wino - 10075 przepisów (strona:95/672)

Wołowe bitki w winie 105

były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna ilość wołowiny ( ja miałam około 1 ½ kg ) Sól Pieprz ½ - 2/3 butelki wina(...)śmietany 18 % słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą

Smaki Ewy
Wołowina po burgundzku 235

więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak  by zrobić z np półsłodkim? bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu) 2-3 liście laurowe(...)kilo pieczarek olej sól, pieprz Jak robimy : Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu

Snejkusiowe Przepisy
White sangria z cydrem i owocami. 216

dziś nie ma jednego obowiązującego przepisu. Ja w Hiszpanii jak na razie nie byłam, ale zakosztowałam jej chociaż w postaci pysznej sangrii. Baza składa się z białego wytrawnego wina i cydru. A dodatki to limonka, brzoskwinia, kiwi, borówki amerykańskie i ananas. Całość jest tak dobra, że zasługuje, aby się nią delektować w czasie letnich słonecznych dni. Wyśmienita będzie(...)babskie spotkania :-).   WHITE SANGRIA Z CYDREM I OWOCAMI.           Składniki: 750 ml białego wytrawnego wina 250 ml cydru 1 brzoskwinia 1 limonka 60 g borówek amerykańskich 1 kiwi ćwiartka świeżego ananasa 4 łyżki cukru garść listków mięty           Sposób przyrządzania:             Limonkę dokładnie umyć, sparzyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 236

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...)białego wina sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek paczka ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino

DefinicjaSmaku
Pomidorowa z białym winem 110

jest odmian zup pomidorowych. Moja zupa pomidorowa nigdy nie jest taka sama. Tą proponuję z białym wytrawnym winem.  Składniki puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 główka czosnku sól pieprz szklanka wina białego wytrawnego zioła tymianek i bazylia Główkę czosnku przekrój na pół. Oliwę rozgrzej w rondlu i włóż(...)czosnek przekrojonymi ząbkami do dna naczynia, niech uwolni aromat. Wlej pomidory i szklankę wina. Odparuj wino, dolej bulion lub gorącą wodę (ok szklanki). Dodaj jeśli trzeba łyżkę koncentratu pomidorowego  Wyjmij czosnek i delikatni wyciskaj czosnek który ponownie wrzucisz do garnka. Posól, dopraw pieprzem. Zmiksuj. Dodaj zioła ( ja dodałam mrożonej bazylii

AZgotuj!
Polędwiczki w białym winie 141

Składniki na 4 porcje: polędwiczki wieprzowe 600 g pół szklanki białego wina(...)półwytrawnego 2 gałązki rozmarynu, użyłam suszonego oliwa mąka do oprószenia sól, pieprz Polędwiczki pokroić w plasterki, każdą posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zalać połową wina. Dusić 5 min, następnie przewrócić, dodać sól pieprz rozmaryn i pozostałą cześć wina. Dusić na średnim ogniu kolejne

Moja Galeria Smaku
Marchewka z porem duszona w białym winie 97

Składniki: 5 marchewek 1 por 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki białego wina sól, pieprz 2 łyżeczki cukru Marchewkę pokroić w krążki a pora w cieniutkie słupki(...)długości 4-5 cm. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone marchewki i dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać pora, sól, pieprz a na końcu wino. Dusić, aż wino odparuje. Dodać masło, skarmelizować chwilkę, dodać łyżkę masła, chwilę podsmażyć, doprawić.  Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Kurczak duszony w białym winie 188

Jeżeli szukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym.  Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki 500 g ziemniaków(...)pokrojonych w 1 centymetrowe plasterki 1 łyżka oliwy sól, pieprz kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka soku z cytryny 125 ml białego wina 250 ml bulionu drobiowego Filety z piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki

Moja Galeria Smaku
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 174

smażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę(...)zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie można skropić sokiem z cytryny, aby podkreślić smak owoców morza. Idealnym dopełnieniem posiłku będzie kieliszek białego wina

W kuchni Katie
Burger OWOCOWY 194

się na gorącą filiżankę kawy. Wspomniane wafelki miękną, karmel się upłynnia i wrażenia są niezapomniane :). Dziś posłużą nam za bułkę do burgera a samego burgera wypełnimy świeżymi wiśniami na winie z kardamonem oraz brzoskwinią. Najlepiej smakuje świeżo przyrządzony :] Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść świeżych wypestkowanych wiśni Pół obranej brzoskwini bez pestki 2 ciasteczka oryginalne Daelmans(...)Tofelek czy inny :) Mielony kardamon 70-100ml wina czerwonego półwytrawnego Cukier brązowy Mąka ziemniaczana Przygotowanie: 1/ Wafelki nakładamy na szklankę z gorącym napojem, wiśnie wymieszane z cukrem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzące wiśnie w winie zagęszczamy roztworem wody i mąki ziemniaczanej aż do uzyskania dżemowej konsystencji.  Odstawiamy 2/ Ciepły wafelek wykładamy na talerzyk

Kuchnia PROzdrowotna
Gnocchi na białym winie. 191

dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc je przygotowałam. Powiem szczerze gnocchi smakują super w takim wydaniu. Smak wina jest tylko lekko wyczuwalny. Danie zdało egzamin, wszystkim smakowało i na pewno jeszcze je powtórzę, być może w innej wersji i z innymi dodatkami...   GNOCCHI NA BIAŁYM WINIE(...)powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidorki przekrojone na pół. Przesmażyć je i podlać winem. Składniki wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać grubo pokrojoną świeżą bazylię i gnocchi. Całość wymieszać, a następnie krótko gotować. Do zawartości patelni dołożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem 157

Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g) 3 – 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili(...)mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą

Moja pasja smaku
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 226

świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem, ale wciąż pozostają pyszne. Najbardziej lubię krewetki z chili, czosnkiem i pietruszką w sosie z białego wina, które są dla mnie podstawą do dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa i sezam, które bardzo fajnie współgrają z krewetkami i tworzą oryginalne w smaku, pyszne danie(...)łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 kilka gałązek świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym, imbirze, posiekanej drobno papryczce chili oraz soku

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 250

Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych  2 czerwone cebule  250ml białego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy(...)patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania