wino - 10075 przepisów (strona:113/672)

PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 155

bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz kilka gałązek tymianku łyżka oliwy Prawdziwki oczyścić i pokroić w kostkę, jednego grzybka pokroić w plasterki o grubości 2-3mm i zostawić do dekoracji potrawy(...)pokrojoną cebulkę (razem z zielonym szczypiorem). Dodać suchą kaszę pęczak i wymieszać, przesmażyć przez około minutę na dużym ogniu, po czym wlać wino. Po chwili kasza wchłonie całe wino, a alkohol zupełnie odparuje. Wtedy dolać trochę gorącego bulionu, wymieszać i znów poczekać, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Przy kolejnej dolewce dodać do kaszy pokrojone (niezbyt drobno) grzyby

Dietolog
Najlepsze przepisy kulinarne sierpnia [TOP 5] 164

wino jeżynowe Lato powoli chyli się ku końcowi. Postanowiliśmy sprawdzić czego szukaliście na naszym blogu w minionym miesiącu. Które przepisy podbiły Wasze serca w sierpniu? Podobnie jak w latach poprzednich w tym okresie niezmiennie rządzą przepisy na wina, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu(...)przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany lider na naszym blogu. Nie dziwimy się. Jeżeli macie tylko możliwość zebrać wystarczająco jeżyn – polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie, że klasyka zawsze jest na topie. I że wielu z Was robi własne przetwory. Fajnie! 3. Ostry sos chili Przepis bardzo stary

Jakugotujesz.pl
Mule w winie i bulionie 127

bywa w przypadku popularnych w wielu krajach produktów i dań istnieje kilka wersji tego jak je najprościej przyrządzić. Można w winie, można w bulionie, można w winie i bulionie na raz - i to właśnie dziś na naszym stole. Szybko (poza czyszczeniem i przebieraniem muli), prosto i smacznie. Najlepiej jeszcze rozkoszować się nimi z kieliszkiem dobrego białego wina

Milion Smaków
Pasta z kurek 130

kilka pomysłów znajdziecie  TU  na blogu- dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!). Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania w połączeniu z morelami(...)średniej wielkości * czosnek- 1 mały ząbek * sól- do smaku * natka pietruszki- kilka listków do ozdoby * morele- 2 szt. opcjonalnie Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, a kiedy będzie miękka wlać wino, odparować i dodać kurki oraz sprasowany czosnek. Smażyć do momentu, aż powstały płyn z kurek lekko odparuje. Zmiksować na gładko. Doprawić solą. Opcjonalnie podawać z plasterkami moreli Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sangria pełna owoców 123

prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego przepisu, jednakowych proporcji, a składniki mogą się delikatnie różnić – wszystko zależy od osoby przygotowującej. Ważne by było w niej czerwone wino (zazwyczaj półsłodkie), by miała owocowy posmak, była zimna i orzeźwiająca! Razem z Aperolem Spritz’em mogłabym pić ją na okrągło, dlatego ostrzegam, UZALEŻNIA! Składniki: – 1l wina(...)cukier, jeśli lubimy słodkie napoje Na dno dzbanka/słoja wrzucamy wyłuskane owoce granatu i wygniatamy je muddlerem. Następnie wkładamy pokrojone owoce na plasterki/półplasterki wraz z gałązkami mięty. Zalewamy winem, Sprite’m i likierem. Dodajemy kostki lodu. Wodę gazowaną wlewamy tuż przed podaniem. Smacznego! Artykuł Sangria pełna owoców pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
KARKÓWKA DUSZONA W WINIE 134

jest delikatne i pyszne. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek. Polecam i smacznego.  SKŁADNIKI dla 6 osób: 1 kg Karkówki bez kości  1 szklanka wina czerwonego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 szklanka prażonej cebulki PRZYGOTOWANIE:  Karkówkę kroję na plastry(...)smaku z obu stron. Do naczynia żaroodpornego kładę warstwę karkówki a następnie posypuję prażoną cebulką. Układam kolejną warstwę i tak czynność powtarzam do wykończenia składników. Całość podlewam szklanką czerwonego wina. Duszę pod przykryciem w 180 stopniach ok 75 min. Podaję z warzywami i młodymi ziemniakami

Gotowanie Patki
Francuska zupa cebulowa 271

wcześniej nie miałam z nią styczności. Nadarzyła się okazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki masła 200 ml wina wytrawnego 600 ml bulionu(...)łodyżki tymianku bagietka, masło, ser Przygotowanie: Cebulę kroimy  w pióra i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy, aż prawie całe wino odparuje, mieszamy aby nie przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Bagietki pokrojone w kromki  smarujemy masłem i podsmażamy na suchej

Bon appetit mon amie
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 154

zapieczonego sera. Pieczony camembert to najszybsze serowe fondue – nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jedyne, co tak naprawdę musicie zrobić to zakupy – ser, zioła, czosnek, pieczywo na grzanki i odpowiednie wino albo szampan (o tym na końcu wpisu).   Ser Le Rustique można piec w drewnianym pudełku w którym go kupujemy – ser wyjmujemy z pudełka, zdejmujemy jego papierowe opakowanie(...)środka pleśniowej skórki. Podajemy ser od razu po wyjęciu z pieca – gorący i rozkosznie płynny, razem z grzankami i owocami. Czym popić? Do camemberta pasują niezbyt ciężkie wina czerwone – Beaujolais, młody Merlot lub Pinot Noir. Równie dobre, a już szczególnie do sera w wersji pieczonej – będzie mocniejsze wino białe, np. Chardonnay, ale perfekcyjnie pasuje też wytrawny i półwytrawny

Karo in the Kitchen
Kremowy i pyszny sos kurkowy 163

Najprostsza wersja kremowego i bogatego w smaku sosu kurkowego, przygotowanego na bazie białego wina, ale koniecznie słodkiego- dzięki czemu sos nabiera nie tylko subtelnej słodyczy, ale i wykwintności! Grzyby bardzo lubią masło, niby tylko niewielki dodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem(...)średniej wielkości * masło klarowane- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * koper- do posypania Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę wraz z dobrze umytymi kurkami. Wlać wino, a kiedy płyn odparuje wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty (lub dłużej, jeżeli wolicie bardzo gęstą konsystencję sosu), aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Wątróbka drobiowa z jabłkami 150

Wątróbka drobiowa z jabłkami 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 3 jabłka (najlepsza szara reneta) 2 łyżki miodu garść rodzynek ziemniaki majeranek, rozmaryn 0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego mieszanka sałat SOS 3 łyżki miodu 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki lub szóstki jeżeli(...)odrobinie oleju. Gdy cebula zmięknie dodać rodzynki i pokrojone na szóstki jabłka razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Zamiast rodzynek można dać żurawinę. Dodać rozmaryn, majeranek, wlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami dodać wątróbkę. Wymieszać i chwilkę poddusić razem z sosem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem

Pieguskowa Kuchnia
Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese 289

porcje) Składniki: 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 szklanki startego sera Bursztyn 8 kromek chleba, u mnie tostowy masło do posmarowania chleba sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej na dużej(...)minuty, po czym dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę. Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem. Wysmaruj

karmelowy
Warzywna paella 142

kilkoma czarnymi oliwkami. Smacznego! Prawidłowo ugotowany ryż w paelli powinien być odrobinę al dente. Jeśli chcesz, by paella miała bardziej autentyczny smak, możesz danie wzbogacić o białe wytrawne wino – dodaj 75 ml wina po krótkim przesmażeniu pomidora wraz z przyprawami, a następnie gotuj całość na większym ogniu przez 3 – 4 minuty, aż wino odparuje; po tym dodaj

Even Better Food
Wątróbka w sosie wiśniowym 190

Wiśnie bardzo lubię nie tylko w wersji na słodko, ale również wytrawnej, w szczególności z dodatkiem wina i rozmarynu.  Tak przygotowany sos wiśniowy doskonale maskuje smak wątróbki, która przez wielu jest znienawidzonym daniem. Ze swojej strony po prostu powiem, spróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki na 2 porcje: 400g(...)wątróbki drobiowej (u mnie indycza) Mąka do obtoczenia Mleko do namoczenia Sól Pieprz Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożonych) 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka miodu Pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Opcjonalnie woda, gdy sos będzie za gęsty Przygotowanie: Wątróbkę umyć, osuszyć. Przełożyć do talerza lub miski, zalać mlekiem

Fabryka pomysłów
Pęczak z kurkami 147

łyżki masła klarowanego 1/2 pęczka koperku 300 ml śmietany słodkiej (dałam 30%) 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć. Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli(...)chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki  (około 2-3 minuty) Wlać

O kuchni z uczuciem
pierś z kurczaka nadziewana prosciutto i ricottą 228

dające wyborny smak. Składniki: filet z kurczaka – po jednej piersi na dorosłą osobę prosciutto crudo ricotta parmezan wędzona mozarella tymianek sól pieprz oliwa z oliwek czosnek chili białe wino – to, które będzie podane do stołu bulion z kurczaka Filety z kurczaka – najlepiej ze skórą – rozciąć wzdłuż, po grubości i otworzyć. Nasmarować lekko oliwą i stłuc(...)białego wina i chochlą bulionu z kurczaka. Wrzucić gałązki tymianku, dusić pod przykryciem około 15 minut pilnując, żeby sos się nie wygotował, w razie potrzeby podlewając bulionem i winem

stajnia gołębie od kuchni