wino - 10075 przepisów (strona:130/672)

Zupa cebulowa 163

bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego ja dałam po szklance wytrawnego i półsłodkiego) 1 kostka bulionowa 4 ziela angielskie 2 liście laurowe u mnie kości ze schaba - opcjonalnie  (z racji tego(...)średniej wielkości garnku roztapiamy maslo dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż cebula będzie miękka. Na sam koniec smażenia dodajemy czosnek, jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy i dolewamy wina. Jak wino nam się zredukuje i całość nabierze lekko słodkiego aromatu a nie alkoholowego dolewamy bulion (ja dorzuciłam do wszystkiego jeszcze opłukane kości z mięsem i wybrane ziela angielskie

Piekielna Kuchnia Pati
FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII 142

cebula 4-5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka garam masala 1/4 łyżeczki kuminu zmielonego 1/4 łyżeczki chili duża szczypta kozieradki pieprz białe wytrawne wino-ok 1/4 szklanki zielona pietruszka do posypania. 1 łyżka masła Imbir i czosnek miksuję w blenderze i dolewam trochę wina aby lepiej się zmiksowało. Marynuję pokrojonego w paski(...)fileta w powstałej paście, dodaję sól i pieprz, odstawiam na ok 1 godz. Na patelnię wrzucić masło, pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić, dodać fileciki i resztę przypraw oraz pozostałe wino. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ja podałam z kaszą jaglaną

harrisa
Zupa krem z pieczonego kalafiora 193

stopn i, piecz 30 minut.   Do  rondla z grubym dnem wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.    Dodaj  win o ,  fileciki anchois,   smaż   2 min uty.    Dodaj ziemniaki  posiekane w drobną kostkę,  wod ę , koncentrat bulionu ,  doprowadź do wrzenia,  gotuj(...)rozdrobnij  3 s./ obr . 5.  Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.   Dodaj  20 g  oliw y ,   100 g  win a ,  fileciki anchois,   duś  2 min/12 0°C/ obr . 1.   Dodaj ziemniaki, rozdrobnij  8s/obr.5.   Dodaj 300 g wody, koncentrat bulionu , gotuj  20 min/100

SzczyptaSmaQ
Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken 146

udka kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 36 % 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku gałka muszkatołowa, pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i osuszone udka z kurczaka, natrzyj porządnie solą i pieprzem. Na dużej(...)patelni na większym ogniu rozgrzej olej, włóż udka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, czosnek i tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym wlej wino i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem. Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne

karmelowy
Pierś z kaczki pieczona w winie 161

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi

Bajeczna Kuchnia
Konfitura z czerwonej cebuli 84

lodówce. Smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do wędlin lub serów. Składniki 300 g czerwonej cebuli 2,5 łyżki cukru trzcinowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina (może być również półsłodkie jeśli nie mamy wytrawnego) 50 ml octu balsamicznego sól, pieprz olej W małym garnku rozgrzewamy ok łyżkę oleju, dodajemy pokrojona w piórka cebulę. Całość smażymy(...)smażymy i dodajemy wino i ocet balsamiczny, wszystko tak długo gotujemy aż cała konsystencja stanie się lepka. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy wszystko, trwa to chwilę zanim wino i ocet odparuje ale naprawdę warto poczekać aż wszystko odparuje i cebula będzie kleista

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczarki z czosnkiem chilli i ziołami 109

małą porcję. Składniki na 1 porcję 150-200 g malutkich pieczarek lub większe pokrojone na ćwiartki 2 łyżki masła ok 20 g 1 duży ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina sok z cytryny ok 1 łyżeczki 1 łyżeczka tymianku 2 cm papryczki chilli sól, pieprz Na patelnie rozpuszczamy masło, dorzucamy pieczarki i podsmażamy całość do zrumienienia(...)się pieczarek. Dodajemy pokrojoną drobniutko papryczkę chilli wszystko dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy posiekany drobno czosnek i suszony tymianek, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino, czekamy aż wino się zredukuje- tak żeby została 1/3 objętości płynów. Na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny

Piekielna Kuchnia Pati
Polędwiczki wieprzowe. 131

wielbicieli polędwiczek. Moje z dodatkiem kaszy gryczanej i brokuła. Danie ekspresowe i smaczne.Polecam. Składniki: dla dwóch osób jedna dorodna polędwiczka wieprzowa sól ,pieprz śmietanka 18 % pół szklanki dobrego czerwonego wina oliwa z oliwek Dodatkowo: kasza gryczana brokuł Polędwiczkę oczyszczamy z białych błon i kroimy na plastry ,nie za cienkie.Lekko rozgniatamy je ręką jak kotlety.Posypujemy pieprzem(...)smażymy z dwóch stron na oliwie , 2 minuty z każdej strony .Dolewamy odrobinę wody aby połączyła się z tym co pozostało na patelni po smażeniu polędwiczek i pół szklanki wina , czekamy aż wino odparuje i dodajemy odrobinę śmietanki , mieszamy .Wszystko trwa nie więcej niż 15 minut. Teraz posypujemy solą i pieprzem sos ,aby miał lepszy smak. W międzyczasie

Ladylaura.
Grillowany łosoś z boczniakami 159

swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy(...)drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile smażymy. Dodajemy posiekany czosnek znów podsmażamy i dolewamy wino, na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko razem smażymy do momentu odparowania wina. Patelnię grillową spryskujemy olejem i rozgrzewamy, na rozgrzaną patelnię wrzucamy łososia skóra do dołu, po chwili

Piekielna Kuchnia Pati
Szybka zupa warzywna na winie 154

trochę by mnie rozgrzała. Składniki 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem 2 garści zielonej fasolki ciętej 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki białego wina 1 kostka rosołowa 1,5 szklanki wody ok 375- 400 ml świeżo mielony pieprz sól do smaku szczypta pieprzu(...)chilli 3 łyżki masła Na 2 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, jak już nabierze złotego koloru dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy, dolewamy 3/4 szklanki białego wina i smażymy do momentu aż wino zredukuje się do około 1/3-1/2 objętości. Do garnka dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażymy wszystko często mieszając około

Piekielna Kuchnia Pati
Bigos 156

parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej (ja używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym(...)przysmażać. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam wino i drewnianą szpatułką zdrapuję pozostałości po mięsie. Taką czynność zwiemy deglasowaniem i pozwala nam ona na zebranie całego smaczku. Wino z patelni przelewam do garnka. Dolewam wodę tak, żeby całość przykryć i gotuję w pierwszy dzień około 4 godzin na wolnym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Pod koniec gotowania

ladykitchen
Szampańskie faworki 104

Dlaczego szampańskie? A dlatego, że do zrobienia ciasta użyłam szampana ( właściwie to wina musującego), który został mi jeszcze z nocy sylwestrowej ;) Nie miał go kto wypić więc spożytkowałam go najlepiej jak mogłam. I powiem Wam, że te faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają(...)jeść również Oliwka ;) Zresztą nie trzeba było jej namawiać, jeszcze ciepłe podkradała z talerza ;) Faworki podałam na Porcelanie Bogucice . "Agawa Gold" 4 szkl mąki pszennej 6 żółtek 1 szkl wina musującego 2 łyżki cukru waniliowego olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania "Diament Gold" Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dolać wino, wymieszać. Dodawać mąkę, zagniatając elastyczne ciasto

Smakołyki Asi
Bigos z winem i śliwkami 138

kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki(...)razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy […] Artykuł Bigos z winem i śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Schab w sosie z suszonych pomidorów 105

zawsze muszę od siebie coś dodać lub coś odjąć   i wychodzi smak taki jaki lubię czyli rewelacyjny. Polecam.Zapraszam... Stopień trudności- proste, wiem, że niektórzy wahają się czy wlewać wino do potrawy czy lepiej ominąć otóż wlewamy zawsze kiedy jest to w przepisie, uwierzcie smak jest o niebo lepszy Skala smaku- 10/10 Składniki: 10 schabów 1-2 lyzki oliwy(...)oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano

Kubki smaku