wino - 10075 przepisów (strona:107/672)

Aperitif – jak go dobrze przygotować? 126

spotkania w restauracji w małym gronie, aperitif odbywa się na siedząco, bardzo często to kelner lub sommelier proponują aperitif. Jest wygodne rozwiązanie, ponieważ mamy pewność, że dobrze dobiorą rodzaj wina lub szampana do zamówionego dania głównego. Jeżeli nie można liczyć na profesjonalną pomoc, wyboru alkoholu należy dokonać samodzielnie. Jaki alkohol wybrać na aperitif? Właściwie nie ma ściśle określonych zasad(...)jednej zasady – alkohol przed głównym posiłkiem nie może być słodki i ciężki. Najlepsze są trunki wytrawne i półwytrawne, które pobudzają trawienie i wzmagają apetyt. Z powodzeniem można serwować wermut, wino musujące, sherry, campari, gin z tonikiem. Aperitif nie musi opierać się na czystych alkoholach, bardzo dobrze sprawdzają się też koktajle przygotowywane na bazie wermutów, campari lub innych alkoholi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lasagne (lasagne bolognese) 116

podania Składniki sos boloński: – 500 g mięsa mielonego wołowego – 1 puszka pomidorów 400g – 1 ząbek czosnku, pół cebuli, 1 papryczka chilli (opcjonalnie) – pół szklanki czerwonego wina – sól, pieprz Składniki sos beszamelowy: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku(...)PRZYGOTOWANIE : Zacznij od przygotowania sosu bolognese. Mięso podsmaż, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chilli, posiekaną cebulę i puszkę krojonych pomidorów. Duś kilka minut i dodaj czerwone wino. Duś aż wino w połowie odparuje i dodaj wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest nadal za rzadki odparowuj go jeszcze prze kilka chwil. Beszamel: W garnuszku

nietylkopasta.pl
Pęczotto z kurkami i cukinią 136

kawałkiem mięsa lub ryby. Składniki (na 2-3 porcje): 200g świeżych kurek 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 małe marchewki 150g kaszy pęczak 200ml bulionu warzywnego 100ml białego wina 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku łyżka drobno siekanej natki pietruszki   Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i przepłukujemy(...)pienić, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż lekko się zrumieni, około 5-7 minut na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolewamy na patelnię wino i odparowujemy. Gdy wino odparuje, dodajemy na patelnię marchew, zmniejszamy ogień na średni i smażymy, mieszając co jakiś czas, przez około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy pokrojone kurki i także smażymy, mieszając

Smaczna Strona
Risotto primavera 104

Składniki: (4 porcje) 1,5 szkl. ryżu arborio 1 duża łyżka masła 1/4 szkl. białego wytrawnego wina 4 szkl. słonego bulionu warzywnego 6 szt. małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku) 1 szkl. świeżego zielonego groszku 1,5 szkl. świeżego bobu 6 szt. malutkich młodych marchewek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek koperku garść drobno startego parmezanu kilkanaście młodych(...)łupinek. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekane małe cebulki (pół minuty). Na patelnię wsyp ryż, mieszaj i smaż, aż będzie szklisty (około 4 minut). Wlej wino, wymieszaj z ryżem i czekaj, aż odparuje. Po zredukowaniu się wina wlej 1 szkl. bulionu i dorzuć pokrojone na półcentymetrowe kawałki marchewki (takich młodych marchewek nie musisz obierać

Delicious Place
Risotto marchewkowe 110

Składniki: (4-5 porcji) 1 szkl. ryż u arborio 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szkl. białego wytrawnego wina 3 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 400 g. obranej marchewki 100 g. obranej dyni duża garść pokruszonych orzechów włoskich 3-4 gałązki tymianku cytrynowego 1 łyżeczka masła 3 łyżki drobno startego parmezanu pieprz trochę(...)zeszklij przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż a po minucie startą dynię. Mieszaj i smaż 2-3 minuty. Wlej wino, zamieszaj i czekaj aż wino odparuje. Teraz wlej 1 szkl. gorącego bulionu i czekaj aż ryż go wchłonie. Dodaj kolejną szkl. i znowu pozwól ryżowi wchłonąć cały płyn. Wlej trzecią, ostatnią szklankę wywaru, dodaj puree

Delicious Place
Makaron z algami morskimi z krewetkami / Pasta with sea algae with shrimps 126

g.makaronu z algami morskimi (spiruliną) 16 szt. surowych krewetek 16/20 garść orzeszków pini pół papryczki chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 75 ml. białego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz parmezan lub grana padano do posypania Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni. Makaron(...)czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę w plasterkach, posól i popieprz. Smaż 1 minutę i odwróć krewetki na drugą stronę. Po minucie wlej wino i dodaj natkę pietruszki. Zaczekaj, aż połowa wina odparuje. Dodaj orzechy i ugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło. Podawaj od razu

Delicious Place
Paella z tuńczykiem i oliwkami / Paella with tuna and olives 118

szkl. ryżu do paelli (goya, bomba lub arborio) 1 szkl. oliwek kalamata (lub czarnych) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/3 szkl. białego wytrawnego wina 1 duży pomidor 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól, pieprz ulubione zioła (u mnie cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki) Wywar warzywny: 2 marchewki 2 pietruszki 10 cm. kawałek pora(...)patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek i cebulę i szklij przez 30 sekund. Dosyp ryż, mieszaj i smaż około 3 minut. Dodaj pomidora i wlej wino. Smaż, aż wino odparuje. Wlej 1 szklankę gorącego wywaru i duś na małym ogniu do momentu, aż prawie całość zostanie wchłonięta przez ryż. Wlej kolejną szklankę wywaru, dodaj wędzoną paprykę i czekaj

Delicious Place
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 134

poszukujecie na obiad czegoś szybkiego do przygotowania, a jednocześnie smacznego, polecam Wam pyszne, delikatne i lekkie danie z dużą ilością warzyw i kremowym sosem ze śmietanki i wytrawnego białego wina. Doprawione odrobiną curry w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem smakuje wszystkim bez wyjątku. Warzywa będą najlepsze i najsmaczniejsze, gdy nie będą zbyt długo gotowane. Nie utracą wówczas jędrności(...)ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy

cool and minty
WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 145

Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się(...)cebula 100 g boczku 200 g wiejskiej kiełbaski 1 duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki

cool and minty
Likier malinowy 498

malinowy z tego przepisu jest wyborny i bardzo aromatyczny , nie kupicie takiego w żadnym sklepie . Jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Po raz pierwszy robiliśmy likier malinowy na winie i spirytusie niemal 20 lat temu i powtarzamy co roku, zostawiając z każdego rocznika po jednej butelce na specjalne, wyjątkowe okazje. Likier malinowy doskonale rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory(...)uspokajające. Jeśli chcecie przygotować też inne alkoholowe smakołyki z malin zapraszam po przepis na: Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach Likier malinowy - składniki 2 kg malin litr wytrawnego wina gronowego pół laski wanilii 1 kg cukru 2 litry wody 2 litry spirytusu 96% Jak zrobić likier malinowy Dojrzałe, nie uszkodzone maliny umyć, wsypać do dużego szklanego słoja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 296

między warstwy wtykamy liście bazylii. Ja dla kontrastu dorzucam oliwki. Tak jak wspominałam na moim stole nie zabrakło prawdziwie włoskiego prosecco. Mionetto Prosecco D.O.C. Treviso to białe, wytrawne wino musujące, które wytwarzane jest tą samą metodą od 1887 roku. Podaje się je schłodzone, dlatego w ciepłe dni daje niezastąpione uczucie orzeźwienia. To trunek, który sprawdzi się zarówno gdy coś(...)gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym

Poezja smaku
Sos bolognese 126

obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo(...)marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany 30% 300 ml białego lub czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory

Kuchcik gotuje
Toskański gulasz z kurczaka z grzankami 136

Kurczak nie przytłacza , wspaniały sos pomidorowo- winny , jest niesamowicie aromatyczny , a w połączeniu z grzankami to już prawdziwa poezja . Doskonały wybór na upalne lato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś da się przetrwać te upały Składniki(...)około 5-6 osób: 1 kg filetów z udek drobiowych ( udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa

Ogrodnik w podróży
Tort czekoladowo truskawkowy 246

krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według(...)wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek

Ciastkozercy
FONDUE SEROWE Z BOCZKIEM I WARZYWAMI 126

wyrobem świetnych serów oraz produktów nabiałowych. Ilość sera oraz mnogość smaków zainspirowały mnie do przygotowania genialnego fondue. Fondue to nic innego jak potrawa przygotowana z gorącego sera oraz białego wina, podawana w podgrzewanym garnku. Popularna szczególnie w Szwajcarii, Francji i we Włoszech. Ja stworzyłam moją, polską wersję, a do jej przygotowania wykorzystałam ulubione sery – Szwajcar marki Serenada(...)czosnkiem SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue ( resztę zostawiamy w środku ), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior. Podajemy gorące

Ostra na Słodko