak najbardziej(...)czasie ;) Pamiętajcie także aby lód kruszyć w blenderze przystosowanym do tego celu. W przeciwnym razie zniszczycie sobie sprzęt! 20 dag truskawek 20 kostek lodu łyżka miodu 1/2 szkl białego wina (może być musujące) Obrane i umyte truskawki zmiksować z miodem. Lód rozkruszyć w blenderze, dolać wino i zmiksowane truskawki. Wymieszać. Przelać do kieliszków i udekorować połówką truskawki
Smakołyki AsiGrzane wino, kiełbaski, gofry, ozdoby choinkowe i mnóstwo domowych wypieków – to mogliśmy spotkać na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bristolu. W samym sercu miasta mamy choinkę (tak wyszło, że nawet jej zdjęcia nie zrobiłam) następnie drewniane domki i specjalnie wyznaczone miejsca, gdyby ktoś chciał sobie zrobić szybki postój i napić się grzanego wina. We Wrocławiu co roku mijałam się(...)razem, a później jakoś przestał mieć znaczenie. I bristolski Jarmark niby niczym specjalnym nie różni się od tego wrocławskiego, jednak poczułam ta świąteczną aurę (a może to przez grzane wino?). Miło się spacerowało wzdłuż tych drewnianych domków i z ciekawością przyglądałam się czym sprzedawca kusi. Tym bardziej, ze uwielbiam wyroby z drewna. Więc wszelkie drewniane ozdoby choinkowe musiałam podotykać
Pink Envelopewinem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki: 1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)pokrojony w plasterki i cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co najmniej 2 godziny. Na końcu dodajemy sos sojowy. Podajemy z kaszą jaglaną
Aga w kuchniktóry można podać na ciepło, jednak na zimno jest chyba jeszcze lepsza. Maczana w sosie bułka lub chleb i delikatne mięso ośmiornicy będzie ucztą dla podniebienia. Do tego lampka wina i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba w gronie przyjaciół. Więcej przepisów i info na temat jak prawidłowo zając się świeżą ośmiornicą znajdziesz pod tym linkiem- klik SKŁADNIKI(...)ośmiornica (1-1½ kg) 10 szalotek 110 ml octu balsamicznego 100 ml koniaku 110 ml słodkiego białego lub wina 1 liść laurowy 1 łyżka miodu 5 ziaren ziela angielskiego 200-225 ml oliwy z oliwek 1 duży pomidor z gatunku mięsistych pieprz sól do smaku szczypta świeżego tymianku do posypania Wykonanie: Oliwę lekko rozgrzać a szalotki pokroić
Sztuka gotowania w/g Samirypolsko szwedzką wersją. Słynne włoskie cacciatore przyrządza się z kurczaka , pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka(...)leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego
codojedzeniaplasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina - 1 puszka pomidorów - 8 czarnych oliwek - 1 łyżka oliwy Składniki na 2 porcje. Rozgrzewamy garnek żaroodpornym i wlewamy do niego oliwę. Dodajemy posiekany rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe(...)Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol) ok. 15 minut. Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie
Kuchenne Wariacjesławnego boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i liści laurowych, podobnie jak w wersji oryginalnej. Przygotowując beet bourguignon nie trzymałam się ściśle receptury Davida i Luise. Dorzuciłam od siebie topinambur, który udało mi się dostać(...)duże kawałki (możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku
Chilli Czosnek i Oliwa