Pieczony rostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina 750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych(...)podaniem delikatnie połączyć z pesto bazyliowym. Grzankę posmarować czosnkiem z pieczenia, ułożyć plastry wołowiny, pesto, sałatkę z buraków. Posypać starym serem. Do rostbefu Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina poleca do wyboru dwa wina: Weingut Meiser (Hesja Nadreńska) 2017 Spätburgunder Rosé feinherb Weingut Zimmerlin (Badenia) 2016 Spätburgunder trocken Edition My wybraliśm y Weingut Meiser
królestwo garówdelikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje(...)filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów 1 średnia cukinia 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina sól i pieprz do smaku Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą cześć. Grube szparagi przekrawamy wzdłuż na pół, cienkie zostawiamy w całości. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół
Smaczna Stronagulasz, tym razem w wersji bez mięsa. Za to z kawałkami ziemniaków i marchewki oraz jędrnymi pieczarkami i marynowanymi cebulkami. Wszystko chwilkę podsmażone, a następnie krótko gotowane w czerwonym winie i bulionie. Sosik n ajlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 250 g pieczarek / najlepiej(...)marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 marynowanych cebulek ze słoiczka 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju) 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintySKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie 3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz krewetki i smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i szczyptą peperoncino; kontynuujemy smażenie krewetek kolejne 2-3 minuty. Do krewetek wrzucamy startą cukinię . Całość podsmażymy
La grande e la piccola cuocakotlety z jagnięciny z kostką! Pomyślałam, że gulasz jagnięcy może być bardzo dobrym pomysłem na obiad. Jagnięcina to mięso chude i zdrowe. Jeżeli dodamy do duszenia jagnięciny również czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony! Jagnięcina z podrobami, gulasz z jagnięciny: Składniki: jagnięcina 1 kg podroby ½ kg (serca i nerki) sól morska i pieprz do smaku olej rzepakowy(...)żółta papryka pokrojona w kostkę 10 pomidorków daktylowych przekrojonych na połowę 3duże ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki papryki 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 szklanki bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka świeżego tymianku 3-4 łyżki oliwy Jak przygotować gulasz z jagnięciny? Jagnięcinę i podroby doprawiamy solą, pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewki pokrojone w plasterki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 200 g kalafiora podzielonego na różyczki 1 gałązka świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy szklanka białego wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki pieprz i sól do smaku Jak przygotować łososia z warzywami? Filety z łososia bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)marchewkę, kalafiory i brokuły, oraz zioła: tymianek, rozmaryn, i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut. Na warzywach na patelni układamy filety z łososia. Całość zalewamy winem i odrobiną słodkiej śmietanki – płynu powinno być tyle, aby warzywa były przykryte ( w razie czego można dolać trochę wody). Dusimy całość na wolnym ogniu przez minimum 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła (najlepiej klarowane) - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże chili wedle uznania - kolendra i natka pietruszki - 100 g pokruszonego sera feta - 4 ząbki czosnku polskiego - 1 szalotka - chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka WYKONANIE Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote ani słomkowe. Szparagi obierz ze skórki, odetnij zdrewniałe części. Podziel(...)spore kawałki ale równe, aby równo doszły na patelni. Główki zostaw na boku. Na patelnię z czosnkiem i szalotką dodaj szparagi (bez główek) smaż około 6 minut, dodaj chlust wina i główki szparagów poduś aż wino wyparuje około 3 - 5 minut. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, tak aby makaron był otoczony sosem. Całość oprósz serem feta, posiekaną natką
SMYKWKUCHNIwinem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty, bardzo smaczny, a przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Zamiast jednego naczynia do zapiekania, Crumble z gruszkami można również przygotować w kilku małych kokilkach. Smacznego Składniki: 6 dojrzałych gruszek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek białego wytrawnego wina(...)mąki 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 90 g miękkiego masła Przygotowanie: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać goździki, anyż, wino, mąkę ziemniaczaną i miód. Wymieszać. Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować delikatnie masłem i umieścić
Oryginalny smakkonsystencji, z aromatem świeżego czosnku i parmezanu... 🍅 Z pysznym spodem z chrupiących krakersów i płatków migdałowych... Całość oblana najdelikatniejszą galaretką, jaką możecie sobie tylko wyobrazić - na bazie delikatnego, różowego wina..., a w niej zatopione maleńkie, słodkie, różnokolorowe pomidorki koktajlowe... Czyż to nie brzmi fantastycznie...? 😋 Aby masa była puszysta przygotowałam ją z aksamitnego twarogu mielonego, mascarpone oraz najlepszego Koncentratu Pomidorowego(...)duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 1/3 - 1/2 szklanki gorącej wody 50 g żelatyny w proszku SKŁADNIKI NA GALARETKĘ: 250 ml delikatnego różowego wina 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny w proszku dodatkowo: 2 garści kolorowych pomidorków koktajlowych WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilonysposób są ładnie rumiane z wierzchu, a w środku mięciutkie i delikatne. Polecam! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ok 100ml oliwy z oliwek ok 100ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej(...)IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Grillowane polędwiczki marynowane w winie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwzględu na okazję czy porę roku. Łyżki do sałatek wykonano z drewna bukowego. Gdzie kupić: www.toys4boys.pl Cena: 59 zł Etui z kieliszkami do wina Etui z kieliszkami do wina można zabrać ze sobą wszędzie. To zestaw dwóch dużych kieliszków idealny na grilla czy piknik. Etui wykonano z solidnego czarnego materiału, dlatego można je zabrać nawet w najdalszą podróż(...)Etui z kieliszkami do wina to także pomysł na oryginalny prezent dla fanów tego trunku i imprez na świeżym powietrzu. Gdzie kupić: www.toys4boys.pl Cena: 119 zł Post powstał we współpracy ze sklepem internetowym www.toys4boys.pl . Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony internetowej sklepu
My Chcemy Jeśćłyżeczki masła 1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem(...)szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż
Moje Kuchenne RewelacjeFilet z dorsza w lekkim sosie z białego wina i masła, to świetny sposób na szybki obiad z jednej patelni. Gotowy w 20 minut, przy minimalnym nakładzie pracy(...)Najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 350 g filetu/polędwicy z dorsza 50 g masła 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina garść pomidorków cherry garść czarnych oliwek 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu 1 gałązka rozmarynu / można pominąć skórka i sok z ćwiartki cytryny PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyorzecha włoskiego dobrze robi na dolegliwości żołądkowe, a malinówką, pigwówką i nalewką z pędów sosny leczymy się podczas przeziębienia. 6. Dojrzewanie, zmiana smaku i koloru nalewek Nalewka jak wino - im starsza, tym lepsza. Nabiera głębszego smaku, a nawet zmienia smak całkowicie. Tak samo może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy(...)deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj i po kliknięciu w zdjęcie. 8. Wino - bimber - nalewki Owoce, które nie nadają się do ciast można i tak użyć, choćby do zrobienia nastawu do bimbru. Owoce z wina również mogą posłużyć do zrobienia nalewki
dobra gospodyni dom wesołym czynibiałym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną Rolmopsy z ogórkiem Śledź(...)kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara
Kulinarne przygody Gatity