pieczarki 1/2 łyżeczki chilli 1 cebula 1/2 łyżeczki tymianku pół szklanki mrożonego groszku 1/2 szklanki mleka 6 suszonych pomidorów** pieprz 2 łyżki masła klarowanego sól 3/4 szklanki białego wytrawnego wina*** * - warto zrobić o szklankę więcej bulionu, w razie gdyby zabrakło, resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy odsączoną kaszę. Mieszamy ją i smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero
Kuchnia od dwojgaczosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy 3-4 szt ziele angielskie 4-6 szt brokuł jedn sztuka wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki Wykonanie: Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki(...)laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się
Różowa kuchniaPachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych(...)przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka 80 g cukru szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki
Ala piecze i gotujewyżywieniem :) o śniadania dbałam sama, bo jeżeli nie ugotuję czegoś choćby raz dziennie to jestem chora, a kolacje i długie ciepłe wieczory spędzaliśmy oczywiście w tradycyjnych greckich tawernach. I wino, dużo wina :) Chciałabym pokazać Wam pierwsze z naszych dziewięciu śniadań. Jako, że włoską kuchnie kocham miłością szczerą pojawił się makaron. W towarzystwie pysznych greckich produktów. Danie(...)Dalej wystarczy już tego tylko nie zepsuć. A proste rzeczy są najlepsze. * zdjęcie bardzo robocze i prywatne, więc doceńcie, że dzielę się prywatnym albumem :) I nie moja wina, że między balkonem a górami przebiegały druty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu 'kokardki' - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość
Cook&Lovełyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 350 g suchego ryżu do Paella 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej i gorącego opcjonalnie sól i pieprz do smaku Bez pośrednio przed podaniem oliwa extravergine listki natki pietruszki, dość sporo, to konieczne posiekany szczypiorek, również(...)niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom
Z Kuchni Do Kuchnimianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy do bigosu,chybaby złapała się za serce ,bo w domu(...)słoniny 40dag.kiełbasy 1 przyprawa do bigosu 1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle i słoninę wędzoną kroimy w kostkę,wrzucamy do dużego garnka i topimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS: 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka jasnego octu ryżowego 5 łyżek(...)wody 1 łyżka wina ryżowego (u nas było to domowe wino z pomarańczy, może być też białe półwytrawne lub wytrawne) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy
Kuchnia od dwojgakurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki do smażenia SOS: 1/2 granata 1/4 świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa(...)przekładamy na patelnię razem z powstałym sokiem. Podgrzewamy przez chwilę. Wyłączamy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy a powstały sos przekładamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy wino i odparowujemy przez 2 min. Dodajemy miód, sól i pieprz. Jeżeli sos jest za rzadki możemy go zagęścić skrobią. Skrobię mieszamy z zimną wodą, hartujemy dodając do niej
Kuchnia od dwojgakostki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże zioła takie jak: lubczyk i cząber dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia - 1-2 chlusty białego wytrawnego wina - odrobina gałki muszkatołowej - kremowy serek z kolorowym pieprzem (jako zamiennik użyj 4 łyżek śmietanki) W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w grube(...)plastry grzyby. Całość podsmażaj, uważając aby nic się nie przypaliło, bo wtedy danie było by gorzkie. Dodaj kaszę i wino. Całość mieszamy co chwilkę, czekając aż płyn wchłonie kasza. Podlewamy 120 ml wody i nadal mieszamy, czynność powtarzamy do momentu aż cała kasza będzie miękka. Dodajemy serek bądź śmietankę i całość mieszamy, aby powstała kremowa konsystencja. Dodajemy świeże
SMYKWKUCHNIkonfiturą z czerwonej cebuli lub Składniki konfitury z czerwonej cebuli: 3 duże czerwone cebule 1 łyżka miodu 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego ok. 1/2 szkl. wody 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli: Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju(...)dodatkiem soli. Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu. Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje. Smacznego
Codziennik Kuchennyupartego dążenia do celu, zwłaszcza do niepodległości. 3 Odczuwa się tu typowy dla portowego miasta południa „luz” i niestety nie zawsze „piękny” zapach (to pewnie wina starej kanalizacji). Uwaga: powszechne „psie miny” na chodnikach! Ale nic to, zważywszy, że tymi ulicami stąpał Picasso, Gaudi,…. , że skazani jesteśmy na cudowną architekturę, urokliwe uliczki(...)ślimaki. Nie wspominam o rożnych słodkich przysmakach, które rozpieszczają nasze podniebienie! Wokół targu rozłożyły się małe, urokliwe knajpki, gdzie spróbujemy typowych dla tego regionu przysmaków. Do tego przeogromny wybór win z Katalonii i innych rejonów Hiszpanii. http://www.boqueria.info/ 6 Kuchnia hiszpańska to mieszanka rożnych wpływów. Zależna od położenia geograficznego, wpływu obcych kultur jak i klimatu. Pamiętajmy jednak, że Katalonia
Szybko Tanio Smacznieprzygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 3 łodygi rabarbaru – 2 małe jabłka – odrobinę mąki – 1/5 szklanki cukru – garść płatków owsianych – odrobinę masła – odrobinę wina Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać odrobinę masła, pokrojonego w drobną kostkę, cukru, maki i płatków owsianych. Całość zagnieść rękoma, aż utworzy się kruszonka. Rabarbar i jabłka umyć, obrać(...)pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło i wrzucić rabarbar i dusić do miękkości. Dodać cukier i gotować do rozpuszczenia. Dodać wino i gotować kolejne 5-10 minut. Wino można zastąpić sokiem owocowym – jabłkowym czy wiśniowym jeżeli przygotowujemy deser dla dzieci. Na dno kokilek kładziemy po dwie łyżki ugotowanego rabarbaru. Potem jabłka i na wierzch kruszonkę. Życzę
Szybko Tanio Smacznienaprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was: Składniki: 1 kg cebuli czerwonej ok 50 gram cukru trzcinowego ocet balsamiczny (ok 50 ml) wino czerwone wytrawne bądź półwytrawne(...)tymianek, rozmaryn sól, pieprz do smaku Przygotowanie Cukier karmelizujemy na patelni. Kiedy jest idealnie płynny dodajemy cebulą posiekaną w pióra. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ocet i wino. Podałam ilości przybliżone - tak naprawdę robiłam to na oko. Ważne by udało się uchwycić fajną proporcję smaku - wyrazistą dzięki aromatowi wina, lekko kwaskowatą dzięki ostowi balsamicznemu i odrobinę słodką dzięki
Kuchnia po mojemunasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej(...)Podsmażamy je na średnim ogniu aż wszystko zmięknie ale nie zbrązowieje- jakieś 15 minut powinno wystarczyć. Dosypujemy ryż, zwiększamy ogień i mieszamy. Dolewamy wino i ponownie mieszamy. Kiedy wino wyparuje (ten zapach!) zaczynamy dolewać rosół. Robimy to stopniowo po chochelce, za każdym razem mieszając i czekając aż płyn się wchłonie. Jeśli rosół się skończy, a risotto będzie wciąż
les mirabellesowina po burgundzku ( boeuf à la Bourguignon) to typowe danie dla kuchni francuskiej, dla regionu Burgundii. Jest to przepyszna wołowina, długo pieczona w czerwonym winie z dodatkiem wywaru wołowego, boczku, cebuli, marchwi i aromatyzowana tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami(...)brodo di manzo e una salsa molto aromatica a saporita. Buon appetito! SKŁADNIKI Wo ł owina 1 kg wołowiny 150 g boczku 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki m ą ki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru wołowego 3 gałązki świeżego tymianku
La grande e la piccola cuoca