między warstwy wtykamy liście bazylii. Ja dla kontrastu dorzucam oliwki. Tak jak wspominałam na moim stole nie zabrakło prawdziwie włoskiego prosecco. Mionetto Prosecco D.O.C. Treviso to białe, wytrawne wino musujące, które wytwarzane jest tą samą metodą od 1887 roku. Podaje się je schłodzone, dlatego w ciepłe dni daje niezastąpione uczucie orzeźwienia. To trunek, który sprawdzi się zarówno gdy coś(...)gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym
Poezja smakuobiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo(...)marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany 30% 300 ml białego lub czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory
Kuchcik gotujeKurczak nie przytłacza , wspaniały sos pomidorowo- winny , jest niesamowicie aromatyczny , a w połączeniu z grzankami to już prawdziwa poezja . Doskonały wybór na upalne lato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś da się przetrwać te upały Składniki(...)około 5-6 osób: 1 kg filetów z udek drobiowych ( udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa
Ogrodnik w podróżykrem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według(...)wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek
Ciastkozercywyrobem świetnych serów oraz produktów nabiałowych. Ilość sera oraz mnogość smaków zainspirowały mnie do przygotowania genialnego fondue. Fondue to nic innego jak potrawa przygotowana z gorącego sera oraz białego wina, podawana w podgrzewanym garnku. Popularna szczególnie w Szwajcarii, Francji i we Włoszech. Ja stworzyłam moją, polską wersję, a do jej przygotowania wykorzystałam ulubione sery – Szwajcar marki Serenada(...)czosnkiem SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue ( resztę zostawiamy w środku ), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior. Podajemy gorące
Ostra na Słodkowyciągnąć z niego cały smak, kolor i aromat. Czy to nie brzmi intrygująco? Powstało piękne danie o wręcz hipnotyzującym zielonym kolorze i pełne słodyczy, płynącej z groszku, podkręconej białym winem, rozmarynem i parmezanem. Do risotto wykorzystałem bardzo delikatny bulion z warzyw, żeby nie zdominował on dania. Z powodzeniem można tutaj użyć również osolonego wrzątku, co pozwoli zachować subtelność groszku. Jeżeli(...)lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie ten przepis. * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka ryżu arborio 1 szklanka obranego świeżego groszku cukrowego, ok. 600 g przed obraniem 50 ml białego wina ok. 400 ml bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki
Food Squaresugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII(...)rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zalewamy to gorącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wino. Sos powinien mieć gęstość podobną do gęstości śmietany 12%. Gotową miksturę przyprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia. 6. PIECZENIE (20 min) Formę smarujemy sosem, układamy na nim kluski
Nerds KitchenWysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy(...)ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś czas. Kiedy wchłonie płyn, wlej do rondla resztę wywaru (jeśli ci został), bulion lub po prostu wodę. Powtarzaj czynność jeszcze dwa, trzy razy. Po około 20 minutach ryż powinien być już prawie gotowy. Krok 5 W międzyczasie zagotuj dwie szklanki wody. Przepłucz
Niedzielny kucharzPolędwiczki 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz czarny estragon cząber sól Sos rabarbarowy 300 g rabarbaru (tylko czerwona część) 2 średnie cebule cukrowe 100 ml wytrawnego wina czerwonego * 3 łyżki oleju rzepakowego 50 ml wody 3 łyżki miodu płynnego ** szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Sos rabarbarowy Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną(...)piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze
Wędrówki po kuchniWysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy(...)ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś czas. Kiedy wchłonie płyn, wlej do rondla resztę wywaru (jeśli ci został), bulion lub po prostu wodę. Powtarzaj czynność jeszcze dwa, trzy razy. Po około 20 minutach ryż powinien być już prawie gotowy. Krok 5 W międzyczasie zagotuj dwie szklanki wody. Przepłucz
Niedzielny kucharzfermentacyjną. Gdy fermentacja całkowicie dobiegnie końca i klarowanie wina również, rozlej wino do ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w pozycji leżącej
Przepisy i porady kulinarneZupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim(...)pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu Wykonanie: 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie
Szalona Kuchnia Ewelinypęczek zielonych szparagów pół cebuli 250 g ryżu ( najlepiej Arborio ) łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina ok 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szparagi umyć i osuszyć. 2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się(...)ekstra 301 42 0.36 34.07 0.03 Cebula (świeża) 16 40 0.44 0.04 3.06 Ryż biały (nieugotowany) 875 250 16.75 1.75 196.25 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Wino białe wytrawne 33 50 0.05 0 0.3 Bulion warzywny 51 900 1.71 0.9 9 Podsumowanie
Atlas SmakówSkładniki : • 500 g borowików • 2 szklanki ryżu arborio • 1 biała cebula • 3 ząbki czosnku • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina • 1l gorącego bulionu warzywnego • 150 g startego parmezanu • 1 pęczek pietruszki • 1 łyżeczka tymianku • sól morska • pieprz świeżo mielony • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 łyżki masła Przygotowanie : Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania. Grzyby czyścimy(...)rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy
KUCHNIA POLSKAAutorką przepisu jest Florence Fabricant , amerykańska krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń(...)jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc. Co najmniej na pół godziny
Niedzielny kucharz